Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlom v kauze H-System. Ministr Pavel Blažek chce prosadit výplatu odškodného podvedeným klientům

Část klientů zkrachovalého H-Systemu
ČTK
 ČTK

Klienti zkrachovalého H-Systemu stále čekají na alespoň částečnou kompenzaci svých nákladů. Stát nyní může využít výtěžek z prodeje nemovitostí zakladatele H-Systemu Petra Smetky. Má to však řadu právních překážek, uvádějí dnešní Lidové noviny.

Reklama

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chce odškodnit poškozené klienty vytunelované společnosti H-System. Pomoci by tomu mohl prodej rekreačního areálu Rabyně u slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi. Píšou o tom dnešní Lidové noviny. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky se Blažek v řádu dnů obrátí na ministerstvo financí, aby zvážilo podání návrhu vládě. Posun v případu podle deníku nastal po úterní schůzce Blažka a jeho náměstků s pražskou radní Hanou Kordovou Marvanovou (za STAN), která roky zastupuje část poškozených v H-Systemu.

Advokátka se odkazovala na rozsudek Městského soudu v Praze, který v dubnu rozhodl, že areál v Rabyni patří státu a nikoli podnikateli Zdeňku Fabingerovi, který ho nabyl v nezákonné dražbě.

Byty, ilustrační foto

Zdražování pokračuje. Průměrná cena staršího bytu v Česku přesáhla 90 tisíc korun za metr čtvereční

Průměrná cena staršího bytu se podle studie realitní skupiny European Housing Services (EHS) , která využívá data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality, za první čtvrtletí dostala v Česku poprvé nad 90 tisíc korun za metr čtvereční. V Praze přijde starší byt na víc než 120 tisíc za metr čtvereční a v Brně je to přes 90 tisíc. Nájmy se vrátily na ceny před koronavirovou krizí.

Přečíst článek

„Na jednání s ministrem Blažkem, které jsem vyvolala na základě průlomového soudního rozhodnutí, jsem byla velmi mile překvapena. Jde po dlouhé době o ministra, který rozumí problému, navrhl postup a je připraven to řešit,“ řekla LN Marvanová.

Reklama

Stát se musí vzdát peněz

Blažek podle mluvčího ministerstva spravedlnosti odešle v řádu dnů dopis ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS), ve kterém jej požádá, aby se případem poškozených v případu H-Systemu zabýval a zvážil podání návrhu vládě, aby souhlasila s uvolněním výtěžku z prodeje areálu Rabyně poškozeným v případu H-Systemu.

Potíž je totiž v tom, že ani po rozhodnutí soudu nemají podvedení klienti automaticky nárok na odškodné. Neumožňuje to současná právní úprava, protože v soudním líčení, které se týkalo nezákonné dražby areálu v Rabyni, nevystupovali jako poškození. Tím byl český stát. O svůj nárok na odškodnění by se tak museli dále soudit. Samo ministerstvo spravedlnosti přiznává, že jde o mezeru v zákoně. „Do jisté míry lze mluvit o nedokonalé legislativně, která byla právě z uvedeného důvodu později upravena,“ uvedl mluvčí resortu.

Žádné vládní dotace ministra Mariana Jurečky bytovou krizi v Česku nezmění, míní komentátor newstream.cz Dalibor Martínek.

Dalibor Martínek: Teď teprve přichází krize bydlení. Vláda jen zírá a nemá žádný plán

Dosud se hlavně mluvilo o zdražování hypoték. O tom, že mladí lidé i ti starší na ně již nedosáhnou. To je pravda. Při cenách bytů, které rostou ve všech krajích, nejvíce v Ústí nad Labem, a které v Praze u novostaveb již dosahují v průměru sto padesát tisíc korun za metr čtvereční, hypotéky přestávají dávat smysl.

Přečíst článek

Klíčové rozhodnutí o finanční satisfakci podvedených klientů H-Systemu bude na vládě. Podle mluvčího by technicky nešlo o odškodnění, nýbrž o „přenechání výtěžku z prodeje areálu Rabyně státem poškozeným“.

Podvodná aukce

Původně byl rekreační areál ve zinscenované dražbě prodán za 29 milionů korun. Podle znaleckého posudku měl však hodnotu 70 milionů korun a nyní se odhaduje na více než 100 milionů korun, píšou LN.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetku soudy poslaly na 12 let do vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

koruna, české bankovky, mince

Lukáš Kovanda: V Česku je desátá největší bída v EU

V Česku je desátá největší bída v EU. Slováci ji mají vyšší, navzdory nižší inflaci. Vůbec největší bídu má pět zemí, které vesměs platí eurem: Estonsko, Litva, Řecko, Španělsko a Lotyšsko. Tyto země mají index bídy vyšší než 20. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Přečíst článek

Preziden Miloš Zeman jmenuje Aleše Michla guvernérem České národní banky

Stanislav Šulc: Ve snaze skandalizovat Aleše Michla se pořad 168 hodin změnil v zábavní formát. Nic než špatný humor nepředvedl

Česká televize v pořadu 168 hodin přinesla reportáž o kontroverzi spojené s nastupujícím guvernérem České národní banky Alešem Michlem s názvem Dovolená s Michlem. Udělala to způsobem, jako by se autoři reportáže snažili cíleně dehonestovat nového vládce centrální banky. Tady je sedm největších faulů, kterých se televize dopustila a za které by se měla omluvit přinejmenším Michlovi, ale raději všem, které uvedla v omyl. Tedy všem divákům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nájemné (ilustrační foto)

Průměrný nájem dále zdražuje. Druhý kvartál přinesl zlevňování jen v Ostravě a Plzni, a to jen u větších bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme