Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na česká pole přijel první autonomní traktor, vyjde na miliony

Na českém trhu je první autonomní traktor - AGbot
ČTK
 ČTK

Na českém trhu je první robotický traktor, který funguje bez řidiče. Stroj s názvem AGbot lze osadit běžným zemědělským nářadím, jako jsou například postřikovače, secí stroje nebo kypřiče. Řídí se automaticky podle předem nastaveného plánu pomocí GPS navigace. Stroj se obsluhuje na dálku. Ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby stroj představil Zemědělský svaz ČR spolu se zástupci společnosti Leading Farmers, která stroj na český trh uvedla. Cena robotického traktoru by se měla pohybovat kolem osmi milionů korun.

Reklama

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha poznamenal, že autonomní zařízení se v Česku už objevují, zatím šlo většinou spíše o menší stroje. „Poprvé zde máme klasický traktor bez řidiče, který je schopný tahat zemědělskou techniku,“ řekl.

FOTOGALERIE: Podívejte se na práci autonomního traktoru v praxi

Ředitel společnosti Leading Farmers Pavel Milata uvedl, že společnost se už věnovala také instalaci automatického řízení do klasických strojů. Fungují v praxi jako autopilot, například v traktoru stále musí sedět řidič. Hlavní výhoda technologického řešení je podle Milaty v tom, že přístroj udržuje přesně směr. Řidič musí například ručně stroj otáčet nebo se vyhýbat překážkám.

Milan Kroulík z Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze uvedl, že jde o traktor střední třídy s výkonem motoru 115 kilowattů, který pohání diesel-elektrický agregát. „Pohon pásů zajišťuje elektromotor, což dává stroji obrovskou možnost variability pohybu, regulace, zpětné vazby. Odpadá řada problematických prvků jako převodovka. Nabízí veškeré možnosti jako běžné traktory,“ doplnil. Poznamenal, že výrazným posunem je také možnost připojení strojů poháněných elektřinou pomocí zásuvky s napětím 700 voltů.

Výrobce dronů Primoco UAV meziročně zdvojnásobil zisk a tržby rostly trojnásobně

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV dosáhl rekordního zisku

Společnost Primoco UAV má za sebou úspěšných devět měsíců letošního roku. Český výrobce bezpilotních letounů meziročně zdvojnásobil zisk a tržby rostly více než trojnásobně. Čistý zisk dosáhl rekordních 126 milionů korun a tržby stouply na 372 milionů korun.

Přečíst článek

Pýcha řekl, že Česko v zavádění digitalizace a robotizace v zemědělství patří mezi evropskou špičku. Upozornil na to, že nové technologie vyžadují nákladné investice a také potřebují dostatečně kvalifikované zaměstnance. Zavádění nových technologií je také spojeno se změnou fungování celého podniku, uvedl. „Narážíme na další problémy, jako je legislativa,“ doplnil.

Ředitel VÚRV Mikuláš Madaras řekl, že ve spolupráci jak výzkumníků, tak státní zprávy i soukromého sektoru je potřeba vyřešit řadu otázek. V ústavu se k tématu robotizace a například právě tématu legislativy spojené s užíváním automatických systémů konala diskuse zástupců ministerstva zemědělství s dalšími organizacemi. „Máme 150 odborníků ze segmentu rostlinné výroby, kteří se mnohou podílet na tom, aby technologie našly v zemědělství širší využití,“ dodal.

Čínský elektrický sedan BYD Seal

Evropa bojuje proti přílivu čínských elektromobilů. Marně. Evropané je milují

Když se Laima Springeová-Janssenová rozhodla vyměnit své francouzské SUV s benzinovým pohonem za elektromobil, zvažovala modely od švédské značky Volvo a japonské značky Nissan. Dodatečná výbava u elektromobilů Volvo, kterou chtěla mít, by však příliš zatížila její rozpočet, zatímco elektromobily Nissan podle ní nenabízely nic, čím by ji uchvátily. Nakonec si tato obyvatelka dánské metropole Kodaň proto koupila malý SUV od čínské značky BYD, píše agentura AP.

Přečíst článek

Podporu na nákup různých zemědělských robotů mohou zemědělci čerpat z Programu rozvoje venkova. Jde například o stájové roboty, automatické řízení, drony nebo systémy využívající družicová data. V prvním kole žádostí se na investice rozdělí 4,9 miliardy korun. Peníze kromě nákupu techniky směřují například na přestavbu klecových chovů, zpracování zemědělské produkce nebo na projekty v živočišné výrobě.

Vizualizace budoucí čtvrti v pražských Letňanech

Nové Letňany. Budoucí čtvrť dostane tramvajovou linku i byty pro deset tisíc lidí

Pražský Institut plánování a rozvoje dokončil první návrh územní studie podoby čtvrti, která by v budoucnu měla vzniknout v okolí stanice metra C Letňany, uvedl mluvčí institutu Marek Vácha.

Přečíst článek

ONYX H2-BO 85: Ekologická superjachta poháněná vodíkem získaným z mořské vody

Další posun v ekologické dopravě? Superjachta na vodík jej získává z mořské vody

Přelomový koncept 85 metrů dlouhé jachty ONYX H2-BO 85 kombinuje výrobu vodíku elektrolýzou s vodními turbínami. To zajišťuje udržitelnou energii na krátkých plavebních vzdálenostech a zároveň minimalizuje dopad na životní prostředí. Koncept navrhla italsko-turecká architektonická společnost Mask. Podívejte se na vizualizace.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme