Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát vybere méně. Bankám klesají zisky, na windfall tax odvedou jednotky miliard, soudí analytici

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 22 procent na 3,6 miliardy korun.
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Šestice největších tuzemských bank, které budou za letošní rok platit daň z mimořádných zisků, vydělala v prvním čtvrtletí 2023 celkem 14,8 miliardy korun. Ve stejném období loni to bylo 15,6 miliard korun. Vyplývá to z výsledků bank. Hlavním důvodem snížení zisku o 800 milionů je podle analytiků meziroční pokles čistých úrokových výnosů, který zasáhl většinu bank. Mohlo k tomu mírně přispět i zavedení daně z neočekávaných zisků, dodali.

Reklama

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 22 procent na 3,6 miliardy korun. Komerční bance stoupl o 1,4 procenta na 3,6 miliardy korun. Monetě Money Bank klesl o 5,8 procenta na 1,2 miliardy korun. České spořitelně zisk vzrostl o třetinu na 3,3 miliardy korun, UniCredit Bank v ČR a na Slovensku stoupl o 19 procent na 2,2 miliardy korun. Raiffeisenbank v ČR klesl o 28 procent na 864 milionů korun.

bitcoin (ilustrační foto)

Král bitcoin i pražská burza. Loňské propadáky letos vydělávají

Bitcoin patří k letošním nejlepším investicím. Vydělávají však také akcie i dluhopisy. Druhé čtvrtletí však může přinést krátkodobý propad, domnívají se odborníci na globální finanční trhy. Pražská burza patří k vítězům, především díky akciím ČEZ.

Přečíst článek

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Místo sto miliard jen čtyřicet. Stát vybere na mimořádné dani výrazně méně

Stát letos vybere na dani z neočekávaných zisků a odvodu z nadměrného zisku při výrobě elektřiny 40,3 miliardy korun. Vyplývá to z materiálů pro úterní jednání Výboru pro rozpočtové prognózy, který na svých stránkách zveřejnilo ministerstvo financí. Zákon o státním rozpočtu přitom očekával výnos těchto mimořádných opatření 100 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tento týden uvedl, že výběr peněz bude nižší, než se čekalo, současně by ale podle něj měly být nižší výdaje na kompenzace vysokých cen energií, na které byly příjmy z mimořádných opatření určeny.

Přečíst článek

„Z oznámených odvodů na mimořádné dani lze soudit, že stát vybere méně než se dříve očekávalo. Zatímco stát dříve doufal ve výběr jen z bankovního sektoru 33 miliard korun, nyní očekávám, že se celkový odvod bank bude pohybovat v řádu nižších jednotek miliard,” řekl ČTK analytik XTB Tomáš Cverna. Za případným menším než očekávaným výběrem mimořádné daně budou podle něj stát právě úrokové výnosy.

J&T Banka, sídlo

J&T Banka loni vydělala 3,4 miliardy. Windfall tax se vyhne

J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, stoupl loni meziročně čistý zisk o 21 procent na 3,38 miliardy korun.

Přečíst článek

Jelikož Česká národní banka zastavila svůj cyklus zvedání sazeb, chybí finančním domům růstové impulzy, doplnil analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Naopak vzhledem ke konkurenčním tlakům podle něj přeceňují depozita, což má za následek nárůst úrokových nákladů. V prostředí vyšších sazeb taktéž ochabuje produkce nových úvěrů. Některé peněžní ústavy dokázaly reagovat škrty na straně provozních nákladů, což dopad horších výnosů z úroků na čistý zisk tlumilo, dodal.

Vláda rozhodla o návratu spotřební daně z nafty na původní hodnotu 9,95 koruny za litr.

800 milionů do státní kasy měsíčně. Vláda chce od léta vrátit spotřební daň z nafty

Vláda rozhodla o návratu spotřební daně z nafty na původní hodnotu 9,95 koruny za litr. V návrhu novely zákona o spotřebních daních navrhuje, aby se tak stalo od poloviny roku. V současnosti je daň nižší o 1,50 koruny na litr, úleva měla původně platit do konce roku. Návrat sazby na původní hodnotu se nelíbí dopravcům.

Přečíst článek

Komerční banky napříč evropskými ekonomikami v loňském roce využívaly zvyšování úrokových sazeb ve svůj prospěch, když klientům nabízely nižší úroky, než jaké získaly na úložkách u centrální banky nebo na úvěrech pro klienty, uvedl Cverna. Navzdory tomu, že se úrokové sazby mohou v ekonomice držet na vyšší úrovni delší dobu, neočekává pokračování agresivního zvyšování jako v roce 2022. To zmenší manévrovací prostor pro banky a způsobí tlak na čisté úrokové marže, dodal.

Těchto bank se týká takzvaná windfall tax, kterou schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl, rostly jí úvěry i vklady

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl. Růst úvěrů a vkladů nepomohl

Přečíst článek
Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme