Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EPH miliardáře Křetínského postaví v Británii elektrárnu a bateriové úložiště za desítky miliard

EPH miliardáře Křetínského postaví v Británii elektrárnu a bateriové úložiště za desítky miliard
ČTK
 ČTK

Paroplynovou elektrárnu a bateriové úložiště za více než miliardu liber (v přepočtu asi 26,7 miliardy korun) postaví v Británii česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského. Projekty ještě musí schválit příslušné britské úřady, uvedl holding.

Reklama

Společnost EP UK Investments Ltd, která zastřešuje britská aktiva EPH, získala v kapacitní aukci patnáctiletou smlouvu na provoz nové paroplynové elektrárny o instalovaném výkonu 1700 megawattů (MW) a bateriového úložiště o instalovaném výkonu 299 MW.

Cílem je větší spolehlivost dodávek elektřiny

„Jsme hrdí na to, že po dokončení bude tato elektrárna jednou z nejmodernějších v Evropě a zásadním způsobem přispěje k zajištění spolehlivosti dodávek elektrické energie, zvláště v době, kdy obnovitelné zdroje nejsou schopny pokrýt spotřebu elektřiny ve Velké Británii," uvedl člen představenstva EPH Jan Špringl.

Vydavatelství Mafra na Smíchově

Uhlobaron Tykač chce od Babiše koupit Mafru. Zájem má i Křetínský

Podnikatel a majitel energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač jedná o koupi vydavatelství Mafra. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas. Pokud jde o Mafru, zájem jsme projevili, ale ta jednání jsou na počátku, řekl Tykač. Skupina Mafra, která patří k největším mediálním domům v Česku, spadá pod Agrofert ze svěřenských fondů šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Přečíst článek

Elektrárna a úložiště mají stát na místě bývalé uhelné elektrárny Eggborough, která byla vyřazena z provozu v roce 2018. Lokalitu získal EPH v roce 2015 akvizicí společnosti Eggborough Power Ltd.

Skupina EPH zaměstnává prostřednictvím svých firem více než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje po celé Evropě přes 70 společností zabývajících se výrobou elektřiny, přepravou a uskladňováním energií i logistikou. Provozní zisk (EBITDA) skupiny EPH činil podle posledních údajů za rok 2021 asi 2,3 miliardy eur (zhruba 54,6 miliardy korun podle nynějšího kurzu) a konsolidované tržby 18,9 miliardy eur (asi 448,3 miliardy korun).

Český miliardář a investor Daniel Křetínský a obří švýcarská komoditní společnost Vitol doufají, že získají stovky milionů liber určené na dotace pro britské elektrárny.

Křetínský hraje v Británii o stovky milionů liber z dotací

Český miliardář a investor Daniel Křetínský a obří švýcarská komoditní společnost Vitol doufají, že získají stovky milionů liber určené na dotace pro britské elektrárny, píše deník The Guardian. Patří k uchazečům v aukci provozovatele britské elektrizační soustavy National Grid, ve které jde o 1,5 miliardy liber (zhruba 40 miliard korun) a jejíž výsledky se vyhlásí tento měsíc.

Přečíst článek

Prezidentský Elysejský palác v Paříži.

Křetínský v „investiční horečce“ koupil v Paříži dům s výhledem na prezidentský palác

Český miliardář Daniel Křetínský koupil v roce 2020 pařížský dům ruského oligarchy Dmitrije Rybolovleva za 21,5 milionu eur (asi 517 milionu korun). Honosný městský dům má výhled na prezidentský Elysejský palác a bohatou historii. Zároveň patří mezi aktiva v Rybolovlevově ostře sledovaném rozvodu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme