Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Monastiq povýšil českou klasiku na fine dining

Candát s říčními raky a rybí fáší
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Steak ze svíčkové s knedlíčky, tlačenka, kulajda či zemlbába trochu jinak. Nová pražská restaurace Monastiq v hotelu Mandarin Oriental nabízí českou klasiku v její moderní verzi. A rozhodně tím tvůrci menu nešlápli vedle. Je to neotřelý způsob, jak cizincům odprezentovat tradiční české pokrmy a přitom ve strávnících zanechat dojem, že jde o vysokou gastronomii.

Bohatá historie místa, kde už ve 14. století stál dominikánský klášter, inspirovala menu nové restaurace. „Kulinářská historie české kuchyně je tu přetvořena do stylových moderních pokrmů,“ popisuje koncept restaurace Duarte Correia, generální ředitel hotelu Mandarin Oriental Prague.

Zdejší menu by se dalo shrnout jako staletími prověřená klasika v novém hávu. Chody mají až poetické názvy. „Legenda z jihu“ je kulajda. A to výborná. Předkrm „Na pomoc!“ se sestává z bramborové placky s kachním pršutem, rebarborou a kozím sýrem. Tato netradiční kombinace výborně funguje. A platí to pro všechno, co jsem zde měl možnost ochutnat.

Hra chutí

Ke steaku z hovězí svíčkové vám v Monastiqu naservírují bramborové knedlíčky. Pokrm je na hony vzdálený klasické svíčkové se šesti. Maso je šťavnaté, v puse se rozpadá, knedlíčky jsou vláčné s jemnou chutí morku z kostí. Ochutnal jsem i jehněčí kotlety s kroketou a také candáta s říčními raky s rybí fáší. Byla to dokonalost chutí.  

Na menu nechybí ani telecí řízek s teplými bramborovým salátem, kterému se zde říká „Český aristokrat“ nebo kuře na paprice pojmenované jako „Díky, Maďarsko“. Z předkrmů ještě překvapí „Zlatíčko“, což je tlačenka.

Sladká tečka a digestiv

Z dezertů rozhodně stojí za ochutnání zemlbába. Kdo čeká nevzhledné kusy zbylé veky a jablek, bude velmi příjemně překvapen. Jako první vás upoutá krásná sklenička na stopce, v níž byste čekali spíše koktejl. Její obsah v podobě jablečného potěšení ale přiměje i nejzatvrzelejšího odpůrce žemlovky tento pokrm milovat. Z dezertů jsou na menu ještě medovník a „Staropražský Wonka“, což je čokoláda a višně. Poslední jmenovaný dezert už jsem ale nezvládl ochutnat. Tak snad příště.

Vinný lístek je obsáhlý a zahrnuje i velmi vzácné lahve, často s upozorněním, že jde o poslední kus v nabídce. Na výběr je také devět druhů rozlévaných bílých i červených vín, dvě růžová a dvě šumivá vína.  A pak tu jsou koktejly. Zkouším místní specialitu, koktejl Jan Werich. Složením je to pivo a whisky. Tak, jak to měl tento hrdý Malostraňák rád. Na závěr si ještě objednávám espresso martini, kterému nebylo co vytknout.

Steak ze svíčkové

Skvělé jídlo i pití. Restaurace Seasons sází na cenově dostupný fine dining

Sezona brunchů pomalu spěje do své letní přestávky a přichází čas zjistit, co pražské hotelové restaurace nabízejí mimo víkendové pozdní obědy. Volba tento víkend padla na nedávno otevřenou restauraci Seasons v hotelu Hilton Prague.

Přečíst článek

Takhle se vaří v jídelně v Dlouhé ulici

Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice

Spousta lidí v Dlouhé ulici míří na vyhlášený „smažák“ do Lokálu, my vyrazili na „tácek“. Kolik v Apetitu stojí obědové menu?

Přečíst článek

Chci, aby lidi poznali, co jedí, říká šéfkuchař brněnské restaurace Element

Když se budete ptát, kam v Brně na večeři, devět z deseti doporučení bude znít: Element. Tenhle podnik dokonale vystihuje současný trend – a nejde jen o gastronomii, ale i atmosféru, přístup, zážitek a cenu, kterou zaplatíte. V Elementu to do sebe všechno perfektně zapadá. O tom, jak Element funguje, jsem si povídala s šéfkuchařem a spolumajitelem Tomášem Regerem. 

Přečíst článek

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Doporučujeme