Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vezmou humanoidní roboti lidem práci? Amazon je začal testovat ve svých skladech

Amazon zkouší ve skladech humanoidní roboty, zaměstnanci se bojí o práci
Amazon
 ČTK

Americký gigant Amazon představil novinku. Ve svých skladech začal testovat roboty, kteří mají čtyři končetiny a jsou schopni chůze připomínající lidské pohyby. Internetový prodejce podle stanice BBC tvrdí, že roboti uvolní zaměstnancům ruce k dalším činnostem pro větší spokojenost zákazníků. Odbory ale oponují, že firma se ke svým zaměstnancům už delší dobu chová jako k robotům a že humanoidní stroje nahradí člověka.

Reklama

Robot nazvaný Digit je schopen končetinami podobnými rukám přenášet krabice a balíky a zastávat běžnou skladnickou práci. Místo kol běžných u jiných robotů má nohy, které mu podle firmy dovolí chodit po schodech či zdolávat jiné terénní překážky v budovách Amazonu.

„Ze zkušenosti víme, že tyto nové technologie ve skutečnosti vytvářejí nová pracovní místa, pomáhají nám růst a expandovat,“ řekl Scott Dresser z oddělení vyvíjející ve firmě roboty.

Na českém trhu je první autonomní traktor - AGbot

Na česká pole přijel první autonomní traktor, vyjde na miliony

Na českém trhu je první robotický traktor, který funguje bez řidiče. Stroj s názvem AGbot lze osadit běžným zemědělským nářadím, jako jsou například postřikovače, secí stroje nebo kypřiče. Řídí se automaticky podle předem nastaveného plánu pomocí GPS navigace. Stroj se obsluhuje na dálku. Ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby stroj představil Zemědělský svaz ČR spolu se zástupci společnosti Leading Farmers, která stroj na český trh uvedla. Cena robotického traktoru by se měla pohybovat kolem osmi milionů korun.

Přečíst článek

Amazon v posledních letech v rámci snižování nákladů urychlil nasazování robotů do provozu. Globální podnik má podle vlastních statistik v současnosti zhruba 750 tisíc robotů, kteří pracují v součinnosti s lidmi. Často je lidé využívají k tomu, aby za ně vykonávali mechanickou opakující se činnost, uvedla firma.

Z odborů zní kritika

„Už jsme zaznamenali ztrátu stovek pracovních míst v distribučních centrech,“ řekl zástupce britských odborů Stuart Richards. Humanoidní roboti jsou podle něho dalším krokem na cestě k propouštění lidských zaměstnanců.

Robotický 3D tisk

Robot vytiskl z betonu dvanáct metrů vysoký holubník. Objednali si ho z Kataru

Tiskárna se pohybuje po ocelové konstrukci. Betonem robota zásobuje míchačka, která tlačí směs. Jde tak o stejný princip jako při klasické betonáži. Jen konec hadice nedrží parta betonářů, ale robot, který betonem kreslí půdorys a stále jej navyšuje, vrstvu po vrstvě, až do potřebného rozměru. Beton postupně zasychá a získává pevnost, což umožňuje nepřetržitý tisk bez potřeby ocelové výstuže. 

Přečíst článek

Firma přitom tvrdí, že roboti v jejích centrech nikdy nemohou zcela převzít lidskou činnost. „Lidé jsou zcela zásadní pro náš distribuční proces; jejich schopnost myšlení na vyšší úrovní, jejich schopnost diagnostikovat problémy,“ řekl šéf robotického oddělení Amazonu Tye Brady.

Lidé jsou podle firmy zásadní i díky další své dovednosti: dokážou opravovat porouchané roboty.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na Přerovsku vyrostlo nové distribuční centrum Amazonu. Na střeše má obří solární elektrárnu a zaměstnancům pomáhají roboti

Přečíst článek
Robotický pes se dokáže pohybovat v hodně těžkém terénu.

Co je nového v robotice? Robot běhá jako pes, staví vesmírnou konstrukci a roste jako liána

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme