Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Josef Tuček

Josef Tuček

Novinář píšící především o nových vědeckých, technických, medicínských, ekologických a dalších odborných poznatcích a tématech, jež ovlivňují lidský život. V posledním čtvrtstoletí vedl vědecké přílohy v MF Dnes, Hospodářských novinách, Aktuálně.cz a Lidových novinách. Za popularizaci vědy je držitelem ceny Česká hlava v projektu zaměřeném na podporu vědecké a technické inteligence.

články autora

Monopol v robotické chirurgii končí. Prospěch z toho budou mít i čeští pacienti

Robotická chirurgie představuje rostoucí a nadějnou oblast medicíny, v níž má dominantní postavení americká společnost Intuitive Surgical. Její britský konkurent se nyní chystá k expanzi, která by mohla být výhodná i pro české pacienty.

Přečíst článek
Žádané lithium pro baterie se dá získat recyklací

České sny o zbohatnutí na lithiu dostávají trhliny. Stačí recyklovat stávající baterie, soudí BASF

Dostupného lithia je málo a je drahé, což je problém, protože si bez něj nedokážeme představit baterie pro elektromobily a vůbec odklon od fosilní energetiky. Poptávka však už vyvolává požadované změny na straně nabídky, lithium bude zřejmě dostupnější, než to zatím vypadá. Anebo půjde nahradit něčím jiným.

Přečíst článek
Jednou z invazivních rostlin je například bolševník velkolepý

Invazivní druhy rostlin a živočichů ročně připraví lidstvo o téměř půl bilionu dolarů

Lidé převezli z kontinentu na kontinent řadu užitečných rostlin a zvířat, ale také druhy, které dnes páchají ekologické a ekonomické škody, konstatovala mezinárodní organizace sdružující 132 států světa včetně Česka. Jak ale poznat, co je užitečné a co může způsobit malér? Určitou odpověď nabízejí i čeští vědci.

Přečíst článek

Horké počasí vadí i letadlům, prodlužuje vzlet a snižuje nosnost stroje

Opravdu horké počasí, jaké jsme zažili toto léto, má i nečekané souvislosti. Klade vyšší nároky také na letadla – potřebují o něco delší ranvej pro start, mají vyšší spotřebu paliva a unesou trochu nižší náklad. A to všechno stojí peníze, píše ve svém příspěvku pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek
Včela je pilná, ale při opylování „nepracuje“ šikovně, což může zkomplikovat život zemědělcům

Včela je pilná, ale při opylování „nepracuje“ šikovně. Nejen zemědělcům to zkomplikuje život

Ze školy si to obvykle pamatujeme tak, že včela nám dává med a ještě opyluje rostliny, včetně zemědělských plodin, takže je moc užitečná. Jenže v měnícím se světě je vše stále složitější – tahle včela na opylování nebude stačit nebo už nestačí. Zčásti snad pomůže věda, ale ještě lepší by byla dobrá ochrana přírody.

Přečíst článek
Luna 25

Ruská sonda u Měsíce: věda, byznys – a reklama

Ruská kosmická sonda Luna 25 krouží na oběžné dráze kolem Měsíce a chystá se na něm v pondělí přistát. Sami její tvůrci jí dávají dvoutřetinovou šanci, že přistání dobře dopadne. V případě úspěchu by ovšem mohla hledat cestu k lunárním surovinovým zdrojům a oprášit zašlou slávu dřívějších, ještě sovětských, kosmických expedic.

Přečíst článek

Fyzikové pokročili v úsilí napodobit Slunce. Jejich objev může změnit energetické i průmyslové technologie

Hned dva až neuvěřitelné průlomy zvěstovaly zprávy ze světa vědy v uplynulých třech týdnech, a to v oborech fúzních reaktorů a supravodivosti. Výsledkem by měl být nevyčerpatelný zdroj čisté energie, lepší elektrická vedení i počítače. Kdo by si to nepřál. Pochybnosti však zatím zůstávají.

Přečíst článek
Vesmírný byznys mohou poškodit nekontrolované dopady zbytků kosmické techniky na Zemi

Pozor, padá družice. Vesmírný byznys mohou poškodit nekontrolované dopady zbytků kosmické techniky na Zemi

Nález části indické rakety na australském pobřeží připomněl nepříjemnou skutečnost: rostoucí využívání vesmíru přináší i riziko, že nám kosmická technika spadne na hlavu. Zatím ke škodám dochází zřídka, nebezpečí se však bude zvětšovat.

Přečíst článek
Brusel se chystá podpořit genetické inženýrství. Chce pomoci zemědělcům i spotřebitelům a nepoškodit životní prostředí

Brusel se chystá podpořit genetické inženýrství. Chce pomoci zemědělcům i spotřebitelům

Rozdělit zásahy do genů na dvě kategorie chce připravovaná evropská legislativa. Umělé změny genů nerozpoznatelné od dějů, které se odehrávají v přírodě, mají být široce povolené. Pod přísným dozorem by zůstaly změny, které by přirozenou cestou byly dosažitelné jen obtížně, píše vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Umělá inteligence prokáže své schopnosti, až sama vydělá milion dolarů, tvrdí výzkumník a podnikatel

Umělá inteligence sice slibuje, že obrátí svět byznysu naruby, ale ti, kdo z ní musí „vytáhnout“ peníze, jsou pořád lidé – podnikatelé, manažeři, obchodníci. Uměl by to počítačový program i bez nich? Neboli dokáže umělá inteligence přinášet zisk lidem, kteří v podnikání šikovní vůbec nejsou?

Přečíst článek

Stereotypy se drží, potvrzuje studie. Muži, jejichž partnerka vydělává víc, trpí komplexy

K zaběhnutému slovnímu spojení muž – živitel rodiny stále častěji přibývá také spojení žena – živitelka rodiny. Ukazuje se však, že stereotypy stále fungují a tam, kde žena přináší domů výrazně víc peněz než muž, bývá celá rodina v průměru méně spokojená.

Přečíst článek
Budova Národního superpočítačového centra IT4Innovations v Ostravě, které bude mít na starosti provoz prvního českého kvantového počítače.

První kvantový počítač v Česku bude v Ostravě. Využijí jej vědci i soukromé firmy

Kvantový počítač evropského významu za sedm milionů eur bude v příštím roce instalován v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě. Počítačový čas budou moci využívat zájemci z České republiky i z evropských zemí, kteří tak získají rovněž příležitost naučit se pracovat s touto technikou a být připraveni na dobu, kdy těchto přístrojů bude k dispozici víc.

Přečíst článek
kočka

Vynález, který současně potěší milovníky koček, nepřátele koček a ještě farmaceuty

Americký vědecký tým představil nově vyvinutý postup jednorázové a přitom doživotní antikoncepce kočičích samiček. Což je důležité pro pohodlí majitelů koček, avšak také pro ochranu přírody.

Přečíst článek
SLAVIA

České přístroje mohou ve vesmíru zkoumat jeho nerostné bohatství

Hledat ve vesmíru nové vědecké poznatky a později významné suroviny má za cíl plánovaná česká mise SLAVIA tvořená dvěma malými družicemi – dvojčaty. Výbornému nápadu ovšem zatím stojí v cestě nejasné mezinárodní právo.

Přečíst článek
Porouchané počítače nebo výpadek elektřiny mohou vést k inovacím, na které jinak nezbývá čas

Porouchané počítače nebo výpadek elektřiny mohou vést k inovacím, na které jinak nezbývá čas

Spadla ve firmě počítačová síť? Je to malér, protože bez počítačů se dnes nic neudělá. Ale – kupodivu – je to také příležitost k tomu, aby vznikly nápady, které firmu posunou kupředu, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

News box

Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme