Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ztracená a znovunalezená kytara Johna Lennona trhla aukční rekord

Ztracená a znovunalezená kytara Johna Lennona trhla aukční rekord
Julien's Auctions, užito se svolením
 ČTK

Kytara zpěváka Johna Lennona ze 60. let se podle zpravodajské společnosti BBC stala nejdražším vydraženým nástrojem legendární kapely Beatles, když za ni v aukci ve Spojených státech vítězný zájemce nabídl skoro 2,9 milionu dolarů (asi 66 milionů korun). Do dražby šla poté, co byla více než 50 let považována za ztracenou, než se našla na půdě domu v Británii, uvedla aukční síň.

Reklama

Na dvanáctistrunnou akustickou kytaru značky Framus zahrál Lennon píseň You've Got To Hide Your Love Away ve filmu Help! z roku 1965, napsala BBC. Společně s dalším členem kapely Georgem Harrisonem také nástroj používal při nahrávání stejnojmenného alba, jakož i následující desky Rubber Soul, doplňuje list The New York Times (NYT).

Při dražbě konané v newyorském Hard Rock Cafe za něj neznámý účastník po telefonu nabídl 2 857 500 dolarů. Podle firmy Julien's Auctions, která akci pořádala, je to pátá nejvyšší cena za jakoukoli kytaru v historii aukcí. Jiná kytara skupiny Beatles se v minulosti prodala za 2,4 milionu dolarů, bicí souprava bubeníka Ringa Starra pak za 2,2 milionu.

Lennonův nástroj vyrobený v roce 1964 před lety skončil v rukách skotského kytaristy Gordona Wallera, který ji později dal jednomu ze svých asistentů. Ten si ji vzal domů a v sídle na britském venkově ji uložil na půdě, uvedl spoluzakladatel Julien's Auctions Darren Julien. Kytaru i s původním pouzdrem podle něj po více než 50 letech objevil jistý Brit na půdě u svých rodičů, když se rodina vystěhovávala.

„Najít tento pozoruhodný nástroj je jako najít ztraceného Rembrandta nebo Picassa,“ citoval Juliena deník NYT. „A pořád vypadá a hraje jako z pohádky,“ dodal.

Reklama

Houslista Pavel Šporcl
video

Pavel Šporcl: Vrcholová hudba je jako vrcholový sport. Bez vytrvalosti a vášně to nejde

Houslista, který dokáže svou hrou přeměnit i největší hudební skeptiky na fandící diváky. A to včetně těch, kteří se obvykle při zvuku houslí cítí jako ryby na suchu. To je hudební virtuos Pavel Šporcl. Dokázal pro klasickou hudbu nadchnout stovky mladých lidí. Ti by se o tomto žánru jinak třeba nikdy nedozvěděli.

Přečíst článek

Elizabeth Kopecká
video

Plán B je nejintimnější, co jsem kdy zazpívala, říká Elizabeth Kopecká

Moderátorka a modelka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Tentokrát ve studiu přivítala zpěvačku Elizabeth Kopeckou.

Přečíst článek

Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí

Nová éra pro čokoládu. Vědci objevili zdravější a šetrnější způsob jejího zpracování

Švýcarští vědci vyvinuli nový způsob výroby čokolády, která by měla být zdravější a šetrnější k životnímu prostředí. V nové receptuře se využívají vedle kakaových bobů ještě další části kakaového plodu, které slouží také částečně jako sladidlo, informovala agentura DPA.

Přečíst článek

Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 2. června v Chicagu.

Miliardová diva a její cirkus. Forbes zařadil Taylor Swift do prestižního žebříčku nejbohatších

Taylor Swift je oficiálně dolarovou miliardářkou. Na svůj prestižní žebříček nejbohatších ji zařadil časopis Forbes. V žebříčku dolarových miliardářů agentury Bloomberg figuruje už od loňského podzimu, kdy odjela americkou část jejího světového turné Eras. Nyní se zpěvačka chystá odjet koncertní šňůru v Evropě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mercuryho piano za padesát milionů. O pozůstalost lídra Queen se strhl aukční boj

Mercuryho piano za padesát milionů. O pozůstalost lídra Queen se strhl aukční boj

Přečíst článek
Kapele The Batles letos vyjde nový hit. Díky umělé inteligenci v něm zazpívá i John Lennon

Letos vyjde nový hit od The Beatles. Díky umělé inteligenci i se zpěvem Johna Lennona

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme