Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělá inteligence ve službách zločinu. Před čím se laik ještě ubrání a kde už nemá šanci?

Umělá inteligence ve službách zločinu. Před čím se laik ještě ubrání a kde už nemá šanci?
iStock
Josef Tuček

Generativní umělá inteligence má sice pořád řadu much, ale už dokáže být užitečná v mnoha oborech. A to i v páchání zločinů. Abyste nenaletěli, měli byste být hodně nedůvěřiví a používat vlastní hlavu.

Reklama

Umělá inteligence podstatně „vylepšuje“ už existující možnosti podvodů a umožňuje nové, tak se dá shrnout analýza, již připravil časopis MIT Technology Review, který vydává proslulá Massachusettská technika.

Tak třeba podvod zvaný phishing je starý jako internet, ale pořád zabírá. Jeho podstatou je, že zločinci pomocí „návnady“, tedy nepravdivých e-mailových zpráv, padělaných webových stránek a příspěvků na sociálních sítích nalákají svou oběť k tomu, aby jim poslala peníze nebo rovnou dala volný přístup ke svému bankovnímu účtu.

Dokud ovšem tyto podvody připravují lidé, dají se v nich najít i lidské chyby. Čeština bývá často podezřele mizerná. V mezinárodním prostředí řada těchto podvodů vychází už tradičně z počítačů umístěných v Nigérii a jejich angličtina také nebývá nic moc. Tak by se prostě banka nevyjadřovala, kdyby od vás něco chtěla.

Pohled do Lawrenceovy národní laboratoře v kalifornském Berkeley, kde robot propojený s umělou inteligencí připravuje nové materiály a sám si stanovuje, jak při tom bude postupovat.

Nové materiály vytvářené s pomocí umělé inteligence by měly prospět průmyslu

Počítač dokáže navrhnout nové hmoty s požadovanými vlastnostmi. Pak je sice stejně musejí vyzkoušet lidé v laboratoři, ale ušetřit si tak mohou spoustu času.

Přečíst článek

Reklama

Lépe stravitelná návnada

Zato generativní umělá inteligence dokáže podvodnou zprávu připravit tak, že vypadá věrohodněji. Pro ohroženou osobu je obtížnější rozpoznat, že se stala cílem útoku. Přitom každý uživatel internetu, tedy i zločinec, má dnes zdarma přístup k nástrojům umělé inteligence, které formulují takovéto „návnady“ rychleji a efektivněji, než kdyby je připravoval sám.

Provozovatelé umělé inteligence se sice snaží zavádět postupy, které podvody omezí, ale na sto procent to asi nikdy nepůjde.

Umělou inteligenci nepoužívají jenom zločinci na volné noze, ale i organizace spojené se státní mocí, které se v tomto případě snaží získat data, jež se dají zneužít. Společnost OpenAI provozující jeden z nejznámějších běžně dostupných systémů umělé inteligence už dříve oznámila, že zablokovala pět účtů, u nichž zjistila, že slouží cizím státům k nekalým praktikám: dva pocházely z Číny a po jednom z Íránu, Severní Koreje a Ruska.

Ruské falešné zprávy a videa se snaží podkopat pařížskou olympiádu

Už to začíná. Rusové zaplavují sociální sítě deepfake videi o pařížské olympiádě

Ruští sportovci mají zakázáno soutěžit na letních olympijských hrách pod vlajkou své země. A Rusko se rozhodlo obrátit svůj hněv proti olympiádě a jejímu letošnímu hostiteli, Paříži, napsal list The New York Times.

Přečíst článek

Hledání v rozsáhlých souborech dat

Umělá inteligence se také výborně hodí na doxing (někdy také psáno doxxing), což je shánění informací o nějaké osobě na internetu. Umělá inteligence umí pracovat s obrovskými soubory dat, takže údaje o konkrétní osobě dokáže ze sociálních sítí, webů či různých chatů vytáhnout a vyhodnotit neskutečně rychleji, než by to dokázal člověk. Na základě drobných indicií (třeba pamětihodností, které člověk zmíní, že je míjí cestou do práce) určí, kde dotyčná osoba bydlí, sestaví podrobnosti o jejím postavení v zaměstnání, o zájmech, přátelích, etnicitě, zdraví...

Tyto informace se dají zneužít pro už zmíněný adresný phishing, ale případně také třeba pro vydírání nebo vyhrožování a zastrašování.

Podvodů označovaných deepfakes přibývá, firmy už přišly o miliony dolarů

Nastává doba deepfakes. Lidé i firmy nevědomky posílají podvodníkům miliony dolarů. A bude hůř

Firmy po celém světě už přišly o miliony dolarů kvůli podvodům označovaným jako deepfakes a odborníci na bezpečnost v kybernetickém prostoru upozorňují, že situace se bude dál zhoršovat. Zločinci totiž čím dál více zneužívají generativní umělou inteligenci (AI), informuje server televize CNBC. Jako deepfake se označuje technologie, která v digitálním prostředí umožňuje podvodníkům vytvářet falešný obsah, například i pozměněním obličeje jiných lidí.

Přečíst článek

Unesli mě, zaplaťte výkupné

Dalším nástrojem internetových podvodů, který umělá inteligence posunuje do nedostižných výšin, jsou padělané zvukové nahrávky a videa (tzv. deepfake), která vypadají přesvědčivěji než kdykoli předtím.

Například: na videu putujícím po internetu vás nějaká známá osobnost (globálně to nejčastěji bývá technologický miliardář Elon Musk, ale může to být kdokoli) nabádá, abyste investovali své peníze do čehosi hodně podivného, na čem můžete neskutečně vydělat. Zní to samozřejmě jako nesmysl, ale když on ten snímek (vyrobený umělou inteligencí) vypadá tak přesvědčivě...

Vyrobit falešnou zvukovou nahrávku je s umělou inteligencí ještě jednodušší než video. Takže v USA už zaznamenali podvody, kdy lidé (ve skutečnosti podvodníci využívající počítačem uměle napodobený hlas) volali příbuzným, aby jim řekli, že byli uneseni a je třeba za ně hned zaplatit výkupné.

Dáma vytvořená umělou inteligencí na procházce tokijskou ulicí.

Hraný film z počítače bez živých herců? Zdá se, že už brzy bude možný

Umělá inteligence zase o pořádný kus vylepšila možnost vytvářet realisticky vyhlížející videa. Budeme se díky tomu už brzy v kině (televizi, streamovací platformě...) dívat místo na živé herce na jejich uměle vytvořené protějšky? A přijdou tedy filmové celebrity o práci?

Přečíst článek

Na běžné triky stačí základní opatrnost

Tohle jsou příklady úplně nejzákladnějších triků, které umělá inteligence podstatně vylepšila. Tady na ochranu stačí opatrnost (jenom na ni nezapomenout): Zvažovat a případně ověřovat, jestli jsou nabídky na internetu realistické. Nevkládat číslo platební karty nebo přístupové údaje k bankovnímu účtu na podivné weby. Zvažovat, co o sobě opravdu na síti zveřejníme. Ujistit se, že volající je opravdu ten, kdo to o sobě říká, ne jeho počítačová napodobenina (k tomu se dokonce doporučuje mít s rodinou domluvené nějaké slovní spojení jako potvrzovací kód – ale to je rada spíš do detektivky než do běžného života).

Bohužel obrana proti dalším zneužitím umělé inteligence už přesahuje naše běžné možnosti.

Slovenský malíř Martin Lukáč byl hostem pořadu VIP Eva Talks
video

Umělá inteligence může výtvarnou tvorbu výrazně ovlivnit, říká malíř a sochař Martin Lukáč

Moderátorka a modelka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá celebrity. Tentokrát ve studiu přivítala slovenského výtvarníka Martina Lukáče. 

Přečíst článek

Na co laik nestačí

Některé banky a kryptoměnové burzy ve světě chtějí po svých klientech, aby se pro potvrzení totožnosti vyfotili před kamerou počítače nebo mobilu s identifikačním průkazem v ruce. Umělá inteligence pomůže s výrobou a odesláním věrohodného padělku, takže se za danou osobu (třeba za vás) může vydávat někdo jiný.

Umělá inteligence dokáže pomáhat s počítačovým programováním. Tedy také s vytvářením stále lepších počítačových virů a prolamováním ochrany počítače nebo chytrého mobilu.

Tady si už laik sám moc nepomůže a nezbývá mu než doufat, že profesionálové, kteří zabezpečují jeho počítačovou techniku, nedopřejí zločincům větší náskok. Snad i díky tomu, že sami také používají umělou inteligenci.

Nejen pouťové balónky. Poptávku po heliu zvýší i rozvoj umělé inteligence

Zdá se, že končí éra relativně levného helia, bez něhož se neobejdou současné nejmodernější přístroje a bude jej potřebovat i nová výpočetní technika pro umělou inteligenci.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Lháře odhalí umělá inteligence snáze než člověk, ale pořád to nestačí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme