Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Záchranné lano pro Arcu. Může jít do reorganizace, vyhne se konkurzu

Rastislav Velič, majitel Arca Investment
Trend

Většina věřitelů přijala v hlasování na právě probíhající věřitelské schůzi plán reorganizace Arca Investments. Před několika okamžiky výsledek hlasování oznámil Městský soud v Praze. Pro přijetí plánu se vyslovily tři ze čtyř věřitelských skupin. Pro hlasoval zajištěný věřitel, většina individuálních nezajištěných věřitelů – kteří drží zdaleka největší část hodnoty pohledávek – i skupina akcionářů dlužníka. Rozhodnutí většiny věřitelů poté stvrdil soud.

Reklama

„Z mého pohledu pozitiva soudem a většinou skupin věřitelů právě přijatého reorganizačního plánu Arca Investments spíše převažují nad potenciálními riziky. Z hlediska nejen komplikované struktury dlužníka a výše pohledávek jde o dosud moji profesně nejnáročnější kauzu,” podtknul k výsledku dnešního hlasování insolvenšní správce Lee Louda.

„Tím, že plán rovnou schválil i soud, byla potvrzena jeho zákonnost a poctivost. Předpokládáme, že ohledně schválení plánu se ještě povede určitý právní boj, a pak nás ještě čeká samozřejmě to nejdůležitější, tedy kroky vedoucí k samotné realizaci plánu," říká Peter Janiga, manažer odpovědný za restrukturalizaci Arca Investments. 

Studie: V ČR v prvním pololetí ubylo bankrotů firem i podnikatelů

V Česku bylo letos v prvním pololetí vyhlášeno 354 bankrotů společností, což bylo o 32 méně než před rokem. Počet bankrotů podnikatelů ve stejném období klesl meziročně o 488 na 2870. Zároveň bylo podáno 538 návrhů na bankrot společností, o 37 více než před rokem. Vyplývá to ze studie společnosti Czech Credit Bureau (CRIF).

Přečíst článek

Po nabytí účinnosti reorganizačního plánu nastane podle Loudy další etapa tohoto insolvenčního řízení. Jejím primárním úkolem bude transformovat majetek dlužníka a zajistit věřitelům co nejvyšší uspokojení jejich pohledávek,“

Hlavními pilíři reorganizačního plánu, který vyhotovili poradci z PwC Česká republika a advokáti Dentons, je zjednodušení stávající složité struktury a rozvoj aktiv tak, aby byla v pětiletém horizontu umožněna realizace jejich hodnoty za významně vyšší cenu, než je stávající konkurzní hodnota podle znaleckého posudku. Ten v pondělí schválili věřitelé s tím, že majetková podstata firmy 2,6 miliardy korun

Kvůli tomu vznikne nová struktura Noah, která zejména narovná složité vztahy mezi jednotlivými firmami nacházejícími se v různých jurisdikcích, uvedl mluvčí PwC Aleš Černý. V kooperaci s věřitelským výborem bude jmenován profesionální management, který bude Noah za dohledu věřitelů a insolvenčního správce spravovat.

Zajištěný věřitel dostane sto procent hodnoty svých pohledávek, nezajištění věřitelé by měli dostat okolo poloviny hodnoty pohledávek (v součtu se slovenskou částí insolvenčního řízení). Akcionáři dlužníka nedostanou žádné plnění, dodal Černý.

Šéf Uniperu Klaus-Dieter Maubach

Uniper žádá německou vládu o pomoc. Nedopustíme, aby zkrachoval, vzkazuje ministr

Německá energetická společnost Uniper, která je největším odběratelem ruského plynu v Německu, požádala vládu v Berlíně o stabilizační pomoc. Společnost, která se dostala do potíží kvůli nedostatku plynu a jeho prudce rostoucím cenám, navrhuje kapitálová opatření, aby vláda mohla do podniku vstoupit. Uniper chce také přenášet cenovou zátěž plně na zákazníky. Cílem je zastavit kumulaci ztrát a zajistit firmě likviditu.

Přečíst článek

Insolvenční správce Lee Louda již dříve uvedl, že posudek nezohlednil možné zvýšení hodnoty majetkové podstaty reorganizací a nepočítá ani se slovenskými aktivy skupiny. Posudek zpracovala Equity Solutions Appraisals, hodnoty stanovila na základě stavu ze 30. září 2021.

Věřitelé přihlásili do insolvence 23 miliard korun. Na zvláštním přezkumném jednání 17. června byly přezkoumány zbylé přihlášené pohledávky za 6,9 miliardy korun. V tomto objemu přihlášek insolvenční správce nepopřel pohledávky za 2,9 miliardy korun. Celkový stav dosud zjištěných přihlášených pohledávek v tomto řízení tak po dnešku činí přibližně 18,5 miliardy korun.

Část klientů zkrachovalého H-Systemu

Zlom v kauze H-System. Ministr Pavel Blažek chce prosadit výplatu odškodného podvedeným klientům

Klienti zkrachovalého H-Systemu stále čekají na alespoň částečnou kompenzaci svých nákladů. Stát nyní může využít výtěžek z prodeje nemovitostí zakladatele H-Systemu Petra Smetky. Má to však řadu právních překážek, uvádějí dnešní Lidové noviny.

Přečíst článek

Schůze věřitelů Arca Investments, která je v insolvenci, začala v pondělí. Přítomni jsou věřitelé, kteří zastupují pohledávky za 13,37 miliardy korun. Schůze je naplánovaná do středy 27. července.

Věřitelé jsou v reorganizačním plánu rozděleni do čtyř skupin, které tvoří zajištěný věřitel J&T Banka, nezajištění věřitelé, skupinoví věřitelé a akcionáři dlužníka. Plán počítá s tím, že v české části budou pohledávky zajištěného věřitele uspokojeny ze sta procent, nezajištěných věřitelů z 31,17 procenta, skupinových věřitelů z 9,7 procenta a dlužník nedostane nic. Cílem stále zůstává, aby nezajištění věřitelé v českém a slovenském řízení dohromady získali 50 procent zjištěných pohledávek.

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme