Reklama

Vězňové na zákaznických linkách. Vydělají si jen kapesné, ale práce jim pomáhá, říkají odborníci

Vazební věznice Brno, pohled z ulice Kamenice
Hugo via Wikimedia Commons
 nst
nst

Na telefonní lince zákaznického servisu můžete mluvit s vězněm. Už druhý projekt zaměstnávání vězňů jako operátorů spouští technologická firma Comdata v Brně. Odsouzení si mohou přivydělat i vylepšit pracovní návyky a firmy na lidech ušetří.

Reklama

Zákon o výkonu trestu odnětí svobody ukládá každému odsouzenému povinnost pracovat, pokud to dovoluje jeho zdravotní stav. V dlouhodobém horizontu poměr zaměstnaných vězňů v České republice mírně narůstá. V posledních letech se podle firmy Comdata pohybuje mezi 50 a 60 procenty.

Podle  sociologa Lukáše Dirgy je oblast zaměstnávání během výkonu trestu významná s ohledem na proces znovuzačlenění do společnosti. „Vězněné osoby si díky ní osvojují či posilují pracovní návyky. Mají možnost rekvalifikací, smysluplně tráví čas ve vězení a v neposlední řadě mohou tímto způsobem získávat finanční prostředky,“ vysvětluje odborník ze Západočeské univerzity v Plzni. 

Peníze jsou pak dle stanovených pravidel využity například pro splácení dluhů, placení výživného a podobně. Zároveň si tím pracující mohou vytvořit určitou finanční rezervu, která jim bude poskytnuta po jejich propuštění na svobodu,“ dodal Dirga.

Airbnb, co-founder and CEO Brian Chesky

Pracujte, odkud chcete. Do kanceláře už vás nikdy nutit nebudeme, oznámila Airbnb zaměstnancům

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává krátkodobé ubytování v soukromí, oznámila svým zhruba šesti tisícům zaměstnanců, že mohou už nastálo pracovat na dálku. Informoval o tom list The New York Times (NYT).

Přečíst článek

Osoby ve výkonu trestu nacházejí zaměstnání většinou přímo v prostorách vězení. Vypomáhají kupříkladu v kuchyni, knihovně, dílně či prádelně. „V našem zařízení je aktuálně zaměstnáno asi 95 až 97 procent odsouzených. Z toho 85 procent pracuje přímo ve věznici,“ popisuje mluvčí Vazební věznice Brno Tomáš Bábor. Při obdržení souhlasu však mohou za prací dojíždět i mimo areál. Odsouzení se v takovém případě nejčastěji uplatňují při různých manuálních a pomocných pracích. 

Vězni jako pracovní síla

V některých případech dokonce firmy, které mají o zaměstnání vězňů zájem, zřídí svoji vlastní pobočku přímo v místě nápravného zařízení. Takovou zkušenost má například společnost Comdata působící v oblasti zákaznického servisu. „Již více než rok úspěšně spolupracujeme s Věznicí Oráčov. Momentálně zde zaměstnáváme 51 odsouzených, kteří se spolupodílejí na projektech našich klientů v oblasti zákaznického servisu,“ nastiňuje Jan Nedělník, CEO Comdata Czech a Hungary. 

Nezaměstnanost v dubnu 2022 klesla. Volných pracovních míst ale ubyde, varují odborníci.

Nezaměstnanost v dubnu klesla. Volných pracovních míst ale ubyde, varují odborníci

Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla podle odhadů analytiků na 3,2 procenta z březnových 3,4 procenta. Důvodem je především pokračující obnovování sezonních prací. Válka na Ukrajině a příliv uprchlíků má podle nich na počty nezaměstnaných zatím minimální vliv. Míra nezaměstnanosti je ale nejnižší od začátku pandemie přede dvěma lety. Úřad práce zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti za duben v pondělí.

Přečíst článek

Ačkoli je pracovní náplň odsouzených při plnění firemních úkolů výrazně spjatá s využíváním telefonního zařízení, nehrozí zde nebezpečí potenciálního zneužití této možnosti. „Linka je zařízená tak, aby dotyčný nemohl vytáčet nepatřičná čísla, také se nedostane k práci s citlivými či jinak zneužitelnými údaji,“ říká Nedělník.

„Výběr zaměstnanců zároveň vždy pečlivě diskutujeme se správou věznice. Vybraným spolupracovníkům pak při práci plně důvěřujeme, neboť právě tato složka je v jakémkoli pracovním vztahu nezbytná,“ dodává.

Vězeň dostane kapesné

Možnost pracovat při výkonu trestu se často pozitivně odráží v následné resocializaci odsouzeného. Nabídnout zaměstnání vězněnému je však výhodné i pro firmy, neboť odměňování vězňů bývá procentuálně nižší než u ostatních zaměstnanců. Výše výplaty se odvíjí od aktuální minimální mzdy. Výdělek odsouzeného putuje nejprve věznici. Ta jej po odečtení všech srážek rozdělí na kapesné, které má osoba ve výkonu trestu ihned k dispozici, a úložné, jež se převádí na účet odsouzeného. 

I přes snahy odborníků či neziskových organizací musejí lidé s kriminální minulostí ve společnosti čelit mnohdy neopodstatněným předsudkům. Lukáš Dirga věří, že právě zaměstnávání vězněných osob může mít na postoje majoritní společnosti k odsouzeným pozitivní vliv.

Když vězněné osoby během výkonu trestu nepracují, přispívá to k vytváření stereotypního nahlížení, že jsou líní a jen se ‚flákají‘. Na tuto oblast je však často nahlíženo zjednodušeným způsobem a takto jsou pak vykládány i statistiky zaměstnanosti vězněných osob. Není to černobílé, tedy, že kdo chce, pracuje, a kdo nepracuje, je líný. Vstupuje sem řada dalších omezení vyplývajících z legislativy, ale i z reálných možností našeho vězeňského systému,“ vysvětluje. 

Na základě dobré zkušenosti se zaměstnáváním odsouzených zahájila společnost Comdata spolupráci s další věznicí. „V měsíci dubnu byl zahájen provoz v nově vybavených prostorách Věznice Všehrdy. V současné době zaměstnáváme na střeženém pracovišti uvnitř objektu věznice zhruba 20 odsouzených mužů, ale brzy by zde mohlo najít práci až 44 osob ve výkonu trestu odnětí svobody,“ uzavírá Nedělník. 

Mezinárodní kosmická stanice (ISS) oblétává Zemi ve výšce zhruba 400 km. Její astronauti už mnohokrát museli manévrovat, aby se vyhnuli nebezpečnému kosmickému smetí, a sami se ukrývali ve vesmírných modulech, v nichž by se mohli dostat na Zemi, kdyby byla stanice vážně poškozena. Zatím měla osádka štěstí, když už do stanice jakési letící smetí letos v květnu narazilo, udělalo jen pětimilimetrovou díru ve vnějším robotickém ramenu.

Excelentní angličtina a bakalářský titul z techniky. Turecko hledá kosmonauta

Turecko začalo vybírat svého prvního kosmonauta, jehož plánuje příští rok vyslat na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Zájem stát se prvním tureckým kosmonautem už projevilo 27 tisíc lidí, informoval v úterý turecký ministr průmyslu Mustafa Varank. V rámci svého ambiciózního vesmírného programu plánuje Ankara také už koncem příštího roku zkušební let vlastní rakety na Měsíc.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vězení

Feminismus i Islámský stát. Vězněnou ruskou režisérku tamní úřady zařadily na seznam teroristů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme