Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Milujete letadla? Kupte si část kultovního obřího Airbusu

Airbus A380 (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Milovníci letadel dostanou šanci vlastnit kus jednoho z nejikoničtějších letadel světa – plně dvoupatrového Airbusu SE A380, největšího a nejprostornější dopravního letadla, které brázdilo oblohu do svého loňského konce. Jeho výrobce, společnost Airbus, pořádá od 13. října třídenní aukci asi 500 součástí „superjumba”, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

K prodeji jsou nabízeny lampy, bar, vozíky, sedačky, značky nouzových východů, dětské kočárky a dokonce záchranné lano v kokpitu. Lidé mohou také dražit umělecká díla vytvořená umělci za použití různých částí letadla, jako jsou lopatky motoru. Nebude to ovšem nijak levná záležitost – například umyvadlo z umělého mramoru z první třídy vyjde už na 2000 dolarů (přes 50 tisíc korun), uvedl Bloomberg.

A380, představený společností Airbus v roce 2005, byl největším dopravním letadlem pro cestující na světě a jediným dvoupatrovým letadlem v plné délce. Největším zákazníkem byl blízkovýchodní Emirates. Letadlo „superjumbo“ mělo způsobit revoluci v sektoru civilního letectví, ale neefektivní design a nízká poptávka během covidu vedly Airbus k zastavení výroby A380 na konci loňského roku.

Většina dílů nabízených v aukce pochází z letounu A380 MSN13, který byl uveden do provozu v roce 2008. Výtěžek poputuje do Airbus Foundation, aby pomohla financovat její humanitární iniciativy. Aukci provede dražební společnost Marc Labarbe ve francouzském Toulouse a bude online.

Zakladatel časopisu Playboy Hugh Hefner před ikonickým firemním letadlem na archivním snímku z roku 1971.

Ikonické firemní letadlo Playboye zmizí ze vzdušného prostoru. Ztrátová firma jej prodává za 18 milionů dolarů

Společnost Playboy, která se potýká s rostoucími ztrátami, se chystá podpořit své uvadající finance prodejem ikonického firemního a nedávno vzkříšeného tryskáče jejího zakladatele Hugha Hefnera. Cena letadla Bombardier vyzdobeného tradičními „zajíčky” činí 17,5 milionu dolarů (asi 431 milionů korun), napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Airbus A380 (ilustrační foto)

Gigantický Airbus 380 chybí. Hodí se nejenom Emirates, potřebují ho i evropská letiště

Společnost Emirates, která nakoupila nejvíce Airbusů A380, nadále u evropského výrobce letadel lobuje za nový model největšího dopravního letadla. A podle jejího šéfa začíná Airbus jejich prosby brát vážně.

Přečíst článek

Obchodní cestující se na paluby letadel vracejí pomalu

Aerolinky mají problém. Obchodní cestující se vracejí pomalu

Ačkoliv turisté se letos na paluby letadel vrátili v množství, pod kterým letiště i aerolinky kolabovaly, obchodní cestující se vracejí pomalu. Přitom právě z nich mají letečtí přepravci největší zisky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme