Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lék na obezitu? Dánská firma úspěšně otestovala svůj přípravek. Její akcie lámou rekordy

Dánská firma úspěšně otestovala svůj lék na obezitu, její akcie stoupají
iStock
Jiří Frydlewicz
fry

Další úspěch v boji proti obezitě, hlásí dánská společnost Novo Nordisk. Ta představila výsledky svého léku Wegovy, který dle výsledků pomohl snížit riziko srdečních infarktů a mozkových mrtvic u obézních pacientů až o dvacet procent. Agentura Bloomberg uvádí, že díky představené studii vzrostly akcie společnosti o 16,7 procenta, což je největší intradenní skok za dvě desetiletí. Akcie společnosti za poslední dva roky vzrostly téměř o 150 procent.

Reklama

Výsledky studie podle Bloombergu téměř jistě podpoří již tak vysokou poptávku po léku společnosti Novo Nordisk. Ta navíc uvedla, že letos plánuje podat žádost o rozšíření své značky v rámci USA i Evropské unie, kde je lék Wegovy dostupný zatím jen v Norsku, Dánsku a Německu. Společnost však bude muset najít společnou řeč i s pojišťovnami. Podcast Bloombergu upozorňuje na fakt, že léky proti obezitě, včetně Wegovy, vyjdou pacienty na částky v rámci tisíců dolarů za rok.

Agentura Reuters však doplnila, že právě velmi optimistické výsledky mohou pojišťovny přimět k proplácení léků pro pacienty i k začátku jeho masivního využívání. „Lék Wegovy má potenciál změnit způsob, jakým je obezita vnímána a léčena,“ uvedl Martin Holst Lange, výkonný viceprezident Novo Nordisk.

Testování léku Wegovy začalo před pěti lety. Patří do třídy léků známých jako agonisté GLP-1, původně vyvinutých k léčbě diabetu 2. typu. Studie s názvem SELECT zahrnovala 17 500 pacientů ve věku 45 let nebo starších bez předchozí anamnézy diabetu a začala s testováním, zda má týdenní injekce léku Wegovy léčebný přínos. A závěrečná zpráva potvrdila, že ano. Injekce na týdenní bázi snížila riziko závažné kardiovaskulární příhody, jako je mozková mrtvice, u dvaceti procent pacientů s obezitou. Toto číslo překonalo očekávání analytiků a investorů, kteří původně operovali s předpokladem mezi 15 a 17 procenty.

Schizandra (lat. Schisandra chinensis)

Biohacking: Bobule pěti chutí pomáhá proti stresu i trávicím obtížím

Schizandra (latinský Schisandra chinensis, česky klanopraška čínská) je zajímavá rostlina s mnoha léčivými účinky, která se v tradiční čínské medicíně využívají již tisíce let. Konzumují se její bobule, jež mají komplexní chuť složenou z hořké, sladké, kyselé, slané a pálivé. Proto se schizandře někdy říká "bobule pěti chutí". Patří do skupiny léčivek zvaných adaptogeny. To jsou rostliny, které v těle zasahují tam, kde je potřeba. Zejména jsou schopné kompenzovat problémy spojené se stresem a špatným životním stylem.

Přečíst článek

Podávaná injekce léku způsobí, že se pacienti cítí nasyceni. V kombinaci se správným jídelníčkem a dostatkem pohybu a cvičení dojde dle výzkůmu k úbytku tělesné hmotnosti, a to průměrně o patnáct procent

I přesto, že skončila další z fází testování léku Wegovy, si jej mohli první zákazníci ve Spojených státech pořídit již v červnu roku 2021. Již tehdy upoutal pozornost pacientů, celebrit, ale i investorů a zvýšil tak akcie společnosti Novo Nordisk a dostal ji do popředí zájmu. A dánská společnost má nyní před sebou velmi slibnou cestu. Na světě je podle Světové zdravotnické organizace více než 650 milionů dospělých, kteří jsou obézní. Jde o třikrát větší číslo než v roce 1975. Nadváhou navíc trpí další 1,3 miliardy obyvatel planety Země, což zhoršuje onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka. Analytici společnosti Barclays však odhadli, že pozitivní výsledek studie by mohl do roku 2030 zvýšit využívání Wegovy o čtvrtinu, pokud získá schválení pro rozšířené použití.

Už se zdálo, že svět konečně má hned dva účinné léky proti obezitě, jenže se ukazuje, že nepomohou každému.

Nové léky na hubnutí. Přinášejí nové naděje, ale i nejistoty

Už se zdálo, že svět konečně má hned dva účinné léky proti obezitě. Že si tlouštíci oddechnou a buď oni, nebo zdravotní pojišťovny sáhnou do kapsy, aby léky zaplatili. Farmaceutické firmy si naopak kapsy namastí. Jenže se ukazuje, že tyto léky nepomohou každému, píše ve svém příspěvku pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme