Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Padlá Arca má hodnotu 2,6 miliardy korun. Kritizovaný znalecký posudek schválili věřitelé

Tisk tisícikorunových bankovek v tiskárně cenin
Česká národní banka
 ČTK

Schůze věřitelů zkrachovalé skupiny Arca Investments v pondělí schválila znalecký posudek, podle kterého činí majetková podstata firmy 2,6 miliardy korun. Podle posudku by bylo možné uspokojit z hodnoty skupiny 11,4 procenta závazků.

Reklama

Insolvenční správce Lee Louda již dříve uvedl, že posudek nezohlednil možné zvýšení hodnoty majetkové podstaty reorganizací a nepočítá ani se slovenskými aktivy skupiny. Posudek zpracovala Equity Solutions Appraisals, hodnoty stanovila na základě stavu ze 30. září 2021.

„Ve znaleckém posudku nejsou zohledněna pozitiva, která by měla být dána reorganizací, zde primárně získaná navrhovanou transformací aktiv. Dále je zapotřebí zdůraznit, že posudek neoceňuje slovenská aktiva, tedy aktiva, která budou náležet do slovenské majetkové podstaty po zahájení vedlejšího insolvenčního řízení na Slovensku,” uvedl v dubnu Louda. Nelze tedy podle něj z hodnoty, kterou určil posudek, zacházet jako s hodnotou, z níž se budou uspokojovat závazky věřitelů.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Dalibor Martínek: Největší český bankrot v historii. Soudný den pro zkrachovalou Arca Investments nastává

Kdo bude rozhodovat o osudu dvaceti miliard korun, které investoři utopili ve zkrachovalé investiční skupině Arca Investments? Jde o největší bankrot firmy v novodobých dějinách. Klíčové jednání věřitelského výboru se uskuteční za pár desítek hodin. V pondělí se scházejí věřitelé, aby rozhodli, zda se půjde cestou reorganizace firmy, nebo společnost spadne do konkurzu.

Přečíst článek

Věřitelé přihlásili do insolvence 23 miliard korun. Na zvláštním přezkumném jednání 17. června byly přezkoumány zbylé přihlášené pohledávky za 6,9 miliardy korun. V tomto objemu přihlášek insolvenční správce nepopřel pohledávky za 2,9 miliardy korun. Celkový stav dosud zjištěných přihlášených pohledávek v tomto řízení tak po dnešku činí přibližně 18,5 miliardy korun.

Schůze věřitelů Arca Investments, která je v insolvenci, začala dnes. Přítomni jsou věřitelé, kteří zastupují pohledávky za 13,37 miliardy korun. Věřitelé rozhodují o přijetí reorganizačního plánu, který připravili poradci ze společností PwC a Dentons. Schůze je naplánovaná do středy 27. července. Plán reorganizace české části zkrachovalé společnosti Arca Investments (AI) přinese podle společnosti věřitelům téměř šest miliard korun. Firma uvedla, že je nejlepším možným řešením zejména pro nezajištěné věřitele s pohledávkami ve formě směnky. Ve čtvrtek ohledně reorganizačního plánu vyslovilo pochybnosti Městské státní zastupitelství v Praze.

Věřitelé jsou v reorganizačním plánu rozděleni do čtyř skupin, které tvoří zajištěný věřitel J&T Banka, nezajištění věřitelé, skupinoví věřitelé a akcionáři dlužníka. Plán počítá s tím, že v české části budou pohledávky zajištěného věřitele uspokojeny ze sta procent, nezajištěných věřitelů z 31,17 procenta, skupinových věřitelů z 9,7 procenta a dlužník nedostane nic. Cílem stále zůstává, aby nezajištění věřitelé v českém a slovenském řízení dohromady získali 50 procent zjištěných pohledávek.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Největší krach v Česku: Věřitelé se bojí, že z Arcy neuvidí ani desetinu vložených peněz

Největší krach novodobých českých dějin, kdy Arca Investments slovenského finančního žraloka Pavola Krúpy nasbírala od investorů kolem třiceti miliard korun, které se následně „ztratily“, jde do další fáze. Věc je zamotaná tím, že od Krúpy převzal spletenec firem další slovenský šíbr Rastislav Velič. 

Přečíst článek

Insolvenční řízení s Arca Investments zahájil pražský městský soud loni v květnu. Věřitelé přihlásili pohledávky za zhruba 23 miliard korun, z nichž menší část nebyla uznána. O řešení úpadku reorganizací, nikoli konkurzem, rozhodla schůze věřitelů na počátku října. Arca uvedla, že reorganizace věřitelům zajistí aspoň 50procentní uspokojení pohledávek v průběhu pěti let. Arca Investments byla mateřskou společností skupiny Arca Capital.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Insolvenční správce Arcy žaluje přednostně vyplacené věřitele o skoro čtyři miliardy

Insolvenční správce zkrachovalé společnosti Arca Investments Lee Louda podal k 11. květnu k Městskému soudu v Praze 174 odpůrčích žalob v souhrnné hodnotě 3,9 miliardy korun. Žaloby jsou vedeny proti proti transakcím, které upřednostňovaly některé věřitele. Mezi žalovanými je podle serveru Seznam Zprávy miliardář Zbyněk Frolík nebo zakladatel Fortuny Petr Bouma.

Přečíst článek

Pavol Krúpa, bývalý majitel Arca Investment

Krúpův a Veličův sen o lithiu z Cínovce končí, firma požádala o konkurz

Sen o zbohatnutí podnikatelů Pavola Krúpy a posléze Rastislava Veliče na lithiu z Cínovce zřejmě po čtyřech letech končí. Firma České Lithium, kterou založil Krúpa v rámci své tehdejší skupiny Arca Investments (v níž má nyní většinový podíl právě Velič), čelí insolvenčnímu řízení. To vyvolal kvůli čtyřistatisícové pohledávce investiční fond IFIS a sama firma se k němu připojila s žádostí o prohlášení konkurzu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme