Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Recenze Mina Brasserie Dubai: Steak za čtyři tisíce a káva za 300

Mina Brasserie Dubai
Zdeněk Pečený, Newstream
Zdeněk Pečený

Koho omrzí bramborový salát, řízek a cukroví, může si během svátků zaskočit do Dubaje na povedené steaky a mořské plody v hotelu Four Seasons. Tamní Mina Brasserie to má vše.

Koncept

Mina Brasserie ve Four Seasons DIFC, která dostala své jméno od amerického šéfkuchaře Michaela Miny, je sofistikovaná restaurace v prostředí špičkového hotelu. Zařízení ve stylu art deco – zlaté detaily, pohodlné lavice, velká okna – překvapivě funguje a nabízí protiváhu supermoderní Dubaje za oněmi velkými okny.

Venkovní terasa s vrostlými stromy je oblíbeným místem pro stolování pod širým nebem. Díky klimatizaci umožňuje posezení venku i během letních měsíců.

K jídlu

Menu brasserie vychází hodně ze středomořské kuchyně. Od Francie – Escargots à la Bourguignonne a boeuf aux moutarde – po Itálii - burrata caprese a ravioli z lesních hub. Nechybí odkaz na adoptivní domov šéfkuchaře – Spojené státy – špagety s masovými kuličkami a newyorkský strip steak. Široký výběr je tu také mořských plodů.

My začínáme hovězím tatarákem a šneky. Oba předkrmy mají cenovku 820 korun. Tatarák se žloutkem, estragonem a kaviárem je staromódně namíchán obsluhou u stolu a posléze servírován strávníkům. Chuť masa i dochucení jsou skvělé. Šneci po burgundsku s bylinkovým máslem a estragonovými drobky v Dubaji mile překvapily.

Jako hlavní chod si dáváme kilový hovězí porterhouse steak, který vychází na čtyři tisíce korun. Což není o moc více než kolik stojí v předním pražském steakhousu George Prime Steak. To je širší kus t-bone steaku, kde na jedné straně kosti je svíčková a na druhé nízký roštěnec. Steak je prezentovaný perfektně ugrilovaný na medium rare. Jako přílohy volíme smetanový špenát a lanýžové hranolky s parmazánem. Hranolky patřily k těm nejlepším, co jsem kdy ochutnal.

Nakonec se necháváme přemluvit i k dezertu a volíme čokoládové suflé a egyptský dort basbusa a grilovaným ananasem. Zde je mým favoritem grilovaný kus ananasu na basbuse, která odkazuje na rodnou zemi šéfkuchaře Miny. Ten se narodil v Káhiře.

K pití

Žízní tu nikdo trpět nebude. Na začátek si dáváme skleničkou šampaňského Ruinart za nějakých 1150 korun. Na koktejlovém lístku je několik signature koktejlů inspirovaných obrazy světových umělců. Zkoušíme Shot Sage Blue Marilyn inspirovaný stejnojmeným obrazem Andyho Warhola. Jde o spojení šampaňského Ruinart, ginu Tanqueray, malinového cordialu a cukrové vaty.

Vinný lístek má desítky stran a nechybí ani velká vína, jejichž cenovka překračuje 100 tisíc korun za lahev, jako třeba kalifornské Promontory za v přepočtu 130 tisíc korun nebo toskánské Masseto za 115 tisíc. Nemůže chybět ani legendární Opus One za 71,5 tisíce korun. Zase tak se tu nerozjíždíme a ke steaku volím skleničku Chateau l'Eglise d'Armens, grand cru ze Saint-Émilion, za v přepočtu lidových 820 korun.

Nechybí ani horké nápoje a kdo by si po večeři nedal kávu? Po dezertu si dávám espresso a bořím tím osobní rekord nejdražšího espressa. Téměř 300 korun za 40 mililitrů kofeinového nápoje.

Verdikt

V dubajském mezinárodním finančním centru (DIFC) s mnoha špičkovými podniky v okolí čelí Mina Brasserie tvrdé konkurenci, a v té obstává. Příjemná restaurace s působivou nabídkou jídel a stejně tak impresivním vinným lístkem DIFC možná není tou nejlepší, ale rozhodně se neztratí.

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Afternoon tea ve stylu seriálu Bílý lotos

Chutě Thajska v pražském hotelu. Navštívili jsme Afternoon tea ve stylu hitu Bílý lotos

Přečíst článek
Doporučujeme