Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francie se opět stane vinařským gigantem. Itálii zradilo počasí a houby

Francie zvýšila výhled letošní produkce vína na 47,2 milionu hektolitrů
iStock
 ČTK

Francouzské ministerstvo zemědělství zlepšilo výhled produkce vína na letošní rok na 47,2 milionu hektolitrů z dosavadní předpovědi 46 milionů hektolitrů. Produkce vína by tak měla být o dvě procenta vyšší než loni a Francii se díky tomu podaří znovu získat pozici největšího světového producenta vína, i když některé velké regiony, včetně Bordeaux, se potýkaly s problémy, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Produkce vína se zvýšila v mnoha regionech, včetně Champagne, kde byla hmotnost hroznů rekordní. Snížila se ale v Bordeaux, v regionu Languedoc-Roussillon a také na jihozápadě a na jihovýchodě, uvedlo ministerstvo.

V Burgundsku produkce dosáhla rekordu z roku 2018, zvláště u bílého vína. Dobrá by měla být i produkce v Beaujolais, a to navzdory bouřkám a krupobitím. V Bordeaux bude sice vysoká produkce bílých vín, ale produkce červeného vína se v některých oblastech snížila kvůli napadení plísní. Celkově tak bude produkce v regionu o 15 procent nižší než průměr za roky 2018 až 2022.

Biohacking: Jak si udržet zdravý žlučník

Žlučník je dutý orgán umístěný na pravé straně dutiny břišní blízko jater. S játry má propojenou funkci: v játrech se vytváří žluč, která pak putuje do žlučníku, kde je uložena a čeká na své využití. To přichází, když sníme tučnější jídlo. Žluč je pak vypuštěna do tenkého střeva, kde pak emulguje tuky a pomáhá k jejich lepšímu strávení a následnému využití.

Přečíst článek

Jeden hektolitr odpovídá zhruba 133 lahvím vína. Francie by se letos mohla znovu vrátit na pozici největšího producenta vína na světě, o kterou ji připravila Itálie. Produkci v Itálii totiž negativně ovlivnilo extrémní počasí a houbové choroby.

Celosvětově se očekává, že produkce vína letos klesne nejníže za posledních 60 let. Příčinou je špatná úroda ve Španělsku a zemích Latinské Ameriky, uvedla Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV).

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme