Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krach WeWork je neodkladný. Akcie firmy letí dolů

Krach WeWork je neodkladný. Akcie firmy letí dolů
Profimedia
 ČTK

Příběh odstrašujícího příkladu divoce nadhodnocených amerických start-upů jde do finále. Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork podle médií brzy vyhlásí bankrot.

Reklama

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork podle médií brzy vyhlásí bankrot. Společnost v úterý americkému finančnímu regulátorovi oznámila, že se dohodla s věřiteli na dočasném odkladu splátek některých svých dluhů. Deník The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované osoby napsal, že WeWork připravuje na příští týden žádost o vyhlášení konkurzu s ochranou před věřiteli. Akcie firmy po skončení úterního obchodování ztrácely více než 40 procent.

WeWork se před několika lety stala odstrašujícím příkladem divoce nadhodnocených amerických start-upů, uvedla agentura DPA. Do problémů se firma znovu dostala nedávno - už v srpnu přiznala, že má značné pochybnosti o své další existenci, a jako důvod uvedla ztráty a očekávanou potřebu peněz.

Adam Neumann, spoluzakladatel WeWork, který byl donucen z firmy odejít, se pouští do nového realitního byznysu.

Zdiskreditovaný spoluzakladatel WeWork z investorů opět tahá miliardy

Adam Neumann, který musel s potupou opustit WeWork, kdysi velmi opěvovanou společnost na sdílení kanceláří, už opět od investorů vybírá peníze na další realitní projekt, o kterém se toho zatím příliš neví. Jiní investoři jen kroutí hlavou. Hodnota jeho bývalé firmy mezitím klesla na desetinu.

Přečíst článek

Místo triumfu přišel propadák

V úterý WeWork oznámil, že se s podporovateli dohodl na dodatečném týdenním odkladu pro další jednání. Když firma na začátku října neuhradila dlužnou částku, začala 30denní lhůta, po jejímž uplynutí bylo možné rozhodnout o platební neschopnosti.

Myšlenkou společnosti WeWork je pronajímat kancelářské prostory se sdílenou infrastrukturou začínajícím podnikatelům v tzv. co-workingových prostorách. Zčásti díky chytrému marketingu zakladatelů investovali sponzoři do společnosti WeWork 47 miliard dolarů (přes bilion korun).

S pověstí jednoho z nejhodnotnějších start-upů chtěla společnost WeWork v roce 2019 vstoupit na burzu, místo triumfu ale přišel propadák. Hlubší vhled do podnikání v prospektu pro primární veřejnou nabídku (IPO) způsobil, že se velcí investoři ztrátové společnosti vyhnuli. Firmu pak tvrdě zasáhla pandemie, protože covidová opatření lidi přiměla pracovat z domova, místo sdílených prostor podniku jako do té doby.

V roce 2021 se WeWork dostala na burzu, ale jen díky spojení s firmou specializovanou na akvizice, takzvanou SPAC. Ještě v úterý měla WeWork před propadem ceny akcií hodnotu přibližně 120 milionů dolarů.

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork vzbudil pochybnost o své další existenci

Nejistá budoucnost WeWork. Odstoupilo několik členů představenstva, akcie firmy prudce klesly

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork je znovu v potížích a vzbudil dokonce pochybnosti o své další existenci. Firma uvedla, že odstoupili tři členové jejího představenstva. Vydala také varování, že její management potřebuje získat dodatečný kapitál, aby se společnost udržela nad vodou a udržela likviditu během příštích 12 měsíců. Akcie podniku po skončení obchodování ztrácely až 27 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme