Reklama

Češi kupují stále luxusnější kola, napovídají statistiky krádeží policie i pojišťoven

Kolo - ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Vloni byly nahlášeny krádeže kol v hodnotě 150 milionů. Ačkoli to je vyšší částka než o rok dříve, kol se ukradlo méně. Podle čerstvých statistik Policie ČR, které potvrzují také pojišťovny, výrazně roste průměrná hodnota ukradených bicyklů.

Reklama

Škody z krádeží kol loni opět vzrostly, i když počet ukradených bicyklů klesl. Zatímco v roce 2019 byla podle policejních statistik ukradena jízdní kola a elektrokola za 108 milionů korun a v roce 2020 za 134 milionů, loni škody dosáhly 150 milionů korun. Policie ČR evidovala 4799 odcizených strojů, o rok dříve 5258. Do statistik se ale započítávají pouze nahlášené případy, ve skutečnosti tak může být krádeží mnohem více. Policie dokáže objasnit pětinu krádeží.

„Z policejních statistik je patrné, že většina jízdních kol či elektrokol je odcizena vloupáním. Jde tedy o krádeže ze sklepů, koláren, domů či domovních chodeb. Většinou jde o předem plánované akce, které nepřekazí ani kvalitní zámek,“ uvedl manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Mafie - ilustrační foto

Česko je rájem italských mafiánů. Perou tu špinavé peníze a schovávají se před justicí, píše tamní policie

Italské klany do Česka a na Slovensko "uklízejí" své členy prchající před justicí. Zároveň tu zakládají fiktivní společnosti, které pomáhají prát špinavé peníze pocházející z trestné činnosti, píše italská protimafiánská policie ve výroční zprávě za první pololetí loňského roku.

Přečíst článek

Elektrokolo za 100 tisíc? Žádná výjimka

Průměrná škoda z krádeží kol a elektrokol loni vzrostla na 29 087 korun. V roce 2019 činila 21 151 korun, předloni už 25 637 korun. Statistiky tak potvrzují, že si Češi pořizují stále dražší cyklistické vybavení. ERV Evropská pojišťovna, která pojištění jízdních kol a elektrokol nabízí, eviduje průměrnou škodu 50 tisíc korun. Zájem zlodějů se více soustřeďuje na dražší stroje, uvedla mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová. Registruje i krádeže kol z balkonů, zejména v posledních patrech domu.

Kola patří mezi nejatraktivnější artikl, na který se zloději zaměřují, řekl mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. V tomto ohledu jsou podle něj jednoznačným trendem elektrokola, která také zvyšují vzniklou škodu a která za poslední roky zažila v Česku prodejní boom. Výjimkou nejsou ani případy, kdy za krádež elektrokol nebo elektrokola byl vyčerpán celý pojistný limit 100 tisíc korun. „Setkáváme se ale spíše s tím, že lidé mají pojistné limity právě na kola uložená v nebytových prostorech nastaveny nízko. Totéž platí i o zabezpečení kol,“ dodal.

Nejvíce jízdních kol a elektrokol, celkem 1344, bylo loni odcizeno v Praze. Průměrná škoda u jednoho stroje zde dosáhla 39 tisíc korun. Co se počtu krádeží týče, následovaly Moravskoslezský, Středočeský a Jihomoravský kraj. V každém z těchto krajů bylo ukradeno více než 600 kol. Nejméně krádeží PČR eviduje na Vysočině, kde bylo ukradeno 52 kol. Paradoxně ale právě na Vysočině je průměrná výše škody z krádeží kol nejvyšší a činí 42 500 korun.

elektrické terénní kolo

V Česku se loni prodalo 123 tisíc elektrokol. Zájem je hlavně o ta horská

Prodej elektrokol v Česku se loni zvýšil zhruba o 2,5 procenta na 123 tisíc kusů. Jejich tuzemská produkce stoupla o 37,5 procenta na 330 tisíc kol. Zájem roste o e-kola především v segmentu terénních a cestovních kol. Vyplývá to z údajů serveru Bike Europe a největšího tuzemského prodejce eKolo.

Přečíst článek

Bike sharing v Praze

Byznys za maskou sdílení

Sdílená ekonomika má svět zachránit před nedostatkem zdrojů a plýtváním. Ve skutečnosti jde o byznys, který za image bohulibé činnosti schovává mnoho problémů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme