Reportáž: Ani McDonald´s ani Popeyes. Na Václaváku se dá najíst rychleji a levněji
V Jídelně Světozor kousek od Václaváku je kolem poledního plno. Není divu. Tříchodové menu tam nabízí za 149 korun.
Jako by se tam zastavil čas. Hned při vstupu do Jídelny Světozor ve stejnojmenné prvorepublikové pasáži dýchnou na návštěvníka, strávníka, 80. léta. Ceny jsou tam teď samozřejmě výrazně vyšší než tehdy, ale na současnou dobu jsou spíš nižší.
Polévku, hlavní jídlo a zákusek se dá pořídit za 149 korun. Platit jde samozřejmě jen hotovostí. Karty neberou. Vaří zde českou klasiku. Svíčkovou, rajskou nebo křenovou omáčku. Výpečky se špenátem, šunkofleky nebo smažák.
„Jsem šťastný, že jsem našel takový utajený skvost, jakým tahle jídelna je. Obědvá tu hodně lidí, od stavebních dělníků přes studenty až po byznysmeny,“ popisuje jídelnu na cestovatelském serveru Trip Advisor uživatel z Austrálie.
Místo, kam jsme se vydali i my ochutnat atmosféru tradiční „táckárny“, navštívil Australan před pár měsíci. A nadšeně ji doporučuje. A přidává i detailní popis, jak se v takovém podniku chovat.
„Vejdete dovnitř, vezmete si tác, vyberete si jídlo a jdete k pokladně. Když dojíte, prázdný talíř na tácu vrátíte ke speciálnímu okénku. Dělá to tak každý. A je skvělé, že za sebou nikdo nezanechává binec, který by někdo další musel uklízet,“ popisuje spokojený zákazník z Brisbane.
Francouzi mají amuse bouche, Britové sendvič a Češi chlebíček. Jak se změnil za 100 let? A dá se na něm vydělat?
Chlebíček je český vynález. Znají ho turisté a pochutnávají si na něm i vegani
Enjoy
A není sám. Na Trip Advisoru jsou i další cizinci, kteří vychvalují kvalitu i cenu. Obzvlášť pak u piva. „Kéž by jsme něco podobného měli v Manchesteru,“ píše jiný přispěvatel.
Jídelna Světozor je i za nás z Newstreamu skvělým místem. Jídlo bylo dobré a ani jsme nemuseli dlouho čekat ve frontě. Vlastně takový příjemný český retro fast food se skvělými cenami. Určitě jsme tu nebyli naposled. Při příští návštěvě vyzkušíme zapečené těstoviny s okurkou.
Neumím si představit, že by restaurace začaly v příštím roce zlevňovat. To uvedl známý šéfkuchař a podnikatel v gastronomii Zdeněk Pohlreich v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. A to navzdory tomu, že lze očekávat snižování cen potravin. „Suroviny tvoří v našich nákladech maximálně třetinu. A ostatní položky porostou. Restauratéři jsou navíc podnikatelé, tak musí maximalizovat zisk,“ dodal Pohlreich.
Zdeněk Pohlreich: Zlevňování v restauracích fakt nečekejte
Newstream TV
Italský šéfkuchař Riccardo Lucque k síti podniků přidává další. Nově bude provozovat i restauraci v Lidovém domě v Hybernské ulici.
Místo českého piva, italské víno. Restauraci v Lidovém domě bude provozovat Riccardo Lucque
Enjoy
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.