Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Monastiq povýšil českou klasiku na fine dining

Candát s říčními raky a rybí fáší
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Steak ze svíčkové s knedlíčky, tlačenka, kulajda či zemlbába trochu jinak. Nová pražská restaurace Monastiq v hotelu Mandarin Oriental nabízí českou klasiku v její moderní verzi. A rozhodně tím tvůrci menu nešlápli vedle. Je to neotřelý způsob, jak cizincům odprezentovat tradiční české pokrmy a přitom ve strávnících zanechat dojem, že jde o vysokou gastronomii.

Reklama

Bohatá historie místa, kde už ve 14. století stál dominikánský klášter, inspirovala menu nové restaurace. „Kulinářská historie české kuchyně je tu přetvořena do stylových moderních pokrmů,“ popisuje koncept restaurace Duarte Correia, generální ředitel hotelu Mandarin Oriental Prague.

Zdejší menu by se dalo shrnout jako staletími prověřená klasika v novém hávu. Chody mají až poetické názvy. „Legenda z jihu“ je kulajda. A to výborná. Předkrm „Na pomoc!“ se sestává z bramborové placky s kachním pršutem, rebarborou a kozím sýrem. Tato netradiční kombinace výborně funguje. A platí to pro všechno, co jsem zde měl možnost ochutnat.

Hra chutí

Ke steaku z hovězí svíčkové vám v Monastiqu naservírují bramborové knedlíčky. Pokrm je na hony vzdálený klasické svíčkové se šesti. Maso je šťavnaté, v puse se rozpadá, knedlíčky jsou vláčné s jemnou chutí morku z kostí. Ochutnal jsem i jehněčí kotlety s kroketou a také candáta s říčními raky s rybí fáší. Byla to dokonalost chutí.  

Na menu nechybí ani telecí řízek s teplými bramborovým salátem, kterému se zde říká „Český aristokrat“ nebo kuře na paprice pojmenované jako „Díky, Maďarsko“. Z předkrmů ještě překvapí „Zlatíčko“, což je tlačenka.

Reklama

Sladká tečka a digestiv

Z dezertů rozhodně stojí za ochutnání zemlbába. Kdo čeká nevzhledné kusy zbylé veky a jablek, bude velmi příjemně překvapen. Jako první vás upoutá krásná sklenička na stopce, v níž byste čekali spíše koktejl. Její obsah v podobě jablečného potěšení ale přiměje i nejzatvrzelejšího odpůrce žemlovky tento pokrm milovat. Z dezertů jsou na menu ještě medovník a „Staropražský Wonka“, což je čokoláda a višně. Poslední jmenovaný dezert už jsem ale nezvládl ochutnat. Tak snad příště.

Vinný lístek je obsáhlý a zahrnuje i velmi vzácné lahve, často s upozorněním, že jde o poslední kus v nabídce. Na výběr je také devět druhů rozlévaných bílých i červených vín, dvě růžová a dvě šumivá vína.  A pak tu jsou koktejly. Zkouším místní specialitu, koktejl Jan Werich. Složením je to pivo a whisky. Tak, jak to měl tento hrdý Malostraňák rád. Na závěr si ještě objednávám espresso martini, kterému nebylo co vytknout.

Steak ze svíčkové

Skvělé jídlo i pití. Restaurace Seasons sází na cenově dostupný fine dining

Sezona brunchů pomalu spěje do své letní přestávky a přichází čas zjistit, co pražské hotelové restaurace nabízejí mimo víkendové pozdní obědy. Volba tento víkend padla na nedávno otevřenou restauraci Seasons v hotelu Hilton Prague.

Přečíst článek

Takhle se vaří v jídelně v Dlouhé ulici

Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice

Spousta lidí v Dlouhé ulici míří na vyhlášený „smažák“ do Lokálu, my vyrazili na „tácek“. Kolik v Apetitu stojí obědové menu?

Přečíst článek

Chci, aby lidi poznali, co jedí, říká šéfkuchař brněnské restaurace Element

Když se budete ptát, kam v Brně na večeři, devět z deseti doporučení bude znít: Element. Tenhle podnik dokonale vystihuje současný trend – a nejde jen o gastronomii, ale i atmosféru, přístup, zážitek a cenu, kterou zaplatíte. V Elementu to do sebe všechno perfektně zapadá. O tom, jak Element funguje, jsem si povídala s šéfkuchařem a spolumajitelem Tomášem Regerem. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dubaj

Vznikl na malém pozemku a přesto bude nejvyšší na světě. Byla to výzva, říká architekt dubajského hotelu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme