Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EFIT Bohemia z Veličovy skupiny Arca žádá o konkurz

Rastislav Velič, majitel Arca Investment
se svolením týdeníku Trend
Dušan Kütner

Příběh ekonomicky se potápějící společnosti Arca Investments podnikatele Rastislava Veliče má další oběť. Dceřiná firma EFIT Bohemia zajišťující pro společnosti skupiny Arca účetní, kancelářské či IT služby, na sebe podala návrh na zahájení insolvenčního řízení řešeného prohlášením konkurzu. EFIT Bohemia má podle návrhu nesplacené pohledávky ve výši 45,4 milionu korun, z toho po datu splatnosti téměř 25 milionů – více, než činil její roční obrat v roce 2019, kdy zveřejnila poslední výroční zprávu o hospodaření. Soud návrhu na zahájení řízení vyhověl.

Reklama

„Do finanční situace dlužníka výrazným způsobem nepřímo zasáhla pandemie onemocnění COVID-19, neboť její průběh i post-covidové období primárně zasáhly obchodní partnery dlužníka – odběratele, a tedy dlužníky,“ uvedl v návrhu Velič. „V situaci, kdy tyto společnosti nebyly schopny hradit své dluhy vůči dlužníkovi ve sjednaném rozsahu, začaly se projevovat prvky potenciální sekundární platební neschopnosti dlužníka,“ dodal.

Rastislav Velič, majitel Arca Investments

Úpadek Arca Investments bude řešen reorganizací

Do insolvence padlé investiční firmy Rastislava Veliče (na snímku) jsou přihlášeny pohledávky za 23 miliard korun.

Přečíst článek

Největší objem závazků vyplývá z emise dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 25 milionů korun emitovaných v roce 2018 se splatností k 1. srpnu letošního roku. Celkem bylo vydáno 24 973 103 kusů dluhopisů ve jmenovité hodnotě jedna koruna. Podle informací EFIT Bohemia jsou dluhopisy v současnosti ve vlastnictví 84 různých fyzických osob. Celkové závazky dlužníka po lhůtě splatnosti vyplývající z hodnoty dluhopisů jsou tedy asi 24,97 milionu korun.

I v případě EFIT Bohemia jsou podle Veliče důvodem problémů firmy potíže s bývalým spolumajitelem Arca Investments Pavolem Krúpou. „U společností ze skupiny Pavola Krúpy a jejích dluhů vůči dlužníkovi se bohužel jedná o zjevnou snahu nehradit sjednané a ze zákona vyplývající pohledávky, což rovněž zhrošilo ekonomickou kondici dlužníka,“ uvedl Velič. Vyjádření Pavola Krúpy se nepodařilo získat.

Pavol Krúpa

Krúpa vydíral Bakalu, rozhodl americký soud a vyměřil stamilionové odškodné

Federální soudce v Jižní Karolíně rozhodl, že slovenský podnikatel Pavol Krúpa musí zaplatit více než 32,4 milionu dolarů (702 milionů korun) investorovi Zdeňku Bakalovi za to, že proti němu vedl pět let trvající vyděračkou kampaň. Tvrzení je smyšlené a vykonstruované, reagoval Krúpa.

Přečíst článek

EFIT Bohemia podala v březnu insolvenční návrh spojený s návrhem na vyhlášení konkurzu na společnost KGI – Global Investments, která byla podle skupiny Arca dlouhodobě spojována právě s Krúpou. Závazky KGI podle odhadu Arca Capital převyšovaly půl miliardy korun, z toho přes 350 milionů bylo skupině Arca Capital. Původní návrh pražský městský soud zamítl, po odvolání se k Vrchnímu soudu se ale kauza vrátila zpět a nyní se stále řeší.

Krúpa naopak tvrdí, že Arca chce KGI ovládnout podvodem a inkasovat budoucí příjmy ve výši stamilionů korun z vypořádání společnosti AM trust. Sama Arca Capital již před časem oznámila převzetí kontroly nad KGI.

Jan Čermák

Arca je nejtvrdší soupeř, říká její úhlavní nepřítel Čermák

Pohledávkový spekulant a lobbista Jan Čermák je kontroverzní figurou světa tuzemských insolvencí. Teď je úhlavním nepřítelem šéfů skupiny Arca.

Přečíst článek

Se samotnou mateřskou firmou EFIT Bohemia Arca Investments soud zahájil insolvenční řízení v polovině května. Věřitelé v říjnu rozhodli, že úpadek Arca Investments neskončí konkurzem, ale reorganizací. Reorganizační plán připravuje Arca společně s prozatímním věřitelským výborem a poradci PwC a Badokh, plán by měl věřitelům vrátit alespoň polovinu jejich pohledávek.

Těch bylo původně přihlášeno za 23 miliard korun, soud z toho uznal pohledávky v celkové výši 15,7 miliardy. Soud také v říjnu rozhodl, že hlavní insolvenční řízení s Arca Investments se uskuteční v Česku, a nikoli na Slovensku, jak bylo původně rozhodnuto, neboť i tam měla firma rozsáhlé aktivity.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Dalibor Martínek: Největší český bankrot v historii. Soudný den pro zkrachovalou Arca Investments nastává

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme