Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vyšetřování skončí, Amazon uzavřel dohodu s unijními orgány pro ochranu trhu

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon
ČTK
 ČTK

Americký internetový prodejce Amazon se zavázal, že zvýší viditelnost výrobků, které na jeho webu nabízejí jiní prodejci. Evropská komise se dohodu, která má platit pět let, chystá oznámit podle deníku Financial Times 20. prosince.

Reklama

Amazon uzavřel dohodu s orgány Evropské unie pro ochranu trhu. Americký internetový prodejce se zavázal, že zvýší viditelnost výrobků, které na jeho webu nabízejí jiní prodejci. Na svém webu o tom píše deník Financial Times (FT), jehož zdroje uvádějí, že Evropská komise (EK) se dohodu chystá oznámit 20. prosince.

Amazon slíbil, že zavede i u výrobků nabízených třetími stranami nákupní políčko, které generuje nejvíce prodejů na jeho webu. Vytvoří také alternativní doporučenou nabídku pro ty kupující, pro které není tak důležitá rychlost dodání.

Amazon chystá největší propouštění v historii

Majitel Facebooku, Twitter – a nyní Amazon. Chystá největší propouštění v historii

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit kolem 10 tisíc pracovních míst, což by představovalo největší propouštění v historii tohoto podniku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom dnes informoval deník The New York Times (NYT). Amazon po celém světě zaměstnává přes 1,5 milionu lidí. Působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí.

Přečíst článek

Dohoda má podle čtyř zdrojů FT platit pět let. Její součástí je i závazek Amazonu umožnit prodejcům z jeho webu vybrat si dodávkovou službu a nebýt závislí pouze na té patřící Amazonu.

První balónek

EK začala vyšetřovat Amazon před třemi lety kvůli obavám, že technologický gigant používá data od obchodníků, kteří prodávají zboží na jeho platformě, aby nad nimi získal nespravedlivou výhodu.

Meta Platforms, matka Facebooku, její akcie rapidně poklesly

Lukáš Kovanda: Akciový debakl Big Techů rozprášil fenomén ESG

Akcie technologických obrů jsou letos obřím propadákem. Propadákem, který trvá. I příští rok se jeví jako pořádně perný. Klíčovým důvodem bude pokračování jestřábí měnové politiky americké centrální banky. Fed zkrátka své měnověpolitické šrouby jen tak povolit nemíní. Inflaci totiž stále ani zdaleka nezkrotil, jak by si představoval.

Přečíst článek

Komise také zahájila samostatné vyšetřování, zda Amazon před ostatními prodejci neupřednostňuje své vlastní maloobchodní podnikání a obchodníky, kteří používají jeho logistický a dodavatelský systém.

Vyšetřování Amazonu je součástí širšího úsilí orgánů EU omezit moc velkých technologických společností. Podle FT je dohoda s Amazonem prvním balónkem, který ukáže, jak se globální technologické společnosti podřídí nové unijní digitální legislativě. Firmě hrozila za porušení unijních zákonů pokuta až deset procent z globálních ročních tržeb.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Fed nastartoval akciovou jízdu, Fialova vláda zase tu dotační

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme