Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dáte si cvrčka či potemníka? EU schválila brouky jako potravinu

Pražská zoologická zahrada připravila v červenci 2022 v rámci každoroční akce Dny hmyzožravců pro návštěvníky netradiční hmyzí pokrmy. Zájemci mohli ochutnat cvrčky smažené na másle, pikantní larvy potemníka na kari nebo sarančata v banánovém těstíčku a další delikatesy.
ČTK
 ČTK

Evropská unie přidala na seznam schválených potravin dva další druhy hmyzu. Podle unijního nařízení, které dnes vstupuje v platnost, se smí požívat mražení, sušení nebo na prášek semletí cvrčkové domácí (Acheta domesticus). O dva dny později se to samé bude týkat i larev potemníka stájového (Alphitobius diaperinus).

Reklama

Dalších osm žádostí o připuštění dalších druhů hmyzu unijní úřady zkoumají. Podobná pravidla už existují pro sarančata stěhovavá a larvy moučného brouka.

Hmyz je výživný a bohatý na bílkoviny

Výrobci musejí EU žádat o schválení pro každý hmyz, který chtějí uvést na trh. Pokud se hmyz používá v potravinách, musí to být označeno – název druhu musí být uveden v seznamu složek.

Moučný červ

Hmyz na talíři? Bude ho přibývat, ale ani si toho nevšimneme

Hmyz směřuje do evropského potravinářského průmyslu. Oklikou – propasírovaný přes ryby, drůbež nebo prasata, kde to konzumentům v podstatě nevadí a vesměs o tom ani nevědí.

Přečíst článek

Hmyz je považován za výživný a bohatý na bílkoviny a je součástí běžné stravy v mnoha zemích. Může také přispět k udržitelné stravě, protože ho lze chovat relativně úsporným způsobem.

Reklama

Může ale představovat riziko pro alergiky. Příslušné informace o alergiích se musejí povinně uvádět, zdůrazňuje Evropská komise.

Svět musí uživit osm miliard lidí. Bez vylepšené genetiky, chemie a techniky to nepůjde

V tomto týdnu dosáhl počet obyvatel zeměkoule osmi miliard. Obavy, že tolik lidí nepůjde uživit a čekají nás války o potravinové zdroje, se nenaplnily jenom díky vědě a možnostem průmyslu – zejména toho chemického a strojírenského. Vystaráno však není, vědu i průmysl čekají nová zadání, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Francouzka pije víno

Biohacking: Jak jíst, pít a nestárnout jako Francouzi

Anti-age je buzzword posledních let. Stárnou silné ročníky, takže výzkum o tom, jak zlepšit či dokonce oddálit stárnutí, jede na plné obrátky. V dalších dílech seriálu Biohacking se podíváme na poslední anti-age metody.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Klíště

Biohacking: S létem ožívají hrozby od klíšťat a komárů. Jak se účinně bránit?

Přečíst článek
Babiš zpochybňoval jakost potravin z Ukrajiny, podle Výborného dezinformoval

Babiš se rozjel ve Sněmovně. Kritizoval dovoz „otráveného“ ukrajinského obilí. Král dezinformátorů, kontroval Výborný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme