Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi jako první na světě vyvinuli umělé maso pro psy a kočky. Další metou budou etické steaky

Češi jako první na světě vyvinuli umělé maso pro psy a kočky. Další metou budou etické steaky
Bene Meat Technologies, užito se svolením
 ČTK

Češi jako první na světě dotáhli certifikaci pro laboratorně pěstované maso, které nyní mohou přidávat do krmiv pro psy a kočky. Firma se snaží vypěstovat také maso určené pro lidi. V budoucnu by si díky jejich vývoji mohli lidé dopřát také etické steaky, bez výčitek ze zabíjení zvířat.

Reklama

Certifikaci pro maso z laboratoře český start-up Bene Meat Technologies (BMT) získal od evropského registru krmiv (Feed Materials Register). Zástupci společnosti uvádějí, že jsou jedinou firmou na světě, která může do krmiv uměle vypěstované maso přidávat. Nyní jednají s výrobci krmiv, aby mohli na začátku příštího roku představit vzorové výrobky. Na pulty obchodů by se tak měly dotat ještě tentýž rok. 

Start-up se sídlem v Praze pracuje na vývoji a technologii výroby kultivovaného masa od roku 2020 v osmdesátičlenném mezinárodním týmu vědců. Investorem je mezinárodní skupina BTL, která podniká v oboru medicínských přístrojů.

Vědci vypěstovali karbanátek z mamuta, pozřít se ho zdráhají. V mase z laboratoře ale vidí budoucnost

Jste zvědaví na karbanátek z „mamutího“ masa? Prohlédnout si ho můžete, ochutnat ne. Je to zatím jen návnada na možnosti, které genové inženýrství nabízí potravinářskému průmyslu. Tedy dostat na talíř nedostupnou lahůdku, anebo získat maso za dostupnější cenu a citlivěji k životnímu prostředí.

Přečíst článek

Kultivované maso se vyrábí laboratorně v bioreaktorech. Odebrané buňky z živého zvířete „rostou“ v médiu bohatém na živiny, kultivované maso se poté texturuje a tvaruje do požadované podoby. Hlavní výhody spočívají ve zdravotní nezávadnosti, kvalitě vstupních surovin a vyřešením etického problému.

„Nabízíme kvalitní alternativu masa bez zabíjení zvířat za konkurenceschopnou cenu,“ podotkl generální ředitel BMT Roman Kříž. Technologie BMT je podle něj schopna přizpůsobit se jakýmkoli požadavkům výrobce na výsledný typ krmiva, řeší všechny aspekty výroby a výslednou cenu.

Celosvětově se řada firem předhání ve vývoji komerčně životaschopných laboratorně pěstovaných masných a rybích výrobků. Chtějí oslovit spotřebitele, kteří se obávají etických otázek a dopadu chovu hospodářských zvířat na životní prostředí, napsala agentura Reuters. Připomíná, že ve Spojených státech amerických získaly společnosti Upside Foods a Good Meat v červnu povolení regulačních orgánů pro kultivované maso určené k lidské spotřebě, což je podle Reuters druhé místo po Singapuru.

Izraelská Future Meat Technologies má první závod na světě na produkci buněčného masa.

První továrna na maso „ze zkumavky” na světě. Staví ji izraelská Future Meat

Izraelská společnost Future Meat Technologies otevřela závod, který je podle ní prvním průmyslovým závodem na výrobu buněčného masa na světě. Závod má být schopen vyprodukovat 500 kilogramů umělého masa denně, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Potravinový trh by měly změnit „pravé mléčné výrobky“, které neviděly krávu

Mléko, které ve skutečnosti není mlékem, a maso, jež není masem, je možné znát z vegetariánských a veganských obchodů a restaurací. Ale to, co přichází nyní, je něco revolučně jiného: mléčné výrobky, které svým složením odpovídají kravskému mléku, ale nepocházejí od krávy, nýbrž z bioreaktoru. Ekonomicky i ekologicky by to mohl být průlom.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme