Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Když jsou silné sporty, je silný i národ.“ Stamiliony Číňanů objevují kouzlo lyžování

Ledové radovánky v čínském městě Harbin
iStock
Karel Pučelík

Miliony Číňanů vyráží na zasněžené svahy pod širým nebem i v krytých areálech. Přestože nejde o nejlepší příklad levného sportu pro masy, vyzývá je k tomu i komunistická vláda. Má k tomu hned několik důvodů.

Reklama

Čína před dvěma lety poprvé pořádala zimní olympiádu, což vyvolávalo vlnu kritiky, zejména kvůli tamějšímu postoji k dodržování lidských práv či z ekologických důvodů. Je také pravda, že Čína nikdy nepatřila zrovna k zemím zaslíbeným zimním radovánkám. Nicméně britský magazín The Economist si všiml, že Číňané v posledních letech přece jen o zimní sporty zájem projevují.

Ke zkoušení nové kratochvíle mají v Číně docela dobré podmínky. Po celé zemi otevřeli kolem sedmi stovek venkovních i krytých areálů. Většina z nich se těm evropským zdaleka nevyrovná, ta největší prý snesou srovnání s evropskými menšími centry. To však místním nadšencům příliš nevadí, protože opravdu zdatných lyžařů ještě v Číně moc není.

Pro ty náročnější sportovce se situace možná brzy zlepší, už příští rok má totiž začít fungovat na jihu v Shenzenu největší kryté lyžařské centrum na světě. Toto světové prvenství ostatně Čína drží už teď díky halovému areálu u města Charbin na samém severovýchodě země. Kuriózní je, že v této čínskými sjezdaři vyhledávané provincii Chej-lung-ťiang bývá v zimě opravdu chladno, a tak se pod střechou lyžuje v teplejším prostředí než na přírodních svazích.

Podivná kampaň

Počet lyžařů v Číně roste. Podle vládních dat si tento sport v posledních osmi letech vyzkoušelo na kolem 300 milionů lidí, což je více než dvacet procent obyvatel země. „Tato čísla jsou možná nadhodnocená, ale zdá se, že tato masová kampaň je pro Číňany ze střední třídy přitažlivější než jiné kampaně ideologičtějšího charakteru,“ uvádí magazín.

uvnitř nejslavnější zastřešené sjezdovky na světě - Ski Dubai

Lyžování na skutečném sněhu v poušti

Venku padá sníh a v médiích se řeší ceny skipasů v Česku i v Alpách. Přitom lyžování se dá spojit s plážovou dovolenou. A to celoročně.

Přečíst článek

Přestože lyžování nepatří k těm nejlidovějším a nejdostupnějším sportům, čínská vláda jeho rozvoj mohutně podporuje, a to z nejvyšších míst. „Když jsou silné sporty, je silný i národ,“ nechal se slyšet i prezident Si Ťin-pching. Vláda si od kampaně slibuje zlepšení zdravotního stavu svých občanů, kolem poloviny z nich totiž trpí obezitou. Má ale i ekonomický aspekt – Číňané by mohli trávit dovolenou na svazích a nechat tak nějaký ten jüan na domácím trhu. Podle tamějších zdrojů lyžovaní do ekonomiky nalilo skoro 50 miliard dolarů.

Kampaň má také minimálně jeden bizarní charakter. Tamější komunisté na podporu své propagandy přispěchali s podivným tvrzením, že lyžování v zemi vlastně vzniklo, doložit to má dvanáct tisíc let stará skalní malba v pohoří Altaj.

Olympijské úspěchy?

Jistou roli ve vzestupu lyžování hrají i zmíněné pekingské olympijské hry, pro které musela vláda postavit řadu sportovišť, a hojně je propagovala. Ze závodního hlediska si země také polepšila. Magazín upozorňuje, že v roce 2018 si z jihokorejského Pchjongčchangu čínští reprezentanti přivezli jednu zlatou medaili, o čtyři roky později už devět. V celkovém počtu pódiových umístění byli jedenáctí s patnácti drahými kovy na kontě. Mezi úplnou elitu tak mají ještě dalekou cestu.

Je však třeba také dodat, že k některým úspěchům nevedla důsledná příprava a efektivní tréninkové metody, ale přilákání sportovců, kteří se „řemeslu“ naučili jinde ve světě. Například přední freestyle lyžařka Eileen Guová se narodila ve Spojených státech, za které získala i první mezinárodní úspěchy. Své první olympijské zlato ale slavila už pod čínskou vlajkou.

Loď Adora Magic City

Čína vysílá na cestu první obří loď. Uveze pět tisíc turistů

Čína se chystá na premiéru první obří lodě místní provenience. Cílem má být opětovné spuštění poptávky po zahraničních cestách čínských turistů. Místní firmy si ale zároveň vyzkoušely technologie, které mohou využít v armádním průmyslu.

Přečíst článek

Marcel Soural

Marcel Soural: Rokytnice bude hezčí než Špindl do 15 let. První změny poznají lyžaři už letos

Praha je jeho hlavním působištěm. Aktuálně staví třeba novou čtvrť na Smíchově nebo na Stodůlkách. Dlouhodobě ale investiční skupina Trigema Marcela Sourala posiluje i v cestovním ruchu. K Monínci ve středních Čechách, vinařství na Zlínsku a Železné Rudě přidává ještě Rokytnici. „Plánujeme například i propojení skiareálů Horní Domky a Studenov. I ten plánujeme významně zrekonstruovat a samozřejmě vymyslet možnosti hospodaření s vodou a parkování. Všechny tyto změny, budou nyní probíhat v první fázi jako projektová příprava,“ přibližuje v rozhovoru pro Newstream některé ze svých plánů Marcel Soural, zakladatel a majitel developerské společnosti Trigema.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německo zřejmě upustí od prověřování čínských investic v zemi. Bojí se, že o ně přijde

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme