Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bez techniky jen s pomocí ručního nářadí. Teď se naučná stezka v jižních Čechách uchází o architektonickou cenu

Naučná stezka vedoucí kolem rybníku Olšina se line bývalým vojenským prostorem.
Se svolením studia Reaktor
Petra Jansová
pej

Alternativu k turisty přeplněné Stezce korunami stromů vinoucí se nad lipenskou přehradou přímo na vrcholku kopce Kramolín nabízí necelých 30 kilometrů vzdálená Olšina. Tam podle návrhu architektonického studia Reaktor vznikla sedm kilometrů dlouhá naučná stezka okolo tamního rybníka. Projekt se nyní uchází o prestižní architektonickou cenu.

Reklama

Naučná stezka Olšina je na první pohled nenápadná, o to víc ale umí překvapit. Vznikla na území bývalého vojenského újezdu. Od hlavní silnice je sice trochu z ruky, zato však blízko k vlakové zastávce. Desítky let lidskou rukou nedotčená krajina získala statut chráněné krajinné oblasti. Stezka tak vede šumavskými mokřady, rašeliništi a přilehlými biotopy.

Vzhledem k charakteru území navrhli architekti stezku primárně z přírodních materiálů. Chodníky jsou tedy ze dřeva a pěšiny z nasypané dřevěné štěpky nebo vedou po stávajícím terénu.

„Velká část stezky vede po povalových chodnících, další úseky pak přírodním terénem. Trasa je konstruována tak, aby návštěvníkům umožnila reálný kontakt s málo známým bohatstvím území národní přírodní památky Olšina,” láká milovníky šumavské přírody správa stezky.

Pravidelné investování: Proč se vyplatí?

Je lepší investovat pár stovek měsíčně, nebo si raději našetřit vyšší částku a investovat jednorázově? I když se na první pohled může zdát, že investování nízkých částek nemá smysl, je to přesně naopak. Pravidelné investování má celou řadu výhod a jedná se o efektivní způsob, jak zhodnotit své peníze.

Přečíst článek

Takto bude v budoucnu vypadat okolí umělého jezera Medard na Sokolovsku.

Hausbóty v místě bývalého uhelného dolu. Na Sokolovsku vybudují nové, zelené město

Nové město až pro pět tisíc lidí by do dvaceti let mohlo vzniknout na území bývalé těžební pánve u umělého jezera Medard na Sokolovsku. Vítězný projekt, který zpracovalo architektonické studio A8000, představili zástupci kraje a společností Sokolovská uhelná s Suas Group.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Přečíst článek
Chatku nad Sušicí navrhli architekti ze studia Byró.

Postavili si ji sami. Chata nad Sušicí z těch nejlevnějších materiálů zaujala i v zahraničí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme