Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Na lovu lanýžů v Istrii

Na lovu lanýžů
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Istrie. Malebný poloostrov vybíhající do Jaderského moře je známý pro svou bohatou historii, pláže i lesy. A také vynikajícími lanýži. Tento kulinářský poklad proměnil Istrii v oblíbenou destinaci pro gurmány z celého světa.

Dva poklady istrijských lesů

Istrie je domovem jak černých, tak bílých lanýžů. Mírné středomořské klima, bohatá vápenatá půda a husté lesy, zejména pak v okolí řeky Mirny, poskytují ideální podmínky pro jejich růst.  

Sezóna lanýžů je na Istrii na podzim a trvá až do zimy. Černé lanýže jsou v gastronomii oblíbené pro svoji zemitou a intenzivní chuť. Bílý lanýž, pro svou bohatou chuť a silnou vůni gurmány označovaný za krále lanýžů, je vzácný a vysoce ceněný. A tomu také odpovídají ceny.

Kilo černých lanýžů vyjde na 600 eur (zhruba 15 tisíc korun). Za kilo těch bílých si ale gurmáni připlatí, běžně stojí kolem 3 tisíc eur, ty nekvalitnější pak i 10 tisíc eur (čtvrt milionu korun).

„Za rozdíl v ceně může i fakt, že černý lanýž se dá kultivovat a ‚pěstovat‘, zatímco bílý se dá najít pouze v divoké přírodě,“ říká pěstitelka lanýžů Ivana Karlić z rodinné firmy Karlić Tartufi.

Firma Karlić Tartufi patří mezi významné hráče, která se v Istrii věnuje propagaci, hledání a také pěstování lanýžů. A jednoho z jejich lanýžových lovů jsme nedávno zúčastnili. 

LENZ – Social Dining

REPORTÁŽ: Kam v Brně na jídlo? Do Vídně

V rámci rodinného výletu v Brně jsme stanuli před rozhodnutím, kam zajít na dobré jídlo. A volba padla na restauraci LENZ – Social Dining. Takže jsme vyrazili do Vídně.

Přečíst článek

Umění lovu lanýžů

Lov lanýžů na Istrii je tradiční řemeslo, které se dědí z generace na generaci. Lovci lanýžů, známí jako „tartufari“, k tomu využívají speciálně vycvičené psy, kteří dokážou ucítit lanýž ukrytý hluboko pod zemí. Dnes je lov lanýžů na Istrii regulován, aby se zajistila udržitelnost tohoto cenného přírodního bohatství. Existují pravidla pro období lovu, velikost nalezených lanýžů a ochranu lesního prostředí.

Náš lovec Ben nakládá do auta dva psy, labradora a dalmatina. Vyrážíme do nedalekého lesíka „na procházku“, s tím rozdílem, že pokud bude naše dnešní houbaření úspěšné, budeme odcházet o pár set eur bohatší.

Po chvíli jeden ze psů něco zacítil, začíná hrabat. Ben dává pozor, aby pes místo příliš nerozryl. „Je potřeba rýt opatrně okolo, aby se lanýž nepoškrábal,“ upozorňuje Ben. I drobné rýhy na povrchu lanýže mu totiž ubírají na ceně. Slavíme úspěch. Černý lanýž menší velikosti na nás už vykukuje. Ben používá speciální malou motyčku, tzv. palettu, aby lanýž jemně vyjmul ze země.

Náš první úlovek. Menší černý lanýž Zdeněk Pečený / Newstream

Po další hodině, kdy proces ještě několikrát zopakujeme, se vracíme do sídla firmy Karlić, kde se podávají delikatesy s lanýžem. Na menu jsou jednohubky, míchaná vejce s parmazánem a jako dezert místní smažené mini koblížky plněné čokoládovým krémem, jak jinak než s lanýžem.

Richard Beneš

Lanýž je v Česku byznys budoucnosti. Máme k němu blíž než Francouzi, říká jeho pěstitel

Lanýž, asi ta nejvzácnější a nejdražší houba na světě, patří k nejvyhledávanějším surovinám každého milovníka kvalitní gastronomie. Nejen jeho. Lanýž, kilo vyjde i na 40 tisíc korun, je spojován především s Francií nebo Itálií. V Česku se ale může brzy stát alternativou k pěstování vína nebo ovoce. Od března se totiž lanýž stal oficiální zemědělskou plodinou. „V případě, že se lanýžárna povede, je reálný výnos na hektar kolem 1,75 milionu korun za rok. Nicméně u lanýžů je samozřejmě naopak i podstatně vyšší riziko než u vinné révy, že se investice nepovede,“ přibližuje Richard Beneš ze společnosti Český lanýž.

Přečíst článek

Istrijská kuchyně

Lov lanýžů na Istrii není jen o hledání cenných hub, ale je to také hluboce zakořeněná tradice, která formovala kulturu a gastronomii regionu.

Místní kuchaři dovedně začleňují lanýže do klasických a moderních receptů, jako jsou rizota, omáčky a těstoviny. Lanýže se zde přidávají také do místních olivových olejů, sýrů a uzenin.

Všechny tyto lanýžové delikatesy nejlépe chutnají v doprovodu místních vín Malvasia nebo Teran. Ověřeno. Až tehdy byla chuť lanýže opravdu komplexní.

Mina Brasserie Dubai

Recenze Mina Brasserie Dubai: Steak za čtyři tisíce a káva za 300

Koho omrzí bramborový salát, řízek a cukroví, může si během svátků zaskočit do Dubaje na povedené steaky a mořské plody v hotelu Four Seasons. Tamní Mina Brasserie to má vše.

Přečíst článek

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

REPORTÁŽ: Nepotřebuje trendy, má vizi. Michelinská šéfkuchařka ví, jak chutná opravdové jídlo

Přečíst článek
Ostrov Murter ve střední Dalmácii.

Glosa Zdeňka Pečeného: Chorvatsko už není pro každého. Bohužel je moc dobré

Přečíst článek
Richard Beneš

Lanýž je v Česku byznys budoucnosti. Máme k němu blíž než Francouzi, říká jeho pěstitel

Přečíst článek
Doporučujeme