Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další peníze na zbrojení. Strnad si jde na trh pro pět miliard

Příklad produkce kopřivnické Tatra Trucks
Tatra Trucks
 nst
nst

Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada chystá vydání dluhopisů za tři miliardy korun, s možností navýšení až na pět miliard korun. Emisi plánuje na červen. Jedná se o pátou emisi dluhopisů holdingu CSG. Firma uvedla, že vydáním dluhopisů chce podpořit svůj další růst. V poslední době investuje do nových akvizic i do rozšíření výroby ve svých členských společnostech.

Reklama

Koordinátorem nabídky dluhopisů jsou Česká spořitelna a J&T BANKA. Vedoucími spolumanažery emise jsou též Komerční banka a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. Skupina také uvedla, že v rámci aktivního řízení splatnosti svých závazků nabídne i možnost nabýt nové dluhopisy výměnou za dříve vydané dluhopisy splatné v listopadu 2024.

Další růst i akvizice

CSG má za sebou nejúspěšnější rok v historii. Konsolidované tržby holdingu v roce 2022 dosáhly bezmála 25 miliard korun, EBITDA 5,6 miliardy korun. Skupina loni prudce rostla ve všech pilířích svého podnikání, tedy v automotive, aerospace, obranném průmyslu a železničním průmyslu. Kromě milníkové investice do získání 70procentního podílu ve Fiocchi, která vyrábí malorážovou munici v domovské Itálii, Velké Británii i USA, investovala skupina do rozšíření výroby, výstavby nových hal a instalace výrobních technologií v celkové hodnotě šest miliard korun.

CSG vlastní mimo jiné i výrobce radarů Retia či automobilku Tatra Trucks. Tatra chystá letos představení prototypu vozidla s elektropohonem a vodíkovými články. Zelená mobilita je trend, který v CSG silně vnímají. Letos proto skupina miliardáře Michala Strnada, která zaměstnává přes 10 tisíc lidí, koupila 20procentní podíl ve francouzské akciové společnosti Gaussin, která vyrábí samořiditelné dopravní systémy s elektrickým pohonem čerpající energii z vodíkových článků či lithium-iontových baterií.

Strnadova CSG koupila čtvrtinu francouzského výrobce bezemisních a samořiditelných vozidel Gaussin

Strnadova CSG sází na bezemisní dopravu. Koupila pětinu francouzského Gaussinu

Průmyslový holding Czechoslovak Group (CSG) se stal největším akcionářem francouzské firmy Gaussin, která vyrábí bezemisní a samořiditelná vozidla pro dopravu zboží v logistických areálech, přístavech či na letištích. Holding vlastněný podnikatelem Michalem Strnadem informoval, že získal více než pětinový podíl s právem na zastoupení v představenstvu Gaussinu. Cenu transakce ale neuvedl.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Dalibor Martínek: Nový směr české ekonomiky? Budou to zbraně. A druhým Baťou se stane Strnad

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme