Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden a Si a se domluvili na obnovení komunikace mezi armádami, problémem zůstává Tchaj-wan

USA a Čína se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami
ČTK
 ČTK

Čína a Spojené státy se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami. Po jednání v Kalifornii se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem to oznámil americký prezident Joe Biden a informovala o tom také čínská státní média s odvoláním na čínskou hlavu státu. Si podle médií řekl šéfovi Bílého domu, že největší a nejvíce nebezpečný problém ve vztazích mezi USA a Čínou je Tchaj-wan. Biden podle stanice BBC na tiskové konferenci uvedl, že při jednání „zdůraznil důležitost míru a stability v Tchajwanském průlivu“.

Reklama

Podle vyjádření Bidena na platformě X státníci v jednáních učinili pokrok. „Vážím si dnešního rozhovoru s prezidentem Siem, protože si myslím, že je prvořadé, abychom si jasně rozuměli,“ napsal Biden na sociální síti. „Existují kritické globální výzvy, které vyžadují naše společné vedení. A dnes jsme udělali skutečný pokrok,“ uvedl šéf Bílého domu. Ve svém dalším příspěvku jednání označil jako jedny z nejkonstruktivnějších a nejproduktivnějších, které spolu státníci vedli.

Si podle čínských médií uvedl, že obě strany souhlasy s vytvořením čínsko-americké protidrogové pracovní skupiny. Agentura AP píše s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele, že státníci dosáhli dohody s cílem omezit výrobu fentanylu. Biden později tuto dohodu označil jako jeden z hlavních úspěchů jednání mezi prezidenty. Mnoho chemikálií používaných k výrobě této syntetické látky se dostává z Číny ke kartelům, které dodávají silné narkotikum do USA, podotkla agentura. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odhaduje, že v letech 2021 a 2022 droga zabila desetitisíce lidí.

Agentura Nová Čína podle CNN také informovala o tom, že se vrcholní představitelé obou zemí dohodli na mezivládním dialogu o umělé inteligenci. Souhlasili také mimo jiné se zvýšením počtu letů a mezinárodních studentských výměn mezi zeměmi či na rozšíření výměn v oblasti vzdělávání a podnikání, upozornila stanice BBC. S ohledem na oznámení o obnovení komunikace mezi armádami poznamenala, že tento dialog přerušila Čína po loňské návštěvě tehdejší předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čína po 25 letech zaznamenala schodek zahraničních investic

Čína má za tři měsíce do konce září u zahraničních investic deficit 11,8 miliardy dolarů (271 miliard korun). Stalo se to poprvé od roku 1998, kdy se tyto údaje začaly v zemi sledovat. Podle serveru BBC vývoj naznačuje, že zahraniční podniky místo aby v Číně své zisky reinvestovaly, spíše je ze země stahují.

Přečíst článek

Peking si Tchaj-wan nárokuje jako jednu ze svých provincií, přestože po desetiletí funguje jako nezávislá demokracie. Si také podle nejmenovaného amerického činitele, na kterého se odvolávají některá média, během jednání s Bidenem označil Tchaj-wan za největší a potenciálně nejvíce nebezpečný problém ve vztazích zemí. Čínský prezident podle tohoto zdroje prohlásil, že Peking preferuje mírové znovusjednocení s ostrovem, ale hovořil prý také o podmínkách, za kterých by mohla být použita síla. Snažil se naznačit, že se Čína nechystá na masivní invazi na Tchaj-wan, ale to nic nemění na přístupu USA, řekl činitel.

Biden: USA uznávají politiku jedné Číny

Americký prezident po jednání sdělil, že svůj čínský protějšek ujistil o tom, že USA nadále uznávají politiku jedné Číny a budou usilovat o zachování „míru a stability v regionu“ jihovýchodní Asie. „Mír a stabilita jsou skvělé, ale v určitou chvíli se budeme muset přesunout k obecnějšímu řešení,“ odvětil Si podle vysoce postaveného amerického zástupce obeznámeného s jednáním, píše stanice CNN.

Mezi dalšími tématy, o kterých Biden a Si jednali, byla podle BBC situace na Ukrajině, která se brání ruské vojenské agresi, nebo situace na Blízkém východě, kde pokračují v palestinském Pásmu Gazy boje mezi Izraelem a radikálním islamistickým hnutím Hamás. V části rozhovoru o Blízkém východě Si podle zdroje CNN „převážně poslouchal“ a mluvil hlavně Biden, který jej žádal, aby Čína využila svého vlivu na Írán a varovala před rozšířením konfliktu z Pásma Gazy. Jak velkou váhu íránská diplomacie přikládá čínským výzvám, však podle CNN Bidenovým poradcům není jasné.

Mezi dalšími projednávanými tématy byla podle BBC situace na Ukrajině, která se brání ruské vojenské agresi, nebo situace na Blízkém východě, kde pokračují v palestinském Pásmu Gazy boje mezi Izraelem a radikálním islamistickým hnutím Hamás.

Milník ve vztazích obou zemí

Čínský ministr zahraničí Wang I summit podle agentury Reuters zhodnotil jako „velmi dobrý“, komplexní a hluboký. Má podle něj strategický význam a stane se milníkem v historii čínsko-amerických vztahů. Prezidenti si vyměnili názory na otázky v atmosféře vzájemného respektu, řekl Wang novinářům v San Francisku po jednání.

Musk: Lidé díky umělé inteligenci nebudou muset pracovat. Ale ještě tam nejsme

S velkou mocí přichází i velká zodpovědnost. Slovy Spider-Manova dědečka by se dalo shrnout poselství globálního summitu o bezpečnosti umělé inteligence. Nedaleko Londýna o tom hovořili světoví politici, Elon Musk i Karel III. Výsledkem je první mezinárodní deklarace o přístupu k vývoji AI.

Přečíst článek

Si později na večeři s americkými manažery řekl, že Čína je připravena být partnerem a přítelem Spojených států, přičemž podle něj existuje velký prostor pro bilaterální spolupráci.

Biden přivítal čínského prezidenta v kalifornském historickém sídle, kde spolu státníci a delegace obou zemí jednali, následoval pracovní oběd a krátká procházka, popsala agentura AFP. Jednání podle Reuters trvala přes čtyři hodiny.

Kalifornské setkání lídrů dvou největších světových ekonomik se konalo na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) a rok po jejich posledním jednání v Indonésii. Státníci se setkali v době několika světových krizí. Na začátek jednání zazněla slova o americké a čínské zodpovědnosti před zbytkem světa a potřebě vyvarovat se konfliktu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezident Spojených států Joe Biden

Lukáš Kovanda: Biden se pustil do Číny. Z jeho výroků se dělá mdlo v centrále Volkswagenu i Elysejském paláci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme