Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

VIDEO: Nový světový rekord. Nejrychlejší elektromobil má lepší start než gepard i vůz formule 1

Studenti z ETH Zurich a Lucerne University ve Švýcarsku postavili elektromobil, který umí zrychlit více než gepard a vůz formule 1. Z nuly na sto zrychlí pod vteřinu.
ETH Zurich, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Studenti ETH Zurich a University of Lucerne postavili elektromobil, který má zrychlení větší než gepard či vozy formule 1. Překonali tak světový rekord a byli zapsání do Guinnessovy knihy. Jak vypadaly přípravy i samotná jízda, na to se podívejte níže ve fotogalerii a v oficiálním videu tvůrců monopostu.

Reklama

Z nuly na sto kilometrů v hodině zrychlí elektromobil AMZ za 0,956 vteřiny. Jeho tvůrci překonali předchozí rekord 1,461 vteřiny týmu z Německa ze září 2022. Rychlosti sto kilometrů v hodině dosáhli na vzdálenost pouhých 12,3 metru, uvedla BBC.

Podívejte se ve fotogalerii na záběry z překonání světového rekordu:

Monopost - který při rekordní jízdě mimochodem řídila žena, Kate Maggettiová - byl sestrojen studenty z ETH Zurich a Lucerne of University a jejich týmem nazvaným AMZ. 

Světový rekord ve zrychlení elektromobilu

Gepard dosáhne zrychlení na 97 kilometrů, což je jeho nejvyšší rychlost, kterou může běžet, za zhruba tři vteřiny. Nejrychlejší sériově vyráběný automobil dosáhne z nuly na sto za 1,7 až 1,8 vteřiny. A vůz s nejrychlejší akcelerací v sérii formule 1 to zvládne za 1,7 vteřiny, v průměru všech vozů je to od 2,1 do 2,7 vteřiny, uvedla BBC.

Japonský Aspark Owl stojí neuvěřitelných 3,5 milionu dolarů.

Zapomeňte na Teslu. Tohle jsou nejluxusnější elektromobily světa

Zatímco Tesla Elona Muska ceny svých modelů snižuje, jiné značky sázejí na opačnou strategii. A podobně jako na Bugatti Veyron mají jen ti skutečně nejbohatší, v kategorii elektromobilů již existují klenoty, které si obyčejný smrtelník nikdy nedopřeje. Ostatně třeba takový vůz Aspark Owl stojí podle portálu TopSpeed na 3,5 milionu dolarů, tedy podle aktuálního kurzu více než 77 milionů korun. Navíc jich je pouhých 50.

Přečíst článek

Všechny komponenty od tištěných plošných spojů až po šasi a baterii byly vyvinuty a optimalizovány samotnými studenty. „Díky použití lehkého karbonu a hliníkové šestihranné struktury váží závodní auto pouhých 140 kilogramů. Speciální pohonné ústrojí dodává vozidlu působivý výkon 240 kilowattů, tedy přibližně 326 koní,"  uvedl šéf sekce motorů AMZ Yann Bernard.

Trojnásobní světoví rekordmani

„Ale výkon není to jediné, na čem záleží, pokud jde o dosažení rekordu zrychlení – efektivní přenos tohoto výkonu na zem je také klíčový,“ říká Dario Messerli, vedoucí aerodynamiky v AMZ.

Kia chce čelit cenové válce nejmenším, elektrickým jednomístným autem. No, autem - to je možná silné slovo

FOTOGALERIE: Kia čelí cenové válce elektrickým jednomístným autem. No, autem - možná silné slovo

Cenová válka v automobilové velmoci Jižní Koreji přiměla tamní automobilku oprášit dřívější, ovšem tehdy nepříliš úspěšný model elektrického miniauta Ray. Cena vozítka, které se bude prodávat i v jednosedadlové verzi, bude začínat na 20 tisících dolarech, uvedla agentura Bloomberg. Podívejte se ve fotogalerii níže.

Přečíst článek

Vozy formule 1 to podle něj řeší aerodynamikou: zadní nebo přední křídlo tlačí vůz k zemi. Tento efekt se však projeví až ve chvíli, kdy vůz dosáhne určité rychlosti. Pro zajištění silné trakce hned od začátku vyvinul tým AMZ druh jakési přisávače, který drží vozidlo u země vytvářením podtlaku.

Tým AMZ vytvořil světový rekord ve zrychlení elektromobilů již dvakrát – v roce 2014 a znovu v roce 2016. V následujících letech jejich rekord překonal tým z univerzity ve Stuttgartu. Nyní je světový rekord zpět ve švýcarských rukou a studenti ETH Zurich jsou přesvědčeni, že se ho v dohledné době znovu nevzdají.

Prezentace automobilky BYD na veletrhu IAA v Mnichově

A je to tady. Mnichovský veletrh IAA ovládly čínské elektrovozy

V Mnichově odstartoval významný veletrh o inovacích v autoprůmyslu. Tradiční evropské značky se snaží představit vize pro nadcházející roky. Podle serveru CNBC však veletrh ovládly čínské značky, které představily reálné stroje, kterými chtějí dobýt evropské trhy. Vizi čínské tsunami, která zaplaví evropské trhy, však komplikuje Tesla Elona Muska.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Musk prodal loni akcie Tesly za miliardy, další dal na charitu. A zbytek si už nechám, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme