Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Celá pozůstalost Freddieho Mercuryho se v aukci vydražila za miliardu

Freddie Mercury
ČTK
 ČTK

Pozůstalost legendárního britského rockového zpěváka Freddieho Mercuryho se v několikadenní aukci vydražila za celkem 40 milionů liber (přes 1,1 miliardy korun). Během šesti samostatných aukcí se prodalo všech 1406 položek a téměř za všechny byla zaplacena vyšší než maximální odhadní cena. Podle agentury DPA to dnes oznámila londýnská aukční síň Sotheby's.

Reklama

Prodal se například neonový telefon, který si Mercury pořídil v Mnichově. Vydražil se i prsten s onyxem a diamantem, který příteli věnoval zpěvák Elton John. U sběratelů uspěl také zpěvákův osobní minibar nebo 29 kočičích ozdob včetně dvou keramických japonských koček, píše server Radio X.

Piano na kterém Mercury složil Bohemian Rhapsody

Nejdražší položkou bylo piano Yamaha vyrobené v roce 1973, na němž excentrický zpěvák skupiny Queen složil skladbu Bohemian Rhapsody. Prodalo se za více než 1,7 milionu liber (téměř 50 milionů korun) a jako jedna z mála položek zaostala za odhady odborníků. Naopak velkým překvapením byl hřeben na knír značky Tiffany, který vynesl 152 tisíc liber (4,3 milionu korun).

Předměty pocházely z Mercuryho soukromého domu Garden Lodge v západním Londýně. Zpěvák je odkázal své dlouholeté přítelkyni Mary Austinové, která se však rozhodla naprostou většinu prodat. Vysvětlila to tím, že je čas tuto životní kapitolu uzavřít. Austinové, která byla Mercuryho snoubenkou, je dnes 72 let. Její rozhodnutí téměř vše prodat kritizoval kytarista skupiny Queen Brian May, podle něhož je to smutné, když budou „nejintimnější osobní předměty a písemnosti navždy rozprášeny“.

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. V aukci Sotheby´s by mohl vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,7 miliardy korun).

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. Za téměř tři miliardy

Aktuálním vrcholem podzimní globální aukční sezóny se stane dražba obrazu Pabla Picassa z roku 1932 s názvem Žena s hodinkami. V aukci síně Sotheby´s by podle odhadů mohla vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,74 miliardy korun), čímž by se obraz stal druhým nejdražším proslulého malíře prodaným v aukcích, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Část výtěžku půjde na konta charitativních organizací Mercury Phoenix Trust a the Elton John Aids Foundation. Kupující na aukci pocházejí ze 76 zemí. Dražbě předcházela měsíc trvající výstava, kterou navštívilo 150 tisíc lidí, píše britský bulvární deník Express.

Svetr s černou ovcí po princezně Dianě se v aukci prodal za 1,1 milionu dolarů

Princezna Diana překonala Kurta Cobaina. Její ikonický svetr se prodal za desítky milionů

V aukci v New Yorku se za 1,14 milionu dolarů (26,3 milionu korun) vydražil červený svetr s ovečkami, který na sebe ještě před svatbou oblékla princezna Diana a zpopularizovala jej natolik, že se prodává dodnes, informuje zpravodajský web BBC.

Přečíst článek

Mercuryho piano za padesát milionů. O pozůstalost lídra Queen se strhl aukční boj

Mercuryho piano za padesát milionů. O pozůstalost lídra Queen se strhl aukční boj

Více než padesát předmětů z pozůstalosti slavného excentrického zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho našlo na aukci v Sotheby’s v Londýně nové majitele. Zájem byl obrovský a většina položek se prodala výrazně dráž, než činil aukční odhad.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mercuryho piano za padesát milionů. O pozůstalost lídra Queen se strhl aukční boj

Mercuryho piano za padesát milionů. O pozůstalost lídra Queen se strhl aukční boj

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme