Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vytištěné schodiště a zdi. V Praze je první 3D tiskárna pro stavaře

3D tiskárna
Weber/užito se svolením
 nst
nst

Obytný dům, opěrné zdi, schody či most. To vše lze tisknout na 3D tiskárnách.

Reklama

Weber, člen Skupiny Saint-Gobain, otevřel v pražských Štěrboholech své první české komerční centrum 3D stavebního tisku. Robotické rameno zde za pomoci speciální cementové směsi, vyvinuté pro 3D tisk, zvládne ve velmi krátkém čase vytisknout až 12 metrů dlouhé a 3 metry široké stavební prvky. 

Firma uvádí, že díky tomu, že 3D tisk nevyplňuje betonem celý objem tištěných předmětů a prvků, ale využívá ho jen na potřebných místech, kde je při stejné či vyšší pevnosti a odolnosti možné ušetřit desítky procent materiálu. Tištěné prvky jako schodiště nebo opěrné zdi navíc dokážou oproti monolitickým stavbám ušetřit až 80 procent práce v místě výstavby a tím zrychlit celý proces až o 60 procent.

Nizozemský tisk

Technologie 3D tisku je přenesena z globálního kompetenčního centra, které má Weber v Nizozemsku a kde se touto metodou již vyrábí například prvky pro mostní konstrukce, experimentální domy a další stavební řešení.  

„Technologie 3D tisku je dnes ve stavebnictví již prověřená na více projektech v Evropě. Ukazuje se, že zadavatelům i realizačním firmám šetří významné množství času, nákladů i sekundárního odpadu. Navíc architektům přináší novou tvůrčí svobodu. To, co by za použití tradičních postupů bylo téměř nemožné realizovat, zvládne 3D tisk během několika hodin,“ říká Robert Kazda, ředitel Weberu ze skupiny Saint-Gobain. Zároveň dodává, že se společnost v příštím roce plánuje zaměřit na rozšíření výroby prvků do interiéru i exteriéru. Do budoucna by se pak chtěla zaměřit i na tisk ještě větších a komplikovanějších stavebních prvků. 

Tvarohový koláč z 3D tiskárny.

Jídlo z 3D tiskárny uvařené laserem ušetří práci. A nezpacká je ani nešikovný kuchař

3D tisk jídla automatizuje kuchyňskou přípravu, zajistí přesné použití zvoleného receptu, dodá požadovaný obsah živin a ještě zvýší bezpečnost potravin. Chuť si tvůrci pochvalují.

Přečíst článek

Cílem Weberu je v Česku navázat na zkušenosti z Nizozemí, kde se 3D technologie již několik let běžně využívá jak pro tisk dílčích stavebních prvků, tak pro velké stavební konstrukce. V roce 2017 byly například pro město Gemert vytištěny dílčí prvky pro třicetimetrový most. O rok později pak vznikl projekt Milestone – obytný bungalov, vytvořený čistě 3D tiskárnou, který je již několik let obýván. „Významnou roli hraje v Nizozemí 3D tisk například ve výstavbě infrastruktury. Tisknou se zde opěrné zdi pro parky a k zastávkám hromadné dopravy, opěrné stěny bazénů, kanalizační šachty, propustky či exteriérová schodiště,“ popisuje Peter Paul Cornelissen, Business Unit Manager 3D Printing.  

„Weber se v Česku plánuje zaměřit právě na tisk dílčích stavebních prvků, na výrobu a prodej materiálů pro 3D tisk a zároveň nabídnout technickou podporu všem 3D tiskařům,“ říká Marek Zadina, Business Development 3D Print Weber. 

Budoucnost výstavby? 3D tisk

Den a půl a hotovo. Dvoutunový objekt vyrostl rychle díky tisku z betonu

Ekonomické, ekologické a efektivní je stavění z 3D betonu. Kromě dlouhé životnosti navíc vynikají 3D tištěné betonové konstrukce kratší dobou realizace.

Přečíst článek

„Chceme spolupracovat i s dalšími firmami, které se 3D tiskem zabývají nebo by se jím rády zabývaly. Budeme vyrábět speciální cementové směsi pro 3D tisk. Zároveň si klademe za cíl zpřístupnit 3D tisk i širší odborné veřejnosti. Koncept centra je zejména v R&D, výrobě, vzdělávání a sdílení zkušeností. Každý může přijít se svým vlastním návrhem. Ten bude následně vytisknut,“ dodává Marek Zadina.  

Weber působí na českém trhu od roku 1990.  Navrhuje, vyrábí a prodává řešení vysoce kvalitních fasádních a zateplovacích systémů, štukových, tepelně izolačních a sanačních omítek, nátěrů, vyrovnávacích a samonivelačních podlahových hmot, technických malt a hydroizolací, sanačních materiálů a lepidel na obklady a dlažby. Věnuje se i technologii 3D tisku pro stavebnictví. Zaměstnává více než 300 pracovníků a na území Česka má 5 výrob: v Praze, Liberci, Kozojedech, Prostějově a Šternberku. 

Motor Evropy znovu zadrhává. Do Německa se vrací strašák recese

Motor Evropy znovu zadrhává, výroba klesá. Do Německa se vrací strašák recese

Průmyslová výroba v Německu se v březnu meziměsíčně snížila o 3,4 procenta. Je to vyšší pokles, než čekali analytici. Údaj zveřejnil německý statistický úřad. I když za celý kvartál výroba vzrostla, podle agentury Reuters se znovu objevují obavy z recese v největší evropské ekonomice.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

HB Index: Zájem o investiční byty pokračuje. Prodávají se o pětinu dráž než loni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme