Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vláda papričky Carolina Reaper je u konce. Svět má nové nejpálivější chilli

Nová nejpálivější chilli paprička na světě Pepper X
YouTube
 ČTK

Novou nejpálivější chilli papričkou na světě je Pepper X, oznámili zástupci Guinnessovy knihy rekordů. S průměrnou pálivostí 2 693 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU) Pepper X pokořila papričku Carolina Reaper, která byla uznávána jako nejpálivější od roku 2013. Pěstitelem obou je Ed Currie, který tak pokořil svůj vlastní rekord, píše stanice CNN.

„(Pepper X) jsme vlastně stabilizovali už před nějakou dobou a čekali jsme, že někdo v pálivosti předstihne Carolina Reaper, než ji vytáhneme. Ale nikdo nás nepředstihl. Tak jsme se rozhodli Pepper X světu ukázat teď,“ popsal Currie v internetovém pořadu Hot Ones, kde papričku poprvé představil, obdržel certifikát Guinnessovy knihy rekordů a také svůj produkt ochutnal se známým dánským pojídačem chilli Clausem Pilgaardem a moderátorem Hot Ones Seanem Evansem.

Na rozdíl od Carolina Reaper neměla Pepper X, alespoň při odhalení, rudou barvu, nýbrž žlutozelenou s tvarem vysušeného cherry rajčete. Currie podle webu Guinnessovy knihy Pepper X šlechtil po dobu asi deseti let. Jeho prioritou byla co nejvyšší pálivost. Currie však uvedl, že myslel i na chuť, protože „nemá smysl produkovat něco, co chutná hnusně“.

Na Scovilleho stupnici Pepper X s průměrnou pálivostí 2,69 milionu SHU dalece přesahuje své zatím existující konkurenty. Například běžná nepálivá paprika má na stupnici hodnotu nula jednotek, paprička jalapeňos původem z Mexika kolem 5000 SHU a populární paprička „ptačí oko“ kolem 100 tisíc.

4Ocean

Mikroplasty nás v tichosti zabíjejí, říká gastro guru Pavel Maurer

Koupil jsem vnučce delfína, žraloka kladivouna a ještě mořskou želvu namísto sladké štávičky v plastové láhvi. Ten delfín má podobu krásného tyrkysově modrého náramku vyrobeného z recyklovaného plastu sesbíraného v oceánu. Co náramek, to půl kilogramu vyloveného svinstva, které nepatří do moří a řek. Stojí asi 30 dolarů. Dobrý pocit a radost, kterou čtete ve vnuččiných očích, je pak k nezaplacení, píše gastroinfluencer Pavel Maurer.

Přečíst článek

Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Čechům zlevňují dovolené, potraviny i energie. Nejrychleji z celé EU

Česko již prakticky zkrotilo inflaci. Potvrzují to i dnes zveřejněná data Eurostatu. Z nich dále vyplývá, že Češi se můžou těšit z nejvýraznějšího tempa zlevňování v celé EU.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Američané získávají přibližně 55 procent z denního příjmu kalorií z vysoce průmyslově zpracovaných potravin

Nezdravý život Američanů. Přes polovinu jejich stravy tvoří vysoce průmyslově zpracované potraviny

Přečíst článek
Ilustrační foto

Sláva hranolkům. V Belgii je uctívají jako národní poklad a takové lze ochutnat i v Praze

Přečíst článek
Doporučujeme