Levnější než McDonald´s. Našli jsme svíčkovou se čtyřma za 135 korun v centru Prahy
Páté patro obchodního dom Bílá labuť kolem poledního ožívá. Na smažák nebo svíčkovou za 135 korun sem míří všichni z okolí.
Kdo nezná Restauraci U Rozvařilů, jako by nikdy nebyl v Praze. Tenhle název se totiž vrývá do paměti Pražanů už od 15. století. Jmenoval se tak pivovar a posléze, dnes už tradiční jméno, nesla restaurace, ale také kabaret a šantán sídlící ve stejném domu a průchodu jako známé Divadlo E.F. Buriana (dnešní Divadlo Archa).
Tradici zájezdního hostince si „Rozvařilovi“ ponechali i po druhé světové válce. I když se podnik, tehdy ještě sídlící v budově Na Poříčí 26, stal spíš táckárnou. Místem, kde si jídlo si strávník dává na tác, následně jej u pokladny zaplatí a pak odnese ke stolu, kde je zkonzumuje. A tak to tam funguje dodnes. I když na jiném místě. Populární táckárnu najdete naproti Divadlu Archa. V pátém patře Bílé Labutě.
Všechny pulty jsou obsazené. Není divu - v Masně Kozí vaří dobře a za skvělou cenu. Hlavní jídlo stojí kolem 160 korun.
Bufet v Kozí ulici: Na dršťkovku za 48 korun tam chodí cizinci i manažeři
Enjoy
Přízemí, chcete-li obchodní parter, kdysi vyhlášeného obchodního domu, působí trochu vylidněně. Možná většina těch, kteří tu procházejí, míří do pátého patra. Stejně jako my. Prostor jídelny je ze tří čtvrtin plný. U stolů sedí lidé různých věkových skupin a povolání. Debatují u táců na dlouhých stolech. A také jídel, jak se u správného „automatu“ čeká za lidovou cenu.
Menu složené z polévky, hlavního jídla, salátu a pití vyjde 220 korun. Menší jedlíci mají na výběr hned z několika jídel. K mání je třeba svíčková se čtyřmi za 135 korun nebo smažený sýr a brambory za stejnou cenu. Otevřeno mají každý den, včetně víkendu, od 10 do 16 hodin. Platit se dá hotově i kartou.
„Jídlo je opravdu dobré. A ceny lidové. Porce jsou tu obrovské a výhodné. Jídlo s nealkoholickým nápojem nebo pivem vyjde na čtyři až sedm dolarů. Nečekejte luxus, jídlo je ale vynikající,“ píše jeden z uživatelů amerického cestovatelského serveru Trip Advisor.
Polévka, hlavní jídlo a pití za necelé dvě stovky u Karlova mostu? Není to nereálné, i v turisty nabitém místě se můžete chutně a výhodně najíst.
Táckárna u Karlova mostu? Je to tak, obědové menu tam vyjde na méně než dvě stovky
Enjoy
Za nejlepší pepř na světě bývá označován Kampotský pepř, který roste v Kambodži a je chráněn globální ochrannou známkou. Pár desítek kilometrů od Kampotu v Thajském zálivu ale leží vietnamský ostrov Phu Quoc. A právě tady pěstují pepř ze stejných rostlin, jen na ještě příhodnějším podloží a v lepších klimatických podmínkách. Místní pepř tak mnozí považují za ještě lepší než ten Kampotský. Vyzkoušet to může každý, protože právě na Phu Quoc nyní létají přímé spoje z Prahy.
Výprava na ostrov Phu Quoc, kde roste nejlepší pepř na světě
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.