Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Američtí celníci mohou konečně číst čipy v pasech. Strávili nad tím šestnáct let

Američtí celníci mohou po 16 letech číst čipy v pasech.
iStock
Zdeněk Pečený

Ačkoliv Spojené státy od zemí s bezvízovým stykem včetně Česka vyžadují čipy v pasech od roku 2008, jejich celníci tyto čipy umí přečíst teprve od loňského léta. A oficiálně to potvrdili teprve minulý týden, napsal odborný server Wired.

Reklama

Vláda Spojených států je proslulá tím, že při zavádění svých technologií volí přístup „lepší pozdě než nikdy“. V duchu této tradice americká celní a pohraniční kontrola (CBP) potvrdila, že po 16 letech konečně provedla nezbytné upgrady softwaru pro ověření dat uložených v RFID čipech cestovních pasů, píše web Wired.

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Opusťte Rusko, vyzvaly USA své občany. Můžou vás tam svévolně zatknout

Spojené státy doporučily svým občanům pobývajícím v Rusku, aby okamžitě opustili zemi. Jako důvod uvádějí válku na Ukrajině či možnost svévolného zatčení. Uvedlo to na svých webových stránkách americké velvyslanectví v Rusku.

Přečíst článek

Od roku 2006 mají Spojené státy a většina dalších zemí tyto malé čipy zabudované do svých pasů, nazývaných také „e-pasy“. Čip digitálně ukládá osobní identifikační údaje vlastníka, včetně jména, data narození, čísla pasu a biometrických údajů, jako je vaše fotografie, spolu s kryptografickým podpisem, který má sloužit jako kontrola proti manipulaci nebo padělání.

Největší ironií celého příběhu je, že Spojené státy již zavedené programu ESTA pro bezvízový styk s vybranými zeměmi vyžadují, aby země bezvízového styku vydávaly svým občanům pasy s čipem. Kdo neměl pas čipem, musel žádat o klasické vízum na americkém zastupitelském úřadě. Přesto po celou tu dobu CBP neměla nástroje k ověření dat zapsaných na těchto čipech.

S padělaným pasem to nepůjde

Začátkem roku 2018 americký senátor Ron Wyden a – dnes již bývalá – senátorka Claire McCaskillová napsali dopis CBP, v němž celníky vyzvali, aby vylepšili své technologie vzhledem k tomu, že RFID čipy v pasech existují již roky. Minulý týden, tedy pět let po této žádosti, CBP informovala Wydenovu kancelář, že od června 2022 má systém ověřování e-pasů spuštěný.

Realizace architektky Dagmar Štěpánové (Formafatal) v Kostarice.

Češi „dobývají“ Kostariku. Uprostřed džungle postavili další luxusní vily

Minimalistické a funkční jsou vily, které navrhla architektka Dagmar Štěpánová do džungle v Kostarice. Na 90 metrech čtverečních nabídnou veškeré pohodlí a hlavně výhled na Pacifik.

Přečíst článek

CBP dnes uvádí, že novým způsobem ověřování dosud zkontroloval více než tři miliony pasů cestujících v rámci programu bezvízového styku a vedl k zatčení 12 lidí, kteří se údajně pokoušeli vstoupit do Spojených států s padělaným dokladem. „Během primární kontroly upozornila čipová technologie na nesrovnalosti a cestující byli odesláni na sekundární kontrolu, kde pracovníci CBP zjistili, že cestující měli falešné cestovní doklady,“ uvádí se v prohlášení agentury.

„Vylepšení kontroly cestovních pasů je dobrým způsobem, jak zajistit, aby lidé vstupující do naší země byli tím, za koho se vydávají. Dělá Ameriku bezpečnější, aniž by se uchylovalo k nepříjemným kontrolám na letišti nebo shromažďování obřích databází soukromých dat,“ řekl Wyden v prohlášení pro WIRED. „Chválím CBP za to, že to dodržela a zajistila, že padělatelé a zločinci nebudou moci používat falešné pasy ke vstupu na země.“

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme