Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Tělo vytváří nebezpečné látky. Homocystein musí odbourat, jinak hrozí infarkt

Infarkt - ilustrační foto
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Až polovině populace hrozí závažný problém. V důsledku genetické mutace některých enzymů se jejich organismu nedaří odbourávat látku zvanou homocystein. Té se přitom tělo musí zbavit, jinak působí jako vnitřní zabiják. Biohackeři naštěstí vědí, jak organismu pomoct.

Reklama

Homocystein je speciální druh aminokyseliny, kterou nepřijímáme stravou, ale tělo ji vytváří během metabolických procesů. Jedním z těch hlavních je proces zvaný metylace, který se děje v každé buňce organismu. Tento proces je součástí detoxikace těžkých kovů, reguluje činnost genů, funkce bílkovin a zpracování RNA.

U zdravých jedinců je standardně homocystein přeměněn na neškodné produkty. Pokud ale není homocystein správně metabolizován, hromadí se v těle a působí podobně jako toxin. A to zejména tím, že způsobuje nárůst zánětu a vytváří další látky způsobující nechtěné změny v kardiovaskulárním, neurologickém a endokrinním systému.

Francouzka pije víno

Biohacking: Jak jíst, pít a nestárnout jako Francouzi

Anti-age je buzzword posledních let. Stárnou silné ročníky, takže výzkum o tom, jak zlepšit či dokonce oddálit stárnutí, jede na plné obrátky. V dalších dílech seriálu Biohacking se podíváme na poslední anti-age metody.

Přečíst článek

Tyto dopady jsou rozmanité a dalekosáhlé. Symptomy zvýšené hladiny homocysteinu jsou zejména ty spojené se zhoršením zdraví srdce – znatelně vyšší riziko infarktu, mozkové mrtvice, vysokého krevního tlaku a abnormální hladiny cholesterolu. Ty jsou způsobeny právě zánětlivými procesy, které mohou vyústit v samovolné srážení krve a ucpávání velkých tepen. Dalšími důsledky vysoké hladiny homocysteinu je vyšší riziko Alzheimerovy choroby, demence a dalších kognitivních problémů. Psychické problémy jako deprese a bipolární porucha či migrény a bolesti hlavy také mohou být indikátory zvýšené hladiny homocysteinu. 

Až polovině populace hrozí potíže

Tyto nerovnovážné hodnoty homocysteinu naznačují poruchu jedné ze složek reakce metylace. Přestože existuje řada příčin tohoto stavu, jednou z těch nejčastějších je nedostatečná aktivita enzymu MTHFR v důsledku genetických defektů. Mutace genu MTHFR může u některých lidí změnit způsob, jakým metabolizují a přeměňují důležité živiny ze stravy na aktivní vitaminy, minerály a bílkoviny. Předpokládá se, že 30 až 50 procent všech lidí může být nositelem genetické mutace MTHFR a přibližně 10 až 20 % populace může mít závažnější mutace MTHFR. Průměrný pokles hladiny enzymů, které odbourávají homocystein je 10-30 %, ale u závažnějších mutací MTHFR to může být až 70–90 procent. 

Dalším důvodem problémů u dospělých bez genetických enzymových mutací je nedostatek mikroživin – v první řadě vitamínu B9 folátu (aktivní formy kyseliny listové) – a dalších vitaminů skupiny B (zejména vitaminu B6 a vitaminu B12). Výzkum ukázal, že doplňování těchto živin může pomoci snížit riziko zánětlivých onemocnění srdce, poklesu kognitivních funkcí, deprese a dalších onemocnění, protože pomáhá snižovat množství homocysteinu v krvi.

Ústřice obsahují ohromné množství zinku

Biohacking: Jíst ústřice se vyplatí. Obsahují zinek, který snižuje riziko rakoviny

Ačkoli věda zatím nezná přesné mechanismy, kterým zinek brání vzniku celé řadě nemocí, jeho účinnost potvrzuje celá řada studií. A zdaleka to neplatí jen pro sezonní respirační choroby, ale i mnohem vážnější onemocnění.

Přečíst článek

Muži jsou ohroženější

Studie ukazují, že hladina homocysteinu má tendenci stoupat s věkem, či se zhoršovat s kouřením, pitím alkoholu a užíváním drog. Takže prvním krokem je zaměřit se na péči o sebe s přibývajícím věkem a omezit užívání škodlivých látek. Muži mají také tendenci mít obecně vyšší hladinu než ženy. 

Lidé se zvýšenou pravděpodobností, že budou mít snížený status základních živin, který je spojen s vysokou hladinou homocysteinu, patří např: těhotné a kojící ženy, osoby s onemocněním jater a ledvin, lidé s cukrovkou, poruchami štítné žlázy nebo s hormonální nerovnováhou. A také ti, kteří užívají léky, které mohou dále snižovat již tak nízkou hladinu folátu nebo narušovat metylaci. Patří mezi ně léky na cukrovku, léky na vysoký cholesterol, antibiotika, antikoncepční pilulky, antikonvulziva, antacida, léky proti bolesti a antidepresiva.

Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Jak tedy předcházet či snížit již zvýšenou hladinu homocysteinu? Primárně zdravější volbou v případě každodenního stravování. V případě folátu biohackeři radí vyvarovat se doplňků stravy se syntetickou kyselinou listovou, a to zejména v případě jakékoliv mutace MTHFR. Tato syntetická kyselina listová má tendenci obsazovat receptory určené pro její aktivní formu folát a tělo potom trpí jeho ještě větším nedostatkem.

Folát je tedy nejlepší konzumovat v přirozené stravě – zejména v listové zelenině (špenát, salát, kapusta), fazolích a semíncích a oříšcích. Další pomocníci při metylaci – vitamín B6 a B12 – jsou přítomni v libovém mase, ořeších, fazolích a fermentovaných potravinách. Protože mutace MTHFR znamená zhoršenou metylaci a tím sníženou schopnost odbourávání toxinů obecně, je dobré omezit ve stravě jídlo, které je prozánětlivé a plné chemikálií. Jako vysoce zpracované potraviny – uzeniny, rafinované oleje a tuky a potraviny obsahující vysoké množství bílého cukru.

Slunce, vitamín D

Biohacking: K vitamínu D patří vápník i vitamín K. A pozor na ten správný

Vitamín D je důležitý pro těhotenství, kosti i odolnost proti covidu.

Přečíst článek

Vrásky - ilustrační foto

Biohacking: Vitamín nesmrtelnosti. B5 bojuje s alzheimerem, cholesterolem i vráskami

Vitamín B5 je jednou z klíčových látek, které si tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí je přijímat v potravě. Podceňovaný vitamin přitom sehrává pozitivní roli v boji proti celé řadě civilizačních chorob.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme