Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komárkova nadace pošle do lidušek piana za 10 milionů

Komárkova nadace pošle do lidušek piana za 10 milionů
ČTK
Petra Jansová
pej

Už druhé kolo sbírky Piana do škol Nadace Karel Komárek Family Foundation, které odstartovalo v prosinci loňského roku, má podpořit i pětice benefičních koncertů. Sérii odstartuje koncert slovenské kapely No Name na Bořislavce.

Reklama

Podpořit projekt mají i další koncerty série Piana do škol na Bořislavce, které se odehrají v sídle nadace a skupiny KKCG. Kromě slovenské skupiny tam v atriu moderní budovy na Praze 6 zahrají například ikony českého jazzu, Emil Viklický trio nebo Jaroslav Uhlíř.

První nástroje (osm pianin a tři klavíry) zakoupila rodinná nadace Karla Komárka v září 2020 v reakci na to, že je po návštěvě předsedy českého senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan odmítl čínský klient. Nástroje se tehdy nadace rozhodla věnovat českým školám. Ze 152 žádostí obdržených v grantové výzvě vybrala odborná komise 56 žadatelů.

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Bezos jde ve stopách Gatese i Buffetta. Rozdá většinu svého majetku

Zakladatel Amazonu a miliardář Jeff Bezos řekl CNN, že chce většinu svého jmění do konce života rozdat na boj s klimatickou změnou a podporu lidí, kteří mohou „sjednotit lidstvo v hlubokém sociálním a politickém rozkolu”. Agentura Bloomberg Bezosovo jmění nyní odhaduje na 124 miliard dolarů (asi 2,92 bilionu korun).

Přečíst článek

Průměrný věk klavíru nebo pianina na tuzemských uměleckých základních školách je 45 let, vzhledem k růstu jejich cen a nízkým rozpočtům Základních uměleckých škol (ZUŠ) je velmi obtížné si nový nástroj ušetřit,“ říká Luboš Veselý, ředitel Nadace KKFF. 

Vzhledem k vysoké zájmu o projekt ze strany ZUŠ se letos jejich počet rozhodla nadace mimořádně zvýšit na 21. Vybraná zařízená získají pět klavírů a 16 pianin v hodnotě 10 279 000 korun. Společnost Petrof se bude podílet nepeněžitým darem v hodnotě 50 tisíc korun u pianin, v případě klavírů pak půjde o částku 100 tisíc korun.

Prostřednictvím projektu by se do českých ZUŠ mohlo dostat celkem 80 nástrojů. „Tím ale nekončíme. Díky tomuto programu se uvnitř nadace vytvořil další pilíř, který se v budoucnu bude i nadále věnovat mimoškolskému vzdělávání dětí,“ dodává Veselý. Kromě nástrojů chce podporovat i talentované děti.

David Ondráčka: Cermat a No Future. Připravujeme děti na svět, který už zmizel

Přijímací testy vytvořené státním Cermatem zaspaly dobu. Spíš než schopnosti dítěte hodnotí ochotu rodičů věnovat čas individuální přípravě a zaplatit přípravné kurzy, píše ve svém komentáři David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International.

Přečíst článek

Tornádo na jihu Moravy napáchalo stomilionové škody.

Škody po tornádu jsou ve stovkách milionů. Pomůže stát, kraje i lidé

Škody, které ve čtvrtek napáchalo na jihu Moravy tornádo, jsou ve stovkách milionů korun. Stát na pomoc obcím s obnovou majetku uvolní 420 milionů korun, lidem na obnovu zničeného bydlení nabídne až pět milionů korun, podnikatelům uleví od daní. Úřady práce už v obcích vyřizují mimořádné dávky lidem, mohou získat až 57 900 korun. Pomoc přislíbily i kraje. Lidé a firmy poslali na pomoc obcím už stovky milionů korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme