Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nová éra pro čokoládu. Vědci objevili zdravější a šetrnější způsob jejího zpracování

Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí
ČTK
 ČTK

Švýcarští vědci vyvinuli nový způsob výroby čokolády, která by měla být zdravější a šetrnější k životnímu prostředí. V nové receptuře se využívají vedle kakaových bobů ještě další části kakaového plodu, které slouží také částečně jako sladidlo, informovala agentura DPA.

Reklama

„Náš proces využívá k výrobě čokolády další komponenty z kakaových plodů,“ uvedl vědecký tým kolem Kima Mishry ze Spolkové vysoké technické školy v Curychu v časopisu Nature Food. Výsledný produkt má podobnou chuť jako obvyklá čokoláda, ale nabízí zároveň lepší nutriční hodnoty, obsahuje více vlákniny a menší podíl nasycených mastných kyselin.

Zároveň by tento způsob výroby čokolády mohl výrazně snížit potřebu půdy k pěstování kakaa „a s tím spojené oteplování povrchu země v porovnání s průměrnou evropskou produkcí hořké čokolády“, stojí v článku.

I když jsou kakaové boby - z nichž se čokoláda vyrábí - jen malou částí plodu kakaovníku, je k jejich produkci zapotřebí velké množství zemědělské plochy. A tedy i objem vyprodukovaných skleníkových plynů je v porovnání s výsledným produktem získaným z plodů nepoměrně vysoký. „Z toho důvodu by mohl postup využívající větší část z kakaového plodu, jako jsou dužina a slupka, vést k redukci dopadů na životní prostředí,“ uvádí výzkumný tým. Podlouhlý plod kakaovníku - známý také jako kakaový lusk - má tvrdou vnější vrstvu. Když se plod rozřízne, je vidět skořápka a uvnitř seřazené kakaové boby, které jsou obklopeny světlou dužinou.

Další příjmy pro pěstitele

Drobní pěstitelé by mohli využít novou čokoládu k prodeji dalších složek plodů, a získat tak další zdroj příjmu, píší výzkumníci. Z exotického ovoce pak zůstane nevyužitá pouze vnější slupka, která se podle vědců tradičně používá především jako palivo nebo na kompost.

Reklama

Než bude možné novou čokoládu koupit, bude to ale ještě nějakou dobu trvat. „Ukázali jsme, že naše čokoláda je atraktivní a chuťově srovnatelná,“ říká Mishra. Curyšská technická vysoká škola už požádala o patent na recepturu čokolády z kakaových lusků.

Mléko, kráva, potraviny

Biohacking: Proč Afričané a Asiaté neumějí jíst mléko a sýry a jak vzniká intolerance

Devět z deseti alergií na jídlo je způsobeno pouze osmi potravinami a kravské mléko jich způsobuje ze všech nejvíce. Co s tím, se dočtete v dnešním díle seriálu Biohacking o potravinách.

Přečíst článek

Ozempic jako druhý botox. Léky na hubnutí migrují do kosmetických salonů

Ozempic jako druhý botox. Léky na hubnutí migrují do kosmetických salonů

Zázračné přípravky na hubnutí, tedy původně léky na cukrovku, obsahující účinnou látku semaglutid, nebo tirzepatid se zabydlují ve zkrášlujících salonech a lázních. Vedle originálních léků Ozempic, Wegovy, Zepbound či Mounjaro se objevuje čím dál víc přípravků se stejnou účinnou látkou, které jsou však výrazně levnější. V salonech si žijí svým životem a nepodléhají lékařské kontrole.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny kakaa spadly. Čokoláda však nezlevní

Čokoláda levnější nebude. Cena kakaa po chvilkovém propadu zase stoupá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme