Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Masakrům na školách má předejít chytrá pistole. Střílí jen z rukou majitele

Masakrům na školách má předejít chytrá pistole. Střílí jen z rukou majitele (ilustrační foto)
iStock
Dušan Kütner
duk

Masové vraždy v amerických školách i na jiných místech světa přiměly politiky i výrobce zbraní přemýšlet nad tím, jak tomu zabránit. Americký start-up nyní přišel na trh s první sériové vyráběnou „chytrou“ zbraní Biofire Smart Gun, která rozpozná svého majitele, jinak nestřílí. Zda se rozšíří ve velkém měřítku je ale nejisté – proti hraje vysoká cena zbraně i nedůvěra zastánců tradičních zbraní, uvedl deník The Wall Street Journal.

Reklama

Zbraně, které využívají technologie k zajištění toho, že z nich mohou střílet pouze jejich majitelé a nikdo jiný, nazývané „chytré“ zbraně, byly vyvíjeny a diskutovány již od 90. let. Americký start-up z Colorada Biofire ale až nyní přišel na trh s první takovou sériové vyráběnou devítimilimetrovou pistolí Biofire Smart Gun. Střílet z ní lze pouze v případě, že rozpozná oprávněného uživatele pomocí čtečky otisků prstů na gripu nebo kamery pro rozpoznávání obličeje na zadní straně zbraně (na snímku vyznačeno modře) – jinak se neodemkne, uvedl deník The Wall Street Journal.

Chytrá pistole Biofire Smart Gun amerického start-upu nejprve ověří identitu svého majitele podle otisků prstů na spoušti a obličeje podle kamery vzadu (označeno modře), jinak nevystřelí.. Biofirem Smart Gun, se svolením

Jiří Hynek: Demokracie musí válčit chytře. K tomu směřují také inovace českých firem

Jiří Hynek: Demokracie musí válčit chytře. K tomu směřují také inovace českých firem

České firmy by se mohly významně podílet na poválečné obnově Ukrajiny a budování tamního obranného průmyslu. „Také tady můžeme školit odborníky, kteří by se pak na Ukrajinu vraceli,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Souvisí to podle něj i s problematikou migrace. Je mnohem lepší poskytnout zemím jako Ukrajina pracovní příležitosti na jejich území, než je personálně vysávat.

Přečíst článek

Dřívější snahy uvést chytré zbraně na trh selhaly, převážně kvůli tlaku aktivistů za práva na držení tradičních zbraní nebo proto, že nefungovaly tak, jak bylo přislíbeno. Zastánci nové technologie je propagují jako způsob, jak omezit náhodné střelby, krádeže střelných zbraní, a tím třeba i masové vražděni v amerických školách i jinde.

Kritici se obávají "pomalé spouště"

Zastánci práv na držení zbraní jsou ale opatrní, částečně kvůli obavám, že by vlády mohly zakázat prodej tradičních a mnohem dostupnějších zbraní, částečně proto, že se obávají, že by v případě nutnosti použít zbraň v sebeobraně kvůli ověřování totožnosti mohli vystřelit pozdě, nebo také vůbec, podotkl WSJ.

Česká společnost Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů kontrakt, jehož součástí je dodávka vyprošťovacích a odsunových vozidel Treva 30 (na snímku).

Strnadova Excalibur Army rekordně zvýšila tržby i zisk. Zbrojovka zakázky nestíhá a přistaví další halu

Zbrojovka Excalibur Army hlavně díky dodávkám vojenské techniky na Ukrajinu více než zpětinásobila své tržby na rekordních 13,5 miliardy korun ze zhruba 2,5 miliardy korun v roce 2021. Čistý zisk zbrojovky vzrostl sedminásobně z 222 milionů na 1,656 miliardy korun, což je také nejvyšší hodnota v historii firmy, která patří do strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG).

Přečíst článek

Otázkou je i cena, která mnohé zájemce o vlastní bezpečí a nezneužití jejich zbraně může odradit. Biofire Smart Gun stojí 1499 dolarů (asi 32 400 korun). Podobné zbraně bez high-tech funkcí obvykle stojí mezi 400 a 800 dolary. Podle firmy si ale dosud zbraň, která půjde do prodeje v prosinci, již předobjednaly tisíce lidí.

Chytrá zbraň je reakcí na školní masakr v roce 2012

Zakladatel společnosti Biofire Kai Kloepfer (26) se chytré technologii věnuje již od dospívání. Řekl, že sestavil systémy rozpoznávání otisků prstů a obličeje tak, že pokud jedna funkce nefunguje, protože má člověk mokré ruce nebo jeho obličej ještě není v dohledu kamery, bude fungovat druhá.

Ukázka z produkce Colt CZ Group při testech v Kanadě.

Colt CZ koupil švýcarského výrobce munice a technologií. I s řadou patentů

Zbrojařská skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) koupila švýcarského výrobce munice a technologií pro ozbrojené složky swissAA Holding AG. Ve společnosti nabyla stoprocentní podíl, hodnotu transakce nezveřejnila. Akvizice byla financována ze stávajících hotovostních zdrojů Colt CZ včetně prostředků z nedávné emise dluhopisů, uvedli zástupci holdingu.

Přečíst článek

Společnost Biofire byla založena v roce 2014 a získala finanční prostředky ve výši 30 milionů dolarů z různých zdrojů, včetně peněz od rizikového investora Rona Conwaye, který propagoval technologii chytrých zbraní již od střelby na základní škole Sandy Hook v roce 2012, a fondu Petera Thiela Founders Fund. Střelba ve škole v Newtownu ve státě Connecticut si tehdy vyžádala 20 mrtvých dětí a šest dospělých.

Kromě toho, že zastánci chytrých zbraní poukazují na nesmyslnost jejich krádeží, argumentují právě tím, že by mohly zabránit dětem v náhodném střílení ze střelných zbraní svých rodičů nebo dospívajícím v jejich použití při školních střelbách nebo sebevraždách. Studie z roku 2003, kterou provedli vědci zabývající se násilím se zbraněmi, totiž zjistila, že 37 procentům náhodných výstřelů mohlo být pomocí chytré technologie zabráněno.

Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group

Colt za čtvrtletí prodal méně zbraní a trápí ho silná koruna. Ale čistý zisk zbrojovka zvýšila

Colt CZ Group SE (Colt CZ) zaostal v prvním čtvrtletí za očekáváním analytiků, holding vykázal výnosy tři miliardy korun. Meziročně byly nižší o 15,2 procenta, a to kvůli poklesu prodeje zbraní nebo dopadům přepočtu z cizích měn. Čistý zisk zbrojařské skupiny dosáhl za tři měsíce roku 587,8 milionu korun, ve srovnání se stejným obdobím loni vzrostl o 7,9 procenta. Vyplývá to z konsolidovaných neauditovaných finančních výsledků holdingu, které dnes Colt CZ zveřejnil v tiskové zprávě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme