Levnější než McDonald´s. Našli jsme svíčkovou se čtyřma za 135 korun v centru Prahy
![U Rozvařilů servírují svíčkovou za 135 korun](https://www.newstream.cz/uploads/article/660x464_fit/IMG-3319.jpg)
Páté patro obchodního dom Bílá labuť kolem poledního ožívá. Na smažák nebo svíčkovou za 135 korun sem míří všichni z okolí.
Kdo nezná Restauraci U Rozvařilů, jako by nikdy nebyl v Praze. Tenhle název se totiž vrývá do paměti Pražanů už od 15. století. Jmenoval se tak pivovar a posléze, dnes už tradiční jméno, nesla restaurace, ale také kabaret a šantán sídlící ve stejném domu a průchodu jako známé Divadlo E.F. Buriana (dnešní Divadlo Archa).
Tradici zájezdního hostince si „Rozvařilovi“ ponechali i po druhé světové válce. I když se podnik, tehdy ještě sídlící v budově Na Poříčí 26, stal spíš táckárnou. Místem, kde si jídlo si strávník dává na tác, následně jej u pokladny zaplatí a pak odnese ke stolu, kde je zkonzumuje. A tak to tam funguje dodnes. I když na jiném místě. Populární táckárnu najdete naproti Divadlu Archa. V pátém patře Bílé Labutě.
Všechny pulty jsou obsazené. Není divu - v Masně Kozí vaří dobře a za skvělou cenu. Hlavní jídlo stojí kolem 160 korun.
Bufet v Kozí ulici: Na dršťkovku za 48 korun tam chodí cizinci i manažeři
Enjoy
Přízemí, chcete-li obchodní parter, kdysi vyhlášeného obchodního domu, působí trochu vylidněně. Možná většina těch, kteří tu procházejí, míří do pátého patra. Stejně jako my. Prostor jídelny je ze tří čtvrtin plný. U stolů sedí lidé různých věkových skupin a povolání. Debatují u táců na dlouhých stolech. A také jídel, jak se u správného „automatu“ čeká za lidovou cenu.
Menu složené z polévky, hlavního jídla, salátu a pití vyjde 220 korun. Menší jedlíci mají na výběr hned z několika jídel. K mání je třeba svíčková se čtyřmi za 135 korun nebo smažený sýr a brambory za stejnou cenu. Otevřeno mají každý den, včetně víkendu, od 10 do 16 hodin. Platit se dá hotově i kartou.
„Jídlo je opravdu dobré. A ceny lidové. Porce jsou tu obrovské a výhodné. Jídlo s nealkoholickým nápojem nebo pivem vyjde na čtyři až sedm dolarů. Nečekejte luxus, jídlo je ale vynikající,“ píše jeden z uživatelů amerického cestovatelského serveru Trip Advisor.
Polévka, hlavní jídlo a pití za necelé dvě stovky u Karlova mostu? Není to nereálné, i v turisty nabitém místě se můžete chutně a výhodně najíst.
Táckárna u Karlova mostu? Je to tak, obědové menu tam vyjde na méně než dvě stovky
Enjoy
Za nejlepší pepř na světě bývá označován Kampotský pepř, který roste v Kambodži a je chráněn globální ochrannou známkou. Pár desítek kilometrů od Kampotu v Thajském zálivu ale leží vietnamský ostrov Phu Quoc. A právě tady pěstují pepř ze stejných rostlin, jen na ještě příhodnějším podloží a v lepších klimatických podmínkách. Místní pepř tak mnozí považují za ještě lepší než ten Kampotský. Vyzkoušet to může každý, protože právě na Phu Quoc nyní létají přímé spoje z Prahy.
Výprava na ostrov Phu Quoc, kde roste nejlepší pepř na světě
Enjoy
Magazín newstream CLUB
Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh.
V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.
Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.
Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí.
K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.