Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sensa Finne Food Bistro láká na výborné jídlo i atraktivní prostředí. Takové místo centru Prahy chybělo

Sensa Finne Food Bistro láká na výborné jídlo i atraktivní prostředí. Takové místo centru Prahy chybělo
Ryan Sweeney / poskytnuto Sensa
Darina Křivánková

Praha má v samém centru nové místo, kam stojí zajít na pracovní oběd i romantickou večeři. Ideálně na obojí. „Menu je koncipované mimo jiné tak, aby se lidé chtěli vracet,“ říká chef Zdeněk Křížek. A má pravdu, za gyozami i chobotnicí či hovězím tataki se do Sensa Finne Food Bistra vrátím moc ráda. Zvědavost budí i položky, které jsem nestihla ochutnat. Tenhle podnik reprezentuje hned několik gastrotrendů: asijskou fúzi, sdílené jídlo nebo využití produkce aquaponie.

Reklama

Je to sympatický a elegantně působící prostor, v němž se snoubí neformální ležérnost bistra s očekáváním, které náleží spíše fine diningu. Když projdete první prostornou místností s okny do Senovážné ulice, tlumeným světlem a atmosférou restaurantu, otevře se před vámi prostor připomínající francouzská bistra: venkovní fasáda jako součást interiéru a prosklená „zimní zahrada“ s velkorysým výhledem do úhledně zrekonstruovaného dvora.

Podniky s podobným stylem znám z Londýna či Paříže, přesto se tu hned cítím velmi domácky. „VIP stolek“ se nachází až na samém konci, je z něj totiž skvělý výhled přímo do otevřené kuchyně, které kraluje Zdeněk Křížek. Pokud vás jídlo opravdu baví, tohle místo vřele doporučuju.

Ještě před dvěma lety tu byla restaurace Tlustá koala, typická pražská putyka, kam chodili popíjet například novináři z Lidových novin, které na začátku milénia sídlily v téže ulici jen o pár metrů dál. 

Prostor, který se změnil k nepoznání (interiér je dílem architektů Lenky a Jakuba Zoulových ze studia ZOAA), je součástí projektu Orea Place Seno. Jde o nový koncept skupiny Orea Hotels & Resorts, který nabízí apartmány pro dlouhodobé pobyty, soběstačné co se týká vybavení a zároveň s hotelovým komfortem. 

Výrazná asijská stopa

Bistro Sensa cílí na klientelu pohybující se v centru Prahy, aktuálně především tu lokální, je tedy ideální na pracovní či přátelské schůzky, večeře ve dvou ale i pro početnější společnost. „Je to mezinárodní kuchyně připravovaná tak, aby si každý host našel v rozmanité nabídce to své a měl možnost si vybrat z chutí různých koutů světa. Obědové menu čerpá hlavně z tradic české kuchyně ovšem v moderním pojetí. Na hlavním menu pak najdete inspiraci z Asie, Ameriky i Itálie,“ přibližuje koncept šéfkuchař Zdeněk Křížek

Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustin na Malé Straně

Tafelspitz tak, jak ho měl rád císař František Josef I., připravují v pražském Augustinu

Kachní stehno s lokší nebo sumčí perkelt. V malostranské restauraci, kde kdysi býval klášter, lákají na jídla typická pro rakousko-uherskou kuchyni. Připravovaná jsou podle receptů z více než sto let staré kuchařky.

Přečíst článek

Poslední roky působil na pozici hlavního šéfkuchaře sítě Orea Hotels & Resorts, před tím sbíral zkušenosti v hotelu Mandarin Oriental, díky tomuto angažmá měl možnost vařit vedle michelinských šéfkuchařů v Londýně, Hongkongu, Malajsii nebo Japonsku, asijská stopa je tedy i ve zdejším menu velmi hluboká. Nicméně Zdeněk dokáže na jednom talíři propojit hned několik odlehlých regionů, například argentinské garnáty podává se špenátovým salátem, jemuž propůjčuje výraznou chuť japonská pasta miso a k tomu si můžete křupnout chips z indického chleba papadum.

Oním „najít si to své“ je míněno dnes stále populárnější sdílení jídla, jež právě v Asii patří ke každodenním rituálům. Stačí přijít ve dvou a už můžete navzájem ochutnávat jeden od druhého, nebo si můžete dopřát bohatou hostinu poskládanou pouze z předkrmů. Ty jsou extrémně lákavé. Určitě doporučuji ochutnat gyoza dim sum knedlíčky plněné hřebenatkami a lanýži s omáčkou z červených pomerančů, smažené jarní závitky se švestkovou omáčkou, hovězí tataki se zázvorem, sezamem, houbami enoki a řasami wakame nebo ceviche z mušlí s maracujou a řasou salicorna. 

Na předkrmové hitparádě prý zatím vítězí indonéský salát s kešu ořechy, klíčky a chilli dresinkem. Nečekejte asijskou „klasiku“, ale kreativní fúzi mnoha asijských směrů s nádech zmiňované Itálie či Ameriky. Menu potvrzuje jeden z důvodů, proč je v současné době asijská fúze tak oblíbená, řada asijských pokrmů je totiž přirozeně bez laktózy či lepku, můžete tedy uspokojit hosty se speciálními nároky, aniž byste museli slevovat z kvality pokrmu a sahat k alternativním surovinám. Totéž se týká vegetariánských jídel. Značek odkazujících na absenci masa či alergenů v jednotlivých pokrmech najdete na menu opravdu spoustu. 

Cena lanýžů může být astronomická. Přesto je o ně stále větší zájem

Je to jedna z nejluxusnějších a také nejdražších surovin, která může skončit na talíři. Na lanýže se často nahlíží jako na snobskou rozmařilost, kdo je ale jednou ochutná, snadno propadne jejich těžko popsatelnému kouzlu. Lanýžové speciality najdeme na menu mnoha luxusních restaurací, ale velmi snadno si můžeme pokrm s lanýži připravit i doma, je jednodušší, než by se mohlo zdát.       

Přečíst článek

Špičkové suroviny jako norma

Hlavním chodům vévodí ryby, mořské plody a steaky z grilu. Zatímco špičkové hovězí putuje do zdejší kuchyně z Argentiny, ryby často pocházejí z aquaponických farem. Ty snoubí pěstování zeleniny s chovem ryb v sádkách, tahle ekologická symbióza přináší do restaurační kuchyně velkou sklizeň listových salátů a klíčků, ze sádek pak pochází třeba africký sumeček nebo pražma královská. 

Vynikající kvalita surovin je brána jako samozřejmá norma. Ryby připravované na grilu Zdeněk rád kombinuje s chuťově výraznými kari omáčkami a svěžím asijským salátem a rýžovým pilafem. Hvězdou menu je pak grilovaná chobotnice, uvnitř dokonale měkká, na povrchu do křupava vypečená, doprovází ji křehká brokolice, příjemně nasládlé pastynákové pyré a omáčka z červeného vína. 

Šneci po burgundsku v Tuctu

V Míšeňské na Malé Straně to stále žije. Nově tam připravují šneky

Do Míšeňské nedaleko Karlova mostu netáhne jen barokní architektura, do turisticky atraktivní ulice míří i milovníci dobrého piva. Už od srpna si tam přijdou na své i ti, kteří dávají přednost vínu.

Přečíst článek

A když už padla zmínka o vínu, vinná karta je velmi sympatická. Manažer Jan Číhal se při výběru zaměřuje na řady od českých a moravských vinařů, které nejsou zas tak běžně dostupné. Kromě nich jsou na lístku také ikonická vína ze světa, cenová politika směřuje k tomu, aby měl zákazník ambici ochutnat během jednoho večera více lahví. 

Určitě si nechte doporučit vhodný vinný doprovod k jednotlivým chodům, nebudete litovat. Kvalita servisu tu jde ruku v ruce s kvalitou jídla. Zkušený manažer Jan Číhal má s šéfkuchařem Zdeňkem Křížkem do značné míry společnou pracovní historii, sešli se v Orea Hotels & Resorts i v Mandarinu, Jan kromě toho pomáhal řídit restaurace například v Irsku nebo v Miami. Spojení těchto dvou kariér dělá ze Sensa Finne Food Bistra velmi slibný podnik.

Antonio Sandev velí kuchyni.

Poznávejte chutě světa: Tentokrát se vydejte za Středomořím do centra Prahy

Denně čerstvá ryba, pljeskavica nebo burek. Kousek Balkánu můžete ochutnat v Bistru Antonia Sandeva na Skořepce. Navíc za velmi příjemné ceny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme