Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Opusťte Rusko, vyzvaly USA své občany. Můžou vás tam svévolně zatknout

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.
ČTK / AP
 ČTK

Spojené státy doporučily svým občanům pobývajícím v Rusku, aby okamžitě opustili zemi. Jako důvod uvádějí válku na Ukrajině či možnost svévolného zatčení. Uvedlo to na svých webových stránkách americké velvyslanectví v Rusku.

Reklama

„Občané USA, kteří pobývají v Rusku nebo do něj cestují, by měli okamžitě odjet," uvedlo velvyslanectví. „Necestujte do Ruska kvůli nepředvídatelným důsledkům nevyprovokované plnohodnotné invaze ruských vojenských sil na Ukrajinu, možnosti obtěžování a zadržování občanů USA ze strany ruských bezpečnostních složek a svévolnému vymáhání místních zákonů," uvádí se v prohlášení. Vyvarovat se cest do Ruska by podle ambasády měli také představitelé církví či nevládních organizací.

Spojené státy vyzývaly své občany k opuštění Ruska již v minulosti. Naposledy v září vydaly takovéto varování v reakci na vyhlášení částečné mobilizace ruským prezidentem Vladimirem Putinem, připomněla agentura Reuters.

Nástěnná malba zobrazující žoldáky ruské Wagnerovy skupiny, která zní: „Wagnerova skupina – ruští rytíři“ poničená barvou na zdi v Bělehradě, Srbsko, 13. ledna 2023. Ruská Wagnerova skupina, soukromá vojenská společnost vedená Jevgenijem Prigozhinem , darebácký milionář s dlouholetými vazbami na ruského prezidentaVladimír Putin, hraje stále viditelnější roli v bojích na Ukrajině.

Rusko zahájilo velkou ofenzívu v Luhansku. Stoupá role soukromé Wagnerovy armády

Ruské síly znovu získaly iniciativu na Ukrajině a zahájily další velkou ofenzivu v Luhanské oblasti, uvedl ve své aktuální zprávě o stavu bojů na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Tempo ruských operací podél linie Svatove-Kreminna v západní Luhanské oblasti se za poslední týden výrazně zvýšilo a ruské zdroje podle ISW informují o tom, že ruské jednotky útočí na ukrajinské obranné linie a postupují na hranicích Charkovské a Luhanské oblasti, především pak severozápadně od Svatove u Kupjanska a západně od Kreminny.

Přečíst článek

Ruské bezpečnostní složky podle Washingtonu zatýkají či obtěžují americké občany na základě falešných obvinění, odpírají jim spravedlivé a transparentní zacházení a odsuzují je v tajných procesech nebo bez předložení věrohodných důkazů.

USA prý trénují islamisty pro útok v Rusku

Ruská tajná služba FSB v lednu uvedla, že zahájila trestní stíhání proti občanovi USA pro podezření ze špionáže. Dnes ruská rozvědka SVR podle Reuters oznámila, že získala zpravodajské informace o tom, že americká armáda připravuje islamistické bojovníky k útokům na cíle v Rusku a dalších státech bývalého Sovětském svazu. Tvrzení ruské strany nebylo možné nezávisle ověřit.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde:

Ruská invaze na Ukrajinu způsobila největší krizi vztahů mezi Washingtonem a Moskvou od dob studené války. USA jsou klíčovým politickým a vojenským podporovatelem Ukrajiny. Ruský prezident Putin opakovaně obvinil USA, že odmítají brát ohled na ruské zájmy. Americký prezident Joe Biden označuje Putina za autokrata, který představuje hrozbou pro Spojené státy.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil klid zbraní po dobu pravoslavných Vánoc.

Putin chystá novou ofenzivu a čeká vleklou válku

Ruský prezident Vladimir Putin připravuje na Ukrajině novou ofenzivu a zároveň zoceluje svou zemi pro konflikt se Spojenými státy a jejich spojenci. Šéf Kremlu přitom očekává, že tato válka potrvá roky. S odvoláním na činitele a poradce obeznámené se situací to dnes napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Prezident USA Biden oznamuje další pomoc Uktrajině.

Spojené státy dodají Ukrajině 31 tanků Abrams, oznámil prezident Biden

Spojené státy v řádu několika měsíců dodají Ukrajině 31 pokročilých tanků M1 Abrams. Prezident USA Joe Biden řekl, že se nejedná o útočnou hrozbu pro Rusko, a pochválil Berlín za jeho rozhodnutí dodat Ukrajině tanky Leopard 2. Spojené státy budou se svými spojenci podle šéfa Bílého domu nadále podporovat Ukrajinu, která čelí ruské agresi.

Přečíst článek

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme