Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francie se opět stane vinařským gigantem. Itálii zradilo počasí a houby

Francie zvýšila výhled letošní produkce vína na 47,2 milionu hektolitrů
iStock
 ČTK

Francouzské ministerstvo zemědělství zlepšilo výhled produkce vína na letošní rok na 47,2 milionu hektolitrů z dosavadní předpovědi 46 milionů hektolitrů. Produkce vína by tak měla být o dvě procenta vyšší než loni a Francii se díky tomu podaří znovu získat pozici největšího světového producenta vína, i když některé velké regiony, včetně Bordeaux, se potýkaly s problémy, uvedla agentura Reuters.

Produkce vína se zvýšila v mnoha regionech, včetně Champagne, kde byla hmotnost hroznů rekordní. Snížila se ale v Bordeaux, v regionu Languedoc-Roussillon a také na jihozápadě a na jihovýchodě, uvedlo ministerstvo.

V Burgundsku produkce dosáhla rekordu z roku 2018, zvláště u bílého vína. Dobrá by měla být i produkce v Beaujolais, a to navzdory bouřkám a krupobitím. V Bordeaux bude sice vysoká produkce bílých vín, ale produkce červeného vína se v některých oblastech snížila kvůli napadení plísní. Celkově tak bude produkce v regionu o 15 procent nižší než průměr za roky 2018 až 2022.

Biohacking: Jak si udržet zdravý žlučník

Žlučník je dutý orgán umístěný na pravé straně dutiny břišní blízko jater. S játry má propojenou funkci: v játrech se vytváří žluč, která pak putuje do žlučníku, kde je uložena a čeká na své využití. To přichází, když sníme tučnější jídlo. Žluč je pak vypuštěna do tenkého střeva, kde pak emulguje tuky a pomáhá k jejich lepšímu strávení a následnému využití.

Přečíst článek

Jeden hektolitr odpovídá zhruba 133 lahvím vína. Francie by se letos mohla znovu vrátit na pozici největšího producenta vína na světě, o kterou ji připravila Itálie. Produkci v Itálii totiž negativně ovlivnilo extrémní počasí a houbové choroby.

Celosvětově se očekává, že produkce vína letos klesne nejníže za posledních 60 let. Příčinou je špatná úroda ve Španělsku a zemích Latinské Ameriky, uvedla Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV).

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Kvalita šumivých vín s označením prosecco může být excelentní, ale taky dost mizerná. A právě to znepokojuje výrobce těch kvalitnějších. Některá severoitalská vinařství se proto rozhodla na svých lahvích raději označení prosecco vůbec neuvádět.

Nechceme být ve škatulce s patoky. Výrobci luxusního šumivého vína se raději vzdali označení „prosecco“

Přečíst článek
Zleva argentinský prezident Javier Milei, uruguajský prezident Luis Lacalle Pou, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva a paraguajský prezident Santiago Pena

Obchodní dohoda po 20 letech. Zemědělci už ale proti paktu EU – Mercosur chystají protesty

Přečíst článek
Doporučujeme