Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konečně. Mexiko po letech prodalo za dvě miliardy nechtěné prezidentské letadlo do Tádžikistánu

Luxusní prezidentské letadlo, kterého se Mexiko marně snažilo více než čtyři roky zbavit, si konečně našlo nový domov - Tádžikistán.
ČTK/AP

Luxusní prezidentské letadlo, kterého se Mexiko marně snažilo více než čtyři roky zbavit, si konečně našlo nový domov - Tádžikistán. Boeing 787 Dreamliner je upravený jen pro 80 cestujících, což z něj dělá extrémně nákladný způsob dopravy v přepočtu na jednoho pasažéra.

Reklama

Prezident Andrés Manuel López Obrador udělal z prodeje letounu Boeing 787 Dreamliner jeden ze slibů své předvolební kampaně, kdy stroj označoval za symbol výstřelků předchozí vlády.

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

Světový obchod zažívá turbulence, které změní mezinárodní dodavatelské řetězce na další desetiletí. Firmy vyděšené výpadky dodávek v pandemii, prudkými nárůsty cen a přerušením přepravy snižují svoji závislost na jedné továrně či zemi. A vlády zejména západních zemí si chtějí zajistit přístup ke klíčovým materiálům a komponentům, jako jsou polovodiče a vzácné nerosty, ve vícero zemích pro případ, že by se světový trh rozštěpil na geopolitické bloky.

Přečíst článek

Ukázalo se však, že prodej speciálně upraveného letadla je složitý, a pokus udat ho jako hlavní cenu v tombole selhal, napsala BBC. Nakonec se ho podařilo prodat za 92 milionů dolarů (asi dvě miliardy korun) vládě Tádžikistánu, kam v pondělí odletělo z Kalifornie, kde bylo v hangáru.

Stroj v roce 2012 nechal koupit tehdejší mexický prezident Felipe Calderón za 218 milionů dolarů a používal ho i jeho nástupce Enrique Peňa Nieto.

Americká automobilka Tesla postaví závod ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León.

Tesla se vydává do Mexika, v Monterrey postaví nový závod

Americká automobilka Tesla postaví závod ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador o podmínkách výstavby v pondělí telefonicky hovořil s šéfem automobilky Elonem Muskem. Monterrey je průmyslovým centrem na severovýchodě Mexika.

Přečíst článek

López Obrador přísahal, že do něj nikdy nevkročí, a od nástupu do funkce používá komerční lety. Snahu bývalý prezidentský letoun prodat ale provázely problémy. Ačkoli má letadlo luxusní interiér včetně prezidentské ložnice či mramorových a mahagonových doplňků, skutečnost, že bylo upraveno jen pro 80 cestujících, z něj dělá extrémně nákladný způsob dopravy v přepočtu na jednoho pasažéra.

Letadlo má luxusní interiér včetně prezidentské ložnice či mramorových a mahagonových doplňků.  Zdroj: Profimedia

Do prodeje šel prezidentský letoun 2. prosince 2018, den poté, co López Obrador složil přísahu a nastoupil do úřadu. Když se nenašel žádný kupec, navrhl prezident dát letoun do tomboly.

Lístky mexické loterie

Zabavený dům mexického narkobarona získá majitele v loterii

Zabavený dům v mexickém městě Culiacán, odkud před lety za dramatických okolností uprchl obklíčený drogový boss Joaquín Guzmán přezdívaný El Chapo (Prcek), dnes patrně získá nového majitele ve státní loterii, píše agentura DPA.

Přečíst článek

Jakkoli vyhrát prezidentské letadlo může znít jako splněný sen, už jen náklady na skladování a údržbu podobného letadla jsou astronomické - a tombola se brzy v Mexiku stala předmětem vtipů.

Jak se během let neustále vršily náklady na údržbu, vládě se zřetelně ulevilo, když konečně našla kupce, napsala BBC. A to do té míry, že prezident López Obrador porušil svůj slib nikdy do letadla nevstoupit a nechal se natočit uvnitř luxusního interiéru.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme