Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Italové brojí proti „agropirátství“. Padělky potravin Made in Italy frčí v Rusku i USA

Italové brojí proti „agropirátství“. Padělky potravin Made ni Italy dosahují 120 miliard eur
profimedia
Denisa Holajová
dna

Napodobenin potravinářských výrobků s chráněným označením Made in Italy ve světě rapidně přibývá. Podle italského svazu zemědělců Coldiretti už jejich hodnota dosáhla 120 miliard eur. Za poslední rok prudce přibylo falešných italských lahůdek zejména v Rusku. Po útoku na Ukrajinu se nesmí do Ruska dovážet řada zemědělsko-potravinářských produktů. A tak na řadě míst od Uralu po Sverdlovsk vyrostly továrny specializované na výrobu padělků italských sýrů a uzenin.

Reklama

Ruský svaz producentů mléka Sojuzmoloko odhaduje, že výroba ruského sýra se zčtyřnásobila na 47 miliard rublů, tedy zhruba 600 milionů dolarů, z čehož blíže neurčený podíl představují alternativy italského parmezánu. A tamní výrobci sýrů se podle svazu Coldiretti netají tím, že Rusko může dokonce začít  za pět až sedm let vyrábět kvalitní falešný parmezán na export. Například u „ruského parmezánu”, který se produkuje v oblasti Stavropolu, výrobce uvádí, že „je alternativou k sýru Parmigiano-Reggiano, vyrábí se z pasterizovaného mléka a zraje 12 měsíců”.

Jak informuje Coldiretti, stejné firmy vyrábějí také sýr pecorino, mozzarellu nebo ricottu a k dostání je i mascarpone Made in Russia, různé druhy milánských salámů, „třešňová“ mozarella nebo třeba sýr scamorza.

Brusel chystá kroky proti zemím, které umožňují Rusku obcházet sankce

Bič na země pomáhající Rusku. Brusel zpřísní kroky proti obcházení sankcí

Evropská unie diskutuje o novém sankčním mechanismu zaměřeném na nečlenské země, které podle ní dostatečně nebrání Rusku v obcházení sankcí. Podle agentury Bloomberg jde především o státy, které nedokážou vysvětlit výrazný nárůst objemu obchodu s klíčovými produkty či technologiemi.

Přečíst článek

Rusko má za vzor USA

I když je teď Rusko zemí, kde padělků Made in Italy přibývá nejvíce, prvenství ve výrobě napodobenin třímají Spojené státy. Tamní trh podle italských zemědělců sdružených v Coldiretti i alianci Filiera Italia představuje více než 40 miliard eur, tedy třetinovou hodnotu celého trhu s padělky italských lahůdek. Až 90 procent sýrů italského typu v USA se tak ve skutečnosti vyrábí ve Wisconsinu, Kalifornii a New Yorku, od parmezánu přes provolone, gorgonzolu až po pecorino romano bez kapky ovčího mléka.

Domino's Pizza

Americká pizza Italy neoslovila. Domino's v kolébce pizzy nasekal jen dluhy

Společnost Domino’s Pizza zaměřující se na rozvoz pizzy po sedmi letech na italském trhu uzavřela všechny své pobočky. Její velkolepé plány na Apeninském poloostrově narazily na místní konkurenci, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Výroba napodobenin italských sýrů, podtrhuje Coldiretti, loni dosáhla v USA rekordního množství přes 2,7 miliardy kilogramů a přesáhla i samotnou produkci amerických sýrů, jako je Cheddar, Colby či Monterrey. Problém se však týká všech kategorií produktů, od pompejského oleje vyrobeného v USA, přes napodobeniny parmské šunky až po boloňskou mortadellu nebo salám Milano prodávaný po celých Spojených státech. Nouze není ani o padělaná vína, jako je Chianti či Prosecco.

Expanze do jižní Ameriky

Průmysl padělků Made in Italy na jídelním stole se stal podle Coldiretti planetárním problémem. Na vrcholu žebříčku napodobenin jsou podle údajů svazu sýry Parmigiano Reggiano a Grana Padano, u nichž produkce kopií převyšuje produkci originálů. Trh s nimi roste zejména v Jižní Americe, kde navíc hrozí, že bude dále rozšiřován dohodou o volném obchodu Mercosur.

Prezident Coldiretti Ettore Prandini uvedl, že pokud by se podařilo zastavit šíření „agropirátství“, v Itálii by mohlo vzniknout až 300 tisíc pracovních míst. Potravinářský sektor nyní zaměstnává podle oborového sdružení Federalimentare na Apeninském poloostrově skoro půl milionu lidí.

Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.

Nejlepší pizzu v Česku pečou v Praze na náměstí Republiky. Má křupavé okraje a je šťavnatá

Nejlepší česká pizza se peče nedaleko náměstí Republiky v Praze. Ocenili ji i Italové ve svém prestižním žebříčku 50 TOP Pizza. A jak nejlepší pizza v Česku a také 49. nejlepší v Evropě chutná? 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme