Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Washington zneklidněl. Huawei buduje utajovanou síť závodů na pokročilé čipy

Washington znervózněl. Huawei má kromě Pekingu i další nečekané podporovatele - tchajwanské firmy
iStock
Lukáš Kovanda

Několik tchajwanských technologických firem pomáhá čínskému podniku Huawei stavět na jihu pevninské Číny utajovanou síť závodů na výrobu čipů, zjistila agentura Bloomberg. Huawei by jejím prostřednictvím mohl obcházet sankce, které na něj uvalily Spojené státy, a dále rozvíjet čínské technologické ambice. Huawei podle Bloombergu buduje dané závody pod jinými jmény, aniž by jakkoli připouštěl svoji účast.

Reklama

Huawei, dosud i českým zákazníkům známý hlavně jako výrobce mobilních telefonů, se na produkci čipů vrhl v loňském roce. Rozvoj čipové výroby podniku masivně dotuje čínská vláda a rozpočet města Šen-čen, kde Huawei sídlí. Aktuálně čerpaná dotace má dohromady činit zhruba 30 miliard dolarů, tedy v přepočtu 700 miliard korun, vyplývá ze zprávy washingtonské Asociace polovodičového průmyslu. 

Washington znervózněl

Účast tchajwanských firem, jako je Topco Scientific, L&K Engineering, United Integrated Services nebo Cica-Huntek Chemical Technology Taiwan, může pomoci vysvětlit rychlý pokrok kolosu Huawei v čipové výrobě. Vždyť Huawei letos koncem srpna nečekaně představil mobilní telefon s pokročilým čipem čínské výroby, jímž značně zneklidnil Washington a umocnil tamní volání po dalším přitvrzení sankcí.    

Paradoxní je, že čipy ze závodů, které podniku Huawei pomáhají budovat zmíněné tchajwanské firmy, mohou nakonec ohrozit samotný Tchaj-wan. Peking je totiž může využít při výrobě raket a řízených střel cílících právě na tento ostrov.

Americké sankce zapovídají dodávky amerických technologií podniku Huawei, neblokují ovšem jeho veškeré obchodní vztahy. Takže zmíněné tchajwanské firmy literu sankcí porušovat nemusí, i když jejich ducha ovšem ano. 

Další bič na Huawei. Brusel zvažuje zákaz spolupráce na 5G sítích

Další bič na Huawei. Brusel zvažuje zákaz spolupráce na 5G sítích

Evropská unie podle listu Financial Times (FT) zvažuje, že členským státům zakáže v sítích páté generace (5G) využívat společnosti, které jsou považovány za bezpečnostní riziko, včetně čínské firmy Huawei. Úvahy se objevují v době, kdy v Bruselu rostou obavy, že některé vlády členských zemí v této otázce příliš otálejí,

Přečíst článek

Evropě ujíždí vlak v technologiích. V Top 50 nejvíce inovativních firem je nahrazují asijské.

Evropě ujíždí vlak v inovacích. V Top 50 nejlepších firem světa je nahrazují asijské

Mezi 50 nejvíce inovativními firmami světa je jen osm společností z Evropy, což je o polovinu méně než před dvěma lety. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG). V první polovině žebříčku jsou podle něj pouze dvě evropské společnosti. Výrazně naopak roste zastoupení asijských firem.

Přečíst článek

Huawei (ilustrační foto)

Americké sankce podnítily rozmach výroby čipů v Číně. A Peking to štědře podporuje

Sektor výroby mikročipů roste v Číně rychleji než kdekoliv jinde na světě. Přispěly k tomu sankce, které Spojené státy uvalily na místní technologické giganty, od firmy Huawei Technologies až po firmu Hikvision, které zvýšily zájem o domácí výrobky. Podle údajů agentury Bloomberg pochází 19 z 20 nejrychleji rostoucích firem čipového průmyslu za poslední čtyři čtvrtletí z Číny. Loni jich bylo osm.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme