Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Attiko: Nejlepší steak v Dubaji byl tím nejlevnějším

výběr zmrzlin mochi v restauraci Attiko
Zdeněk Pečený, Newstream
Zdeněk Pečený

Na vrcholu hotelu W Dubai – Mina Seyahi sídlí restaurace Attiko nabízející nejen panoramatické výhledy na západ slunce nad Palm Jumeirah, Dubai Harbour a ostrovem Bluewaters, ale i gastronomický zážitek. V restauraci s dechberoucím výhledem jsem ochutnal nejlevnější steak, jaký jsem kdy v Dubaji měl — jen za 1320 korun. Wagyu striploin byl přitom tím nejlepším kusem hovězího, co jsem v pouštní megapoli ochutnal.

Koncept

Attiko je elegantní střešní restaurace umístěná na 31. patře hotelu W Dubai – Mina Seyahi, která spojuje asijské chutě s jedním z nejúchvatnějších panoramatických výhledů v Dubaji. Interiér je stylový a kosmopolitní – představte si okna od podlahy ke stropu, rozsáhlou venkovní terasu s nezapomenutelnými západy slunce a interiér kombinující moderní design s asijskými akcenty. Atmosféra je uvolněná při západu slunce, ale večer se mění v energetické místo s DJ a živou hudbou, která vytváří hudební kulisu. Attiko je trendy místem, kde lidé chtějí být viděni. Ať jde o romantické večeře či sobotní brunche.

Jídlo

Zdejší menu představuje moderní pojetí pan-asijské kuchyně, s pokrmy navrženými tak, aby je strávníci mohli sdílet. Během naší návštěvy jsme začali výběrem rafinovaných malých pokrmů. Tuna tataki přinesla plátky jemně opečeného tuňáka, podávané s daikon ředkvičkou, sojovou omáčkou s cibulí a špetkou červeného chilli – svěží, čisté a na umami bohaté. Yellowtail osashimi byl výjimečný – máslové plátky ryby s akcentem yuzu – v Asii populárního citrusu.

Pokračovali jsme s houbovou gyozou, jemnými knedlíčky naplněnými sezónními houbami se sladkou sojovou glazurou, která zdůraznila jejich hluboké slané tóny. Křupavé hřebenatky byly šťavnatým spojeným hokkaidských mušlí s výrazným yuzu přelivem –křupavé zvenku, jemné uvnitř a plné vrstevnatých chutí.

Vrcholem večera byl pro mě Wagyu hovězí striploin, který ohromil bohatým mramorováním a jemnou strukturou, glazované sladkou sojovou omáčkou, chilli, sezamem a pažitkou. Měl jsem pocit, že ke steaku přikusuji foie grass, to díky jemnému tukovému mramorování plemene Wagyu. Šokujícím bylo zjištění, že ačkoliv je to nejlepší steak, co jsem v Dubaji ochutnal, je zároveň také tím nejlevnějším. V přepočtu vyšel na 1320 korun. Druhým hlavním chodem byly rýžové nudlesmíchané s klíčky a zeleninou.

Na naléhání obsluhy ještě zkoušíme ještě dezerty. Výběr japonských zmrzlin mochi a mandlovo-bánánový dort.

Pití

Vinný lístek v Attiku nabízí velmi respektuhodnou nabídku, ale já jsem tentokrát přišel na koktejly. Signature koktejly, které často obsahují tropické ovoce, yuzu a další asijské ingredience, se snoubí s místní kuchyní. A výhledy při západu slunce.

Začínám koktejlem Verttiko, což je komplexní a výrazný koktejl, který spojuje francouzský koňak Rémy Martin V.S.O.P s kouřovým mezcalem a japonským sakura vermutem. Výsledkem je bohatý, vrstvený nápoj s výraznými tóny uzeného dřeva, bylin, sušeného ovoce a jemné hořkosti. Pokračuji s Attini, které je exotickým twistem na klasické martini. Propojuje japonskou vodku Haku s pyré z meruněk. 

Na závěr mého koktejlového trojboje sahám po Suppai uri. To je hravý a svěží koktejl, který kombinuje japonský Roku gin, jemné sake, yuzu likér a Midori — ikonický melounový likér s jasně zelenou barvou. Koktejl je inspirován nostalgickými melounovými limonádami Ramune z Tokia 90. let — v moderním, sofistikovaném provedení, které osvěží a zároveň zaujme svou výraznou barvou a vůní.

Verdikt

Attiko je místo, které v sobě dokonale spojuje dechberoucí výhledy, vytříbenou pan-asijskou kuchyni a živou atmosféru. Ať už přijdete na signature koktejl při západu slunce, nebo na sdílenou večeři s přáteli, čeká vás zážitek, který potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči. Wagyu steak za 1320 korun ukázal, že i v Dubaji se dá najít špičkové hovězí bez přemrštěné ceny. To vše doplňují vyladěné koktejly.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Vinograf

RECENZE: Ve Vinografu nabízejí degustační vína a steak, který by obstál i v michelinské restauraci

Přečíst článek
Doporučujeme