Reklama

Pes může klidně být vegan, tvrdí vědci

Pes může klidně být vegan, tvrdí vědci
iStock
Josef Tuček

Udělat z masožravého zvířete vegetariána je novým trendem miliardového průmyslu výživy domácích mazlíčků. Průmyslový výzkum kupodivu dosáhl dokonce toho, že nepřirozená strava zvířatům vyhovuje, pokud je dobře vyvážená, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Reklama

Podle odhadů měl trh se stravou pro domácí mazlíčky v roce 2020 hodnotu 87 miliard dolarů a do roku 2030 se čeká vzestup na 133 miliardy dolarů. Strávníky jsou domácí psi (470 milionů na světě) a kočky (370 milionů), jen malou část tvoří ptáci v klecích nebo akvarijní rybičky.

A protože přibývá lidí, kteří se masu ve svém jídle vyhýbají, zkoušejí výrobci dobýt si místo na slunci tím, že nabídnou bezmasé krmivo i pro jejich zvířata.

Počet potenciálních kupců není úplně jasný. Průzkum publikovaný v respektovaném periodiku PLOS ONE, založený však jen na online dotaznících, naznačuje, že rostlinnou stravu by mohlo svým zvířatům dávat zejména v anglofonních zemích snad 1,6 procenta majitelů.

Pochybnosti odborníků

Většina veterinářů vám řekne, že rostlinná strava (vegetariánská či rovnou veganská) je pro psy a kočky nezdravá. Ani zoologové nejsou nadšeni z toho, že by se šelmy měly vzdát masa. Psi jsou potomky téměř výhradně masožravých vlků. Desítky tisíc let soužití s lidmi, kteří je krmili vším možným, však udělaly ze psů všežravce. Ale i tak dají přednost masu před zeleninou. Kočky jsou domestikované méně než psi a v běžné stravě se bez masa vůbec neobejdou. Téměř polovinu své energie berou ze živočišných bílkovin a obdobné množství z živočišných tuků.

Ale i s tím se výrobci krmiv snaží vyrovnat.

Australský bio steak

Biohacking: Jste unavení? Možná jíte málo masa

Vitamín B12 se téměř výlučně získává z masa a vajec. Vegani ho dostanou z droždí nebo musejí sáhnout po doplňcích.

Přečíst článek

Vyměníme, doplníme, nakrmíme...

Zejména kočky potřebují například aminokyselinu taurin. Tu možná znáte jako součást energetických nápojů. V rostlinách ji nenajdete, vyskytuje se ve žluči a v menším množství i v jiných živočišných tkáních. Ale dá se vyrobit synteticky. Výrobci ji tedy dokážou do krmiva dodat.

Vitamíny A a D získává organismus šelmy snáze z živočišných než rostlinných zdrojů. Potřebná kyselina arachidonová se normálně vyskytuje v živočišném tuku. A tak se bezmasá krmiva pro zvířata těmito potřebnými zdroji uměle obohacují. Což není nic nového – i masitá průmyslově vyráběná strava pro kočky se doplňuje syntetickým taurinem, protože tepelné zpracování jeho přirozený obsah poškozuje. Další náhrady živin z masa se vytvářejí ze zeleniny, kvasinek či jiných hub, z mořských řas, případně pomáhá čistá chemie.

Překvapivé studie

Výzkumy možná překvapivě naznačují, že průmysl byl úspěšný a jeho bezmasá strava pro masožravce má úspěch. Samozřejmě, zvířat se nezeptáte. A tak výzkumníci z britské Univerzity ve Winchesteru vyzpovídali čtyři tisíce majitelů psů a koček. Ti si všímali chování zvířat podle stanovených kritérií (sledovali, jestli psi jídlo hltali a žadonili o další, jestli se kočky po jídle oblizovaly a podobně). Vyšlo jim, že zvířata krmená vegansky projevovala stejnou spokojenost jako zvířata nad jídlem masitým.

Jedním z prvních šířeji pojatých výzkumů zaměřených na zdravotní dopady bezmasé stravy domácích šelem uskutečnili vědci z univerzity ve městě Guelph v kanadském Ontariu. Požádali tisícovku majitelů koček, aby popisovali zdravotní stav zvířat, včetně jejich stolice. Chovatelé u koček živených bezmasým krmivem dokonce hlásili lepší zdravotní kondici a méně zažívacích poruch než u koček živených masitou stravou.

Jiná studie  mezi 2500 majiteli psů ukázala, že nejlepší zdravotní stav oznamovali u psů krmených syrovým masem, po nich následovali psi na průmyslové stravě bezmasé a teprve poté psi krmení běžnou masitou průmyslově zpracovanou stravou.

Samozřejmě je nutné brát v úvahu, že údaje pro všechny tyto studie dodávali lidé a jejich pozorování nemusí být srovnatelně objektivní. Přinejmenším se však zdá, že tak jako potravinářský průmysl dokázal ovládnout lidské chutě, zvládá průmysl psích a kočičích krmiv ovládnout i chutě těchto šelem.

Grilování - ilustrační foto

Biohacking: Vegetariánům a veganům chybí vitamin B3. Hrozí jim deprese

Vitamin B3 je pro tělo zcela zásadní a jeho nedostatek způsobuje několik nemocí i nárůst nebezpečí srdečních chorob, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vyvážená strava zajišťuje dostatečný přísun této látky. Problémy však mohou mít například vegetariáni.

Přečíst článek

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme