Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francie se opět stane vinařským gigantem. Itálii zradilo počasí a houby

Francie zvýšila výhled letošní produkce vína na 47,2 milionu hektolitrů
iStock
 ČTK

Francouzské ministerstvo zemědělství zlepšilo výhled produkce vína na letošní rok na 47,2 milionu hektolitrů z dosavadní předpovědi 46 milionů hektolitrů. Produkce vína by tak měla být o dvě procenta vyšší než loni a Francii se díky tomu podaří znovu získat pozici největšího světového producenta vína, i když některé velké regiony, včetně Bordeaux, se potýkaly s problémy, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Produkce vína se zvýšila v mnoha regionech, včetně Champagne, kde byla hmotnost hroznů rekordní. Snížila se ale v Bordeaux, v regionu Languedoc-Roussillon a také na jihozápadě a na jihovýchodě, uvedlo ministerstvo.

V Burgundsku produkce dosáhla rekordu z roku 2018, zvláště u bílého vína. Dobrá by měla být i produkce v Beaujolais, a to navzdory bouřkám a krupobitím. V Bordeaux bude sice vysoká produkce bílých vín, ale produkce červeného vína se v některých oblastech snížila kvůli napadení plísní. Celkově tak bude produkce v regionu o 15 procent nižší než průměr za roky 2018 až 2022.

Biohacking: Jak si udržet zdravý žlučník

Žlučník je dutý orgán umístěný na pravé straně dutiny břišní blízko jater. S játry má propojenou funkci: v játrech se vytváří žluč, která pak putuje do žlučníku, kde je uložena a čeká na své využití. To přichází, když sníme tučnější jídlo. Žluč je pak vypuštěna do tenkého střeva, kde pak emulguje tuky a pomáhá k jejich lepšímu strávení a následnému využití.

Přečíst článek

Jeden hektolitr odpovídá zhruba 133 lahvím vína. Francie by se letos mohla znovu vrátit na pozici největšího producenta vína na světě, o kterou ji připravila Itálie. Produkci v Itálii totiž negativně ovlivnilo extrémní počasí a houbové choroby.

Reklama

Celosvětově se očekává, že produkce vína letos klesne nejníže za posledních 60 let. Příčinou je špatná úroda ve Španělsku a zemích Latinské Ameriky, uvedla Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV).

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Vinice Chablis

Saskia, sedmatřicetiletá dědička Rothschildů, koupila vinici od miliardáře Pinaulta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme