Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kellner pád vrtulníku přežil. Pomoc ale nedorazila včas, uvádí žaloba

Petr Kellner
ČTK
 ČTK

Český miliardář Petr Kellner zřejmě přežil loňskou havárii vrtulníku v horách na Aljašce, zemřel však při čekání na přílet záchranářů, který trval příliš dlouho kvůli selháním firmy, která stroj provozovala, stojí podle listu Anchorage Daily News v nové žalobě podané jediným přeživším nehody, Čechem Davidem Horváthem.

Reklama

Podle další žaloby pak po nehodě krátce zůstal naživu i horský vůdce Gregory Harms. Soudní dokumenty nicméně neuvádí, jak dlouho mohli být Kellner s Harmsem naživu, jaká byla příčina jejich úmrtí a zda mohli být zachráněni v případě rychlejší reakce.

Kellner a ostatní se na Aljašce věnovali heliskiingu, při němž účastníky vysadí helikoptéra na hřebeni či vrcholku hory a oni pak sjíždí na lyžích či na snowboardu dolů, kde je stroj zase vyzvedne.

Vrtulník s Kellnerem, dvěma dalšími klienty a dvěma horskými vůdci loni v březnu havaroval poblíž ledovce Knik krátce poté, co manévroval nad hřebenem. Stroj se následně svezl asi 150 metrů po svahu, kde zůstal ležet.

Petr Kellner

Nejbohatší Čech Petr Kellner získal in memoriam nejvyšší státní vyznamenání. Jaký byl a co si ve skutečnosti myslel?

Už je to téměř rok, co Petr Kellner tragicky zahynul při přeletu nad Aljaškou. Během své třicetileté byznysové kariéry dosáhl řady zásadních úspěchů a svou finanční skupinu PPF proměnil z lokálního hráče v globální podnik působící v desítkách zemí. Jak přemýšlel muž, který podle prezidenta Miloše Zemana „prospěl České republice“?

Přečíst článek

Nehodu přežil jen Horváth, jehož z vraku dostali záchranáři až asi šest hodin po nehodě, v oblasti přitom panovaly teploty hluboko pod nulou.

Horváth nyní žaluje firmu Soloy Helicopters, která vrtulník provozovala. Tvrdí, že společnost reagovala na havárii příliš pozdě, mezi posledním obdrženým signálem od helikoptéry a upozorněním záchranářů na mimořádnou situaci totiž uplynuly asi dvě a půl hodiny.

Horváthova americká právnička Tracey Knutsonová v žalobě popisuje, čím si musel český snowboardista a Kellnerův fotograf projít. „Byl uvězněný v pomačkané helikoptéře, která byla plná sněhu, leteckého paliva a krve,“ stojí v dokumentu.

Horváth po nehodě strávil týden v jedné z aljašských nemocnic, která po čtyři dny uváděla, že se nachází v kritickém stavu. Podle Knutsonové měl zlomená žebra a vykloubená obě kolena, která mu museli lékaři operovat. Utrpěl rovněž omrzliny na rukou, kvůli nimž mu museli amputovat některé prsty na pravé ruce a všechny prsty na levé ruce.

Petr Kellner

Rok po Kellnerově smrti: PPF opouští turbulentní východní trhy a míří na klidnější západní, míní ekonomové

Skupina PPF rok po smrti svého zakladatele Petra Kellnera podle některých expertů pomalu opouští východní trhy, soustředit se chce na Evropu a Spojené státy. Dědické řízení stále běží, správcem pozůstalosti je vdova Renáta Kellnerová. Oficiální akce k výročí se konat nebudou, zaměstnanci si jej podle vyjádření zdrojů z PPF připomenou v práci.

Přečíst článek

„Kromě traumatu, kterým bylo okamžité úmrtí dvou jeho společníků a pilota, si musel pan Horváth prožít také smrt dvou společníků, kteří čekali na záchranu,“ píše se v žalobě.

Na společnost Soloy Helicopters míří také další žaloba podaná jménem partnerky horského vůdce Harmse a jeho dítěte, která tvrdí, že pilot helikoptéry neměl na podobné lety dostatečné zkušenosti a provozní firma neměla patřičný dohled nad svým strojem a příliš pozdě upozornila na jeho zmizení. Harms podle žaloby rovněž zůstal po havárii ještě určitý čas naživu.

Firma Soloy Helicopters v prohlášení uvedla, že nemůže komentovat probíhající soudní spory. Horváthovu žalobu se však podle sdělení snaží vyřídit mimosoudním vyrovnáním, jehož detaily nechtěla komentovat.

PPF

PPF po Kellnerovi se víc otevírá Západu, píše německý server

Skupina PPF pod vedením Ladislava Bartoníčka ustupuje od sázek na východní trhy. Rok po smrti jejího zakladatele, miliardáře Petra Kellnera, který konglomerát směroval na nejrizikovější trhy světa, patrně hledá bezpečnější vody, uvedl německý server Deutsche Welle.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pietní místo s kondolenční knihou pro rodinu Petra Kellnera v sídle společnosti PPF v pražských Dejvicích na snímku z 30. března 2021

Neboj se, v těchto horách nezemřeme, říkal Kellner po pádu vrtulníku. Do smrti mu zbývaly dvě hodiny

Přečíst článek
Pietní místo s kondolenční knihou pro rodinu Petra Kellnera v sídle společnosti PPF v pražských Dejvicích na snímku z 30. března 2021

Proč zemřel miliardář Kellner? Vyšetřování příčin tragické nehody vrtulníku se opožďuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme