Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní trh v Los Angeles stojí. Dům po Marku Wahlbergovi se prodává již rok

Pohled na dům a bazén
Nourmand & Associates, se svolením
Zdeněk Pečený

Kalifornskému Los Angeles se nevyhnulo ochladnutí trhu nemovitostí. Na vině jsou především vysoké ceny a drahé hypotéky. Nárůst daně z převodu drahých nemovitostí a stávka herců a scénáristů také rozhodně nepomohly.

Reklama

Od dubna se v Los Angeles zvýšila daň z převodu nemovitostí u realit v hodnotě nad pět milionů dolarů, činí 4,56 procenta, u nemovitostí nad deset milionů je to pak 6,06 procent. Při ceně do pěti milionů zůstala daň na 0,56 procenta. Problém je ale také v zásadním nedostatku dostupných nemovitostí. „Většina lidí je uvězněna ve svém domě,“ říká Thomas Hilal z realitky Nourmand & Associates. „V současné době se toho prodává tak málo, že cokoli rozumného, co se dostane na trh, se ve skutečnosti prodává za vysokou cenu. Spousta lidí má fixované hypotéky za 2 procenta a nejsou ochotni tyto domy prodat.“ 

I přes nedostatek nemovitostí na trhu se najde řada „ležáků“, tedy domů které se prodávají i několik let. Třeba dům s hvězdnou minulostí na soukromé ulici Oak Pass Road na okraji Beverly Hills. V domě dříve bydlel herec a podnikatel v řadě oborů – Mark Wahlberg. Nemovitost se původně dostala na trh loni v listopadu za líbivých 28,5 milionu dolarů (přes 660 milionů korun). Cena od té doby klesla o symbolických 1,5 milionu na 27 milionů dolarů. Dům se sedmi ložnicemi a 12 koupelnami Wahlberg vlastnil v letech 2001 až 2013.

Fitko a pizza

Bílý dům se vyznačuje černými prvky a šedou střechou a je obklopen stromy, takže obyvatelům nabízí dokonalé soukromí. Rozkládá se na pozemku o velikosti téměř sedm tisíc metrů čtverečních, na kterém nechybí basketbalové hřiště, dětské hřiště, venkovní jídelní kout s pecí na pizzu, garáž pro tři auta a domácí kino.

Nemovitost o rozloze téměř 1,3 tisíce metrů čtverečních se nachází v uzavřené komunitě a nešetří luxusním vybavením. Zahrnuje posilovnu za 2 miliony dolarů vybavenou boxerským ringem, ve kterém trénoval na svou roli Fighter, či bazén s vodopádem za milion dolarů.

Wahlberg Kalifornii opouští

Hlavní ložnice nabízí spoustu denního světla a přístup na menší terasu. K dispozici je také krb a místnost na posezení. K hlavní ložnici patří rovnou dvě koupelny. Pro ni a pro něj. Dámská koupelna je celá bílá se skleněnou sprchou, samostatně stojící vanou a bílými skříňkami s šedými mramorovými deskami. Nechybí ani vybavení jako z kadeřnického salonu. Pánská šatna je tmavá a nemá vanu. K domu patří také pokoj pro hosty se dvěma ložnicemi a třemi koupelnami. Ani v kuchyni v domě pro hosty nechybí lednice Sub-Zero za 10 tisíc dolarů.

Sám Mark Wahlberg letos v únoru prodal své poslední sídlo v Beverly Hills. Původně za něj žádal 87,5 milionů dolarů, nakonec se ale spokojil s 55 miliony. Wahlberg patří ke zvětšujícím se zástupům milionářů, kteří Kalifornii kvůli vysokým daním dávají sbohem, a stěhuje do Nevady k Las Vegas.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Spojené státy ztrácejí lesk. Cizinci přestali kupovat tamní nemovitosti

Spojené státy ztrácejí realitní lesk. Cizinci přestali kupovat tamní nemovitosti

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme