Reklama

Čeští umělci bodovali v aukci Sotheby's. Nejdráž se prodalo dílo Mikuláše Medka

Zlatý Křik I od Mikuláše Medka
Sotheby's
 ČTK

Na aukci středoevropského umění v Kolíně nad Rýnem, která probíhala během minulého týdne, se nejdráž vydražil obraz Mikuláše Medka. Za Zlatý Křik I z roku 1968 dal nový majitel v přepočtu 8,6 milionu korun.

Reklama

V dražbě se objevila i díla několika dalších mezinárodně proslavených českých výtvarníků. Kromě Medka zde byli zastoupení například Alfons Mucha, Václav Špála, František Kupka, Jiří Hauschka či Jaroslav Valečka.

Dražba se zaměřovala na středoevropské umění zejména z Německa, Polska, Rakouska, Maďarska a Česka. Dražitelé mohli na internetu přihazovat na 70 děl. S nejvyšším odhadem do dražby nazvané 20th Century Art: A Different Perspective (Umění 20. století: Jiný pohled) vstupovalo plátno polského malíře Wojciecha Fangora s názvem SU 29B, které se mohlo podle odhadu prodat za 300 tisíc až 500 tisíc eur (zhruba sedm až 12 milionů korun). Kupce ale nenašlo.

Mezi nejdráže vydraženými plátny byl i další Medkův obraz Untitled (Bez názvu) z roku 1960. Neznámý zájemce si ho pořídil za 119 700 eur (2,9 milionu korun). Jeho autorský rekord je ale téměř dvacetkrát vyšší, obraz nazvaný Akce I (Vajíčko) se před třemi lety prodal za 57 milionů korun včetně přirážky.

Šesticifernou kupní cenu se podařilo dosáhnout i obrazu Václava Špály a maďarského malíře a grafika Jánose Vaszaryho. Plátno prvního z nich, Karlův most z roku 1914, se vydražilo za 138 600 eur (3,4 milionu korun).

Aston Martin Jamese Bonda z filmu Není čas zemřít z roku 2021

FOTOGALERIE: Bondův Aston Martin, kostýmy, hodinky. Christie´s chystá výroční aukci pro charitu

Skalní a také movití příznivci příběhů Jamese Bonda si mohou k letošnímu nadcházejícímu 60. výročí premiéry prvního filmu Dr. No pořídit suvenýr. V on-line aukci bude Christie´s dražit šedesátku předmětů, které se pojí s filmy o agentovi 007 a jejich tvůrci. Nejdražším předmětem sbírky, jejíž celková nabídková cena činí několik milionů liber, je jeden z osmi kultovních vozů Aston Martin použitých při natáčení zatím posledního, loňského filmu Není čas zemřít.

Přečíst článek

Abstraktní dílo Františka Kupky, který patří k nejdražším umělcům na českém trhu s uměním, našlo nového majitele za 18 900 eur (přes 460 tisíc korun). Kupkovým nejdražším dílem prodaným v tuzemské aukci je obraz Divertimento II, jenž se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu korun.

Aukční síň za 8190 eur vydražila obraz Sen noci svatojánské od Jiřího Hauschky. „Ten pocit, že můžete pracovat na něčem, co podobně smýšlející lidé ocení vás samozřejmě potěší. Mám radost z účasti i úspěchu v tak významné aukci,“ uvedl 57letý český malíř v tiskovém prohlášení zaslaném ČTK.

Dobře si vedla i některá díla současných umělců. Obraz zástupce střední generace Pasty Onera s názvem Kiss (Polibek) se prodal za 8820 eur (zhruba 215 tisíc korun). Plátno Red Void Vibration od Jana Kalába se vydražilo za 11 340 eur (zhruba 276 tisíc korun) a dílo Urban Portrait od Michala Škapy koupil neznámý dražitel za 6300 eur (zhruba 153 tisíc korun).

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Přečíst článek
Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme