Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelená pro EDP, portugalský lídr investuje 25 miliard eur do obnovitelných zdrojů

Větrníky, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Největší portugalská energetická společnost EDP investuje 25 miliard eur (zhruba 586 miliard korun) do obnovitelných zdrojů energie. Do roku 2026 chce jejich instalovanou kapacitu téměř zdvojnásobit na 33 gigawattů (GW). Ve svém strategickém plánu uvedla, že 21 miliard eur investuje její větrná a solární divize EDP Renováveis, což je čtvrtý největší producent obnovitelné energie na světě, čtyři miliardy eur pak budou směřovat do elektrických sítí.

Reklama

Průměrné roční investice by se tak zvýšily na 6,2 miliardy eur. To je o 30 procent více, než předpokládal předchozí výhled do roku 2025. „Tento plán představuje jasný závazek k energetické transformaci prostřednictvím urychlení investic a udržitelného růstu,” uvedla firma.

EPH miliardáře Křetínského postaví v Británii elektrárnu a bateriové úložiště za desítky miliard

EPH miliardáře Křetínského postaví v Británii elektrárnu a bateriové úložiště za desítky miliard

Paroplynovou elektrárnu a bateriové úložiště za více než miliardu liber (v přepočtu asi 26,7 miliardy korun) postaví v Británii česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského. Projekty ještě musí schválit příslušné britské úřady, uvedl holding.

Přečíst článek

Přes 90 procent investic má směřovat do větrné a solární energie na pevnině, zbytek do větrné energie na moři, do baterií a vodíku. V prosinci měla společnost EDP instalovaný výkon obnovitelných zdrojů 18 GW.

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech

Nejpozoruhodnější evropskou odpovědí na ruskou agresi na Ukrajině nebyly jen dodávky zbraní a další pomoci za miliardy eur. Byla to také bezprecedentní rychlost, kdy Evropa během jediného roku téměř odstranila závislost na ruských fosilních palivech, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Firma uvedla, že se bude i nadále soustředit na „klíčové trhy s nízkým rizikem”. Očekává, že do roku 2026 jí přibude v Severní Americe 7,4 GW nových kapacit obnovitelných zdrojů a v Evropě 5,6 GW. Dále plánuje instalovat 2,2 GW nové kapacity v Jižní Americe a 1,2 GW v regionu Asie a Tichomoří.

Na financování části investice hodlá získat jednu miliardu eur prodejem akcií. Zájem o ně projevila firma Lisson Grove Investment, což je přidružená společnost singapurského státního investičního fondu GIC.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Větrníky na Karlovarsku

Dalibor Martínek: Větrné elektrárny nám vykrádají peněženky. K ničemu jinému nejsou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme