Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brno je zlatá loď. Diktuje Česku gastrotrendy

Brno je zlatá loď. Diktuje Česku gastrotrendy
Break Feast Bistro by Eggo / užito se svolením
Darina Křivánková

V Brně je pozoruhodná koncentrace výborných kaváren, restaurací, barů a kvalitních gastronomických konceptů. Platí to už řadu let, ale tahle tendence se nijak neunavuje, naopak vesele bují dál a nové podniky vznikají covid necovid. V čem je kouzlo a síla brněnské scény a proč právě tady můžete zažít ty nejžhavější gastronomické trendy?

Reklama

„Pokud bych měl hledat nejlepší české gastro v té nejšťavnatější podobě, tak bych jel do Brna,“ říká Lukáš Hejlík, autor Gastromapy a člověk, který se doslova projedl a propil (řeč je o kávě) celou Českou republikou. Po svých celostátní gastroprůvodcích 365 a 555 připravuje první lokální a ten bude - hádejte odkud - no z Brna. 

„Nehrají si tam na nic hoch nóbl, je to přátelské, vřelé až komunitní. Jestli chcete poznat trendy, za kterými jsme byli zvyklí jezdit do Londýna, Berlína nebo do Budapešti, ušetřete si cestu i peníze a jeďte do Brna,“ pokračuje Hejlík, když po něm chci, aby gastronomické Brno v pár slovech charakterizoval, a dodává: „Začalo to velmi silnou kavárenskou scénou, pak přišla bistra, je tu nejlepší street food, asijské koncepty, fantastické koktejlové bary s originálním menu. Projíst, propít a prožít Brno si žádá alespoň týden.“ 

Minimalismus v perfektní kvalitě

Do Brna jezdím několikrát do roka čistě na gastronomický výlet. A kdykoli projíždím, stavím se alespoň na kafe, dort nebo něco rychlého do ruky, stojí mi to za to. Každopádně víkend je na Brno skutečně málo, i když už to tady znáte. 

Začínáme snídaní v Break Feast Bistro by Eggo, tenhle malý podnik je následníkem vyhlášeného Eggo Food Trucku odkud se kreativní snídaňové sety přesunuly v covidovém rauši a získaly pevnější zakotvení. Dneska tu dělají možná nejlepší snídaně v republice. Ulovíme poslední volný stůl a objednáváme si z položek, které nesou velmi strohé názvy: míchačky, chleba ve vajíčku, pstruh, krupičná kaše a k tomu nějaká ta „podpultovka“. Šest sedm položek, ne víc. 

Sensa Finne Food Bistro láká na výborné jídlo i atraktivní prostředí. Takové místo centru Prahy chybělo

Praha má v samém centru nové místo, kam stojí zajít na pracovní oběd i romantickou večeři. Ideálně na obojí. „Menu je koncipované mimo jiné tak, aby se lidé chtěli vracet,“ říká chef Zdeněk Křížek. A má pravdu, za gyozami i chobotnicí či hovězím tataki se do Sensa Finne Food Bistra vrátím moc ráda. Zvědavost budí i položky, které jsem nestihla ochutnat. Tenhle podnik reprezentuje hned několik gastrotrendů: asijskou fúzi, sdílené jídlo nebo využití produkce aquaponie.

Přečíst článek

Tenhle minimalismus se propisuje i do jídel, vždy jde jen o pár surovin, ovšem v perfektní kvalitě a skvělém zpracování. Má to nápad, šmrnc, chutná to skvěle a nic nestojí ani dvě stovky. Chleba ve vajíčku je prostě skvělý kváskový chleba, osmažený tak akorát a hromadou super šunky k tomu perfektní vejce v bylinkovém oleji. 

Zdejší klasika jsou míchačky v briošce, se slaninou a čedarem, ty nezklamou nikdy. A samozřejmě výborné kafe a nějaká ta mimóza nebo fresh. Stoly se otáčejí velmi rychle a v malé otevřené kuchyni to žije v rychlém tempu. Snídaně tu pofrčí do odpoledne, nebo dokud se nevyprodá. A zítra znova, rozdíl bude jen v tom, jestli si k plotně stoupne Ron a Víťa ke kávovaru nebo naopak.

Bude to chtít svižnou procházku a cestou ještě jedno kafe, aby nám trochu vytrávilo, protože je třeba stihnout Bucheck, food truck zaparkovaný na dvorku u Zelňáku. Otevírá se tu v 11:30 a hned se udělá fronta, která vydrží, dokud se nevyprodá, což může být docela fofr. 

Na výběr je bucheck burger nebo býkmek burger, k tomu hranolky na sádle. Takže si dáváme všechno. Zase je to jednoduché: perfektní maso, výborná houska, k tomu nakládačky, omáčka, co chtít víc. Nádherně se upatláte a v bříšku budete mít jako v pokojíčku. Vždycky je tu i pár nesmírně lákavých sladkostí od Dezertiny, která dodává i do několika spřátelených brněnských podniků. Ale necháváme si to na jindy. Protože odpoledne je na programu cukrárna.

Kde se zrodil mechový dort

Zatímco většina podniků z našeho seznamu leží na ose Svoboďák – Zelňák, tedy tak maximálně osm minut volné chůze, do Domu u Kouřícího králíka, kde sídlí cukrárna Sorry, pečeme jinak, je třeba se trochu projít, což není na škodu. Zatím jsme se vezli na vlně „jednoduše a geniálně“, teď přehazujeme výhybu na „velice rafinovaně a stále geniálně“. Autorkou konceptu originální cukrárny je Šárka Divácká, která vymýšlí nečekané kombinace a dotahuje je do precizní vizuální i chuťové podoby. 

fine dining

Trezor v paláci Špork ukrývá poklady na talíři. Jak obstojí dva koncepty v jednom podniku?

Jako restaurace v restauraci funguje koncept Trezor, který se ukrývá v pražském podniku Červený jelen. Rozlehlé a architektonicky nesmírně atraktivní prostory paláce Špork si o několik gastronomických poloh přímo řekly. I tohle je cesta a trend pro restaurace s podobným potenciálem: uspokojit pestrou klientelu - od posezení u piva po fine dining.

Přečíst článek

Tady spatřil světlo světa dnes už leckde populární mechový dort, v němž se o střapatý zelený efekt postará špenát. Šárka peče neskutečné kreace, ale i originálně pojaté klasiky. Zase jsou za tím perfektní – často překvapivé - suroviny a bravurní práce. Efektní design dortů není jejich jedinou předností, vždycky totiž skrývá chuť, která posadí, nebo postaví, jak chcete. Takže k mecháči objednáváme „Buď Tonda cheesecake“ s tonka fazolí a „Buď knedla“ inspirovaný jahodovým knedlíkem. Ano, i názvy tu jsou originální. 
Bude to chtít další kafe a procházku, ale směr je jasný: drink před večeří.

Vybírat je z čeho, brněnská barová scéna nezahálí. Volíme klasiku, Bar, který neexistuje. Nejstarší z podniků, které patří do party pod značku Lidi z baru. Ještě je tu hravý a zábavný podnik Super panda cirkus nebo 4pokoje, které mají otevřeno takřka nonstop a můžete sem zajít nejen večer na drink, ale i ráno na snídani. Vybíráme drinky z opět velmi kreativního menu, které odkazuje k filmům či architektuře, a objednáváme si. Bar, který neexistuje má vlastně dost tradiční střih a koncept, nedělá se tu žádná barová raketová věda, ale je to velmi profesionální, šlape to, má to atmosféru a cítíte se tu jednoduše fajn. Definovala bych to asi jako absenci snobismu.

indický dhal

Proč jsou luštěniny potravinou budoucnosti? Jsou superzdravé, chutné a navíc levné

Luštěniny slavily 10. února svůj světový den, letos už podesáté. Ustanovila ho Organizace spojených národů v roce 2013. Mnoho takto poctěného jídla není. Luštěninám se tohoto privilegia dostalo z prostého důvodu, bylo třeba je zpopularizovat. Tahle nepříliš sexy skupina potravin má totiž obrovský potenciál: jde o výživově velmi hodnotné suroviny, z nichž se dá připravit takřka jakýkoli pokrm.  

Přečíst článek

Nasytit a potěšit

Na večeři jsme ready, takže popojdeme jen pár kroků do restaurace Element. Přestože otevírali v covidovém bezčasí, stačili se dobře uvést, přežili a dneska to tu bzučí jako v úlu. Bez rezervace si nesednete. Element atmosférou připomíná londýnské či berlínské podniky: bar u vchodu, kde můžete počkat na svůj stůl, sympaticky členitý prostor, kde se bude fajn cítit dvojice i parta přátel, a otevřená kuchyně, jako pódium, kde se stále něco děje. 

Menu je velmi stručné: deset malých jídel, šest hlavních chodů a tři dezerty. Po prvním soustu pochopíte, proč na otázku „kam v Brně na večeři“, odpoví osm z deseti foodies: do Elementu. V hovězím tataráku vnímáte vlastně jen fantastickou chuť masa, ale jak to, že je tak dokonalá, ví jen chef a spolumajitel podniku Tomáš Reger. Celý večer finišuje jídla v kuchyni, během toho stihne pozorovat, co se děje v restauraci a zajde i k několika stolům, aby se přesvědčil, jestli je všechno tak, jak má. Většinu svého profesního života strávil v zahraničí, teď jeho jednoduchý, ale precizní přístup ke gastronomii dělá radost v Brně. Lokální suroviny a zero waste tu nejsou jen propagační výkřiky, je to patrné z každého talíře. 

Objevujte brněnskou gastro scénu s námi prostřednictvím fotogalerie:

Byl to jen jeden intenzivní den, ale podobné scénáře by se daly vymyslet minimálně na šest dalších dnů v týdnů: nestihli jsme Atelier Bar & Bistro, zmrzlinu v Ještě jednu, japonskou jízdu v Manya, vietnamskou Večerku a spoustu dalších skvělých míst. 

Alpské sushi

Jak chutná alpské suši? V Rakousku se snoubí sport se špičkovou gastronomií

Rakousko má sice za sebou předvánoční lockdown, nicméně na zimní sezónu se alpští hoteliéři připravili poctivě a s nadějí. První hosté přijeli už na vánoční svátky a dnes hotely tepou v takřka obvyklém rytmu. Do rakouských Alp se jezdí nejen za lyžováním, ale i za špičkovou gastronomií. Výborným příkladem je hotel Theresa v městečku Zell am Ziller, v jehož čele stojí šéfkuchař Stefan Egger. Jeho kuchyně je kreativní, důsledně lokální a v biokvalitě, což bere jako samozřejmost.

Přečíst článek

Když si to podtrhneme a sečteme… Opakuje se tu pár momentů: perfektní suroviny, které jsou precizně, ale jednoduše zpracované, nabídka nebývá nijak nekonečná, klidně jen pár položek, ale perfektních, je tu vždycky cítit kreativní duch, ať už jde o názvy jídel nebo prezentaci na sociálních sítích, jako by tohle měl být prostor na blbnutí, aby to pak na talíře šlo hezky přímočaře, všude byla nesmírně přívětivá, až domácká atmosféra, a taky narváno. Místními. Brno nemohlo nikdy spoléhat na turisty, ať už zahraniční nebo domácí, vždycky muselo přesvědčit místní, že stojí za to se do podniku vracet. A zdejší lidé jsou upřímní, když se jim něco nezdá, dají vám to najevo. Tenhle reflex je tu všude přítomný, takže i to, co nabízejí restaurace, kavárny a bistra je velmi upřímné, na nic si to nehraje a má to svou jasnou tvář. 

A pak je tu něco jako vstřícnost a pospolitost, jednotlivé podniky se nevnímají jako konkurence, vědí, že úspěch jednoho může pomoci i úspěchu druhého. A je jedno, jestli jde o podnik nadšeného hobbíka nebo profíka, který procestoval půl světa. Skvělý brněnský básník a moudrý muž Jan Skácel, kdysi řekl, že do Prahy se stěhují lidé z menších měst, kdežto Brno se doplňuje lidmi z vesnic. Nejspíš na tom i po těch letech něco bude. Zdejší jídlo je poctivě odpracované, nepřekombinované a má jasný cíl, nasytit a potěšit.

>>>>>> Baví vás objevovat nové chutě a zajímavé podniky? Čtěte Dariny gastrotoulky <<<<<< 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáše Hejlíka můžete aktuálně vidět v sérii z produkce HBO Max Spolu a hladoví, kde s dceru Klárou putuje po republice a objevuje atraktivní místa a skvělé jídlo.

Lukáš Hejlík: Autentická a jednodušší. Taková gastronomie má budoucnost

Přečíst článek

Chci, aby lidi poznali, co jedí, říká šéfkuchař brněnské restaurace Element

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme