Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlom v kauze H-System. Ministr Pavel Blažek chce prosadit výplatu odškodného podvedeným klientům

Část klientů zkrachovalého H-Systemu
ČTK
 ČTK

Klienti zkrachovalého H-Systemu stále čekají na alespoň částečnou kompenzaci svých nákladů. Stát nyní může využít výtěžek z prodeje nemovitostí zakladatele H-Systemu Petra Smetky. Má to však řadu právních překážek, uvádějí dnešní Lidové noviny.

Reklama

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chce odškodnit poškozené klienty vytunelované společnosti H-System. Pomoci by tomu mohl prodej rekreačního areálu Rabyně u slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi. Píšou o tom dnešní Lidové noviny. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky se Blažek v řádu dnů obrátí na ministerstvo financí, aby zvážilo podání návrhu vládě. Posun v případu podle deníku nastal po úterní schůzce Blažka a jeho náměstků s pražskou radní Hanou Kordovou Marvanovou (za STAN), která roky zastupuje část poškozených v H-Systemu.

Advokátka se odkazovala na rozsudek Městského soudu v Praze, který v dubnu rozhodl, že areál v Rabyni patří státu a nikoli podnikateli Zdeňku Fabingerovi, který ho nabyl v nezákonné dražbě.

Byty, ilustrační foto

Zdražování pokračuje. Průměrná cena staršího bytu v Česku přesáhla 90 tisíc korun za metr čtvereční

Průměrná cena staršího bytu se podle studie realitní skupiny European Housing Services (EHS) , která využívá data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality, za první čtvrtletí dostala v Česku poprvé nad 90 tisíc korun za metr čtvereční. V Praze přijde starší byt na víc než 120 tisíc za metr čtvereční a v Brně je to přes 90 tisíc. Nájmy se vrátily na ceny před koronavirovou krizí.

Přečíst článek

„Na jednání s ministrem Blažkem, které jsem vyvolala na základě průlomového soudního rozhodnutí, jsem byla velmi mile překvapena. Jde po dlouhé době o ministra, který rozumí problému, navrhl postup a je připraven to řešit,“ řekla LN Marvanová.

Stát se musí vzdát peněz

Blažek podle mluvčího ministerstva spravedlnosti odešle v řádu dnů dopis ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS), ve kterém jej požádá, aby se případem poškozených v případu H-Systemu zabýval a zvážil podání návrhu vládě, aby souhlasila s uvolněním výtěžku z prodeje areálu Rabyně poškozeným v případu H-Systemu.

Potíž je totiž v tom, že ani po rozhodnutí soudu nemají podvedení klienti automaticky nárok na odškodné. Neumožňuje to současná právní úprava, protože v soudním líčení, které se týkalo nezákonné dražby areálu v Rabyni, nevystupovali jako poškození. Tím byl český stát. O svůj nárok na odškodnění by se tak museli dále soudit. Samo ministerstvo spravedlnosti přiznává, že jde o mezeru v zákoně. „Do jisté míry lze mluvit o nedokonalé legislativně, která byla právě z uvedeného důvodu později upravena,“ uvedl mluvčí resortu.

Žádné vládní dotace ministra Mariana Jurečky bytovou krizi v Česku nezmění, míní komentátor newstream.cz Dalibor Martínek.

Dalibor Martínek: Teď teprve přichází krize bydlení. Vláda jen zírá a nemá žádný plán

Dosud se hlavně mluvilo o zdražování hypoték. O tom, že mladí lidé i ti starší na ně již nedosáhnou. To je pravda. Při cenách bytů, které rostou ve všech krajích, nejvíce v Ústí nad Labem, a které v Praze u novostaveb již dosahují v průměru sto padesát tisíc korun za metr čtvereční, hypotéky přestávají dávat smysl.

Přečíst článek

Klíčové rozhodnutí o finanční satisfakci podvedených klientů H-Systemu bude na vládě. Podle mluvčího by technicky nešlo o odškodnění, nýbrž o „přenechání výtěžku z prodeje areálu Rabyně státem poškozeným“.

Podvodná aukce

Původně byl rekreační areál ve zinscenované dražbě prodán za 29 milionů korun. Podle znaleckého posudku měl však hodnotu 70 milionů korun a nyní se odhaduje na více než 100 milionů korun, píšou LN.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetku soudy poslaly na 12 let do vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

koruna, české bankovky, mince

Lukáš Kovanda: V Česku je desátá největší bída v EU

V Česku je desátá největší bída v EU. Slováci ji mají vyšší, navzdory nižší inflaci. Vůbec největší bídu má pět zemí, které vesměs platí eurem: Estonsko, Litva, Řecko, Španělsko a Lotyšsko. Tyto země mají index bídy vyšší než 20. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Přečíst článek

Preziden Miloš Zeman jmenuje Aleše Michla guvernérem České národní banky

Stanislav Šulc: Ve snaze skandalizovat Aleše Michla se pořad 168 hodin změnil v zábavní formát. Nic než špatný humor nepředvedl

Česká televize v pořadu 168 hodin přinesla reportáž o kontroverzi spojené s nastupujícím guvernérem České národní banky Alešem Michlem s názvem Dovolená s Michlem. Udělala to způsobem, jako by se autoři reportáže snažili cíleně dehonestovat nového vládce centrální banky. Tady je sedm největších faulů, kterých se televize dopustila a za které by se měla omluvit přinejmenším Michlovi, ale raději všem, které uvedla v omyl. Tedy všem divákům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Rekreační areál v Rabyni jde opět do dražby

A znovu do aukce. Rekreační areál v Rabyni, který patřil Smetkovi, opět hledá nového majitele

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme